Posibile probleme majore cu stocarea în Ucraina a gazelor Europei

Europa își continuă cu succes eforturile de a scăpa de gazele rusești. Instalațiile de stocare a gazelor naturale se umplu rapid, în ciuda valurilor de căldură prelungite și a cererii crescute de răcire, cu rate de umplere apropiindu-se de 87%. Toate indiciile arată că obiectivul de ocupare de 90% va fi atins cu mult înainte de termenul limită de 1 noiembrie.
Toate acestea au fost mult ajutate de saltul mare al importurilor de gaze naturale lichefiate. Între timp, obiectivul UE de reducere a cererii cu 15% este încă îndeplinit. România este aproape de 80% grad de uplere a depozitelor și le va avea 100% pline la începutul lunii eptembrie, potrivit estimărilor Trasngaz, operatorul SNT.
Cu toate acestea, în acest scenariu optimist există un parametru care poate cauza probleme: așa cum subliniază think tank-ul Bruegal, este foarte probabil ca în lunile septembrie și octombrie să existe o supraoferta de gaze naturale în UE, relatează energypress.gr
Spațiile de depozitare vor fi pline, iar cererea de iarnă nu va fi încă crescută. Această limită de capacitate ar putea submina capacitatea UE de a transporta gaze naturale din lunile de vară, când există o cantitate suficientă de gaz, până în lunile de iarnă, când cererea este destul de mare. Pe scurt, zonele de depozitare limitate pot crea probleme pentru buna gestionare a stocurilor UE.
Gazul pentru iarnă costă mai mult, așa că fără o capacitate de stocare mai mare, UE ar putea plăti mai mult decât trebuie.
Contractele futures din august și septembrie 2023 se tranzacționează la 26 EUR pe megawat oră, în timp ce contractele futures din primul trimestru 2024 se tranzacționează la 49 EUR/MWh. Această diferență de 23 €/MWh – mai mare decât prețul absolut înainte de criză – reflectă prima semnificativă asociată furnizării de gaze naturale a continentului european pe timp de iarnă față de vară, mai ales dacă iarna este deosebit de rece.

Sub presiunea timpului

Prin urmare, UE ar trebui să ia în considerare opțiunile pentru stocarea mai multor gaze acum. Instalațiile de depozitare din Ucraina pot avea o contribuție semnificativă.
După cum subliniază Bruegel, acest lucru poate crește capacitatea de stocare a UE cu aproximativ 10%. Capacitatea de stocare disponibilă în Ucraina, în termeni de volum, depășește în prezent capacitatea de stocare neplătită din UE.
Compania care administrează depozitele de gaze naturale din Ucraina, Naftogaz, a precizat că cel puțin o treime din această capacitate (100 TWh) este disponibilă comercianților străini. Acest lucru poate oferi comercianților potențiale profituri de aproximativ 2 miliarde de euro.

La graniţe

Dezvoltate istoric pentru a asigura fluxuri constante din Uniunea Sovietică în Europa, depozitele din Ucraina sunt mari și sunt situate la granița de vest a țării. Aceste depozite sunt deja conectate la rețeaua europeană de gaze cu reglementare armonizată și au fost utilizate în mod semnificativ în iarna anului 2020.
Potrivit lui Bruegel, până acum în 2023, comercianții europeni nu au folosit în mod semnificativ stocarea ucraineană, din trei motive principale.
Primul este riscul de război și posibilitatea de deteriorare a infrastructurii de gaze naturale. Deoarece instalațiile de stocare a gazelor în sine sunt departe în subteran, infrastructura conductelor poate fi mai vulnerabilă. Există solicitări ca UE să ofere asigurare pentru a acoperi riscul relativ asumat de comercianți.
Al doilea: sincronizarea. Obiectivele UE de umplere a depozitelor de gaze se concentrează pe umplerea a 90% din instalațiile de stocare din fiecare țară din UE și, prin urmare, stimulează primele volume de gaze care circulă acolo. Prin urmare, este probabil ca stocarea Ucrainei să fie folosită mai mult odată ce țările europene își ating obiectivele. Cu toate acestea, o problemă cu această abordare este limita de capacitate pentru importul de gaze naturale în Ucraina. Pentru rutele de conducte din Slovacia, Polonia, Ungaria și România, estimăm că din punct de vedere tehnic nu pot călători mai mult de 17-20 TWh pe lună din UE în Ucraina. Acest volum poate fi suplimentat de „flux invers virtual”, care implică țările UE care trimit efectiv gaze naturale înapoi în Ucraina, care era destinat tranzitului în sistemele lor – toate acestea va fi gaz rusesc, deoarece acesta este singurul gaz transportat în prezent către UE prin Ucraina. În orice caz, așteptarea până în octombrie 2023 pentru a începe transportul de gaz în Ucraina ar limita cantitatea de capacitate care poate fi utilizată.
În cele din urmă, comercianții europeni s-ar putea îngrijora că Ucraina nu va trimite gaz înapoi în UE într-o iarnă foarte rece.
 Întrucât sprijinul european și procesul de aderare la UE presupun un angajament ferm din partea Ucrainei de a-și îndeplini obligațiile, statele membre sau UE pot oferi cu încredere asigurări exprese comercianților.
În rezumat, think tank-ul spune că utilizarea celor 100 TWh suplimentare de capacitate disponibile în Ucraina va oferi un impuls bun perspectivelor de iarnă ale Europei și un impuls binevenit pentru veniturile Ucrainei. Pentru a se pregăti mai bine pentru iarna viitoare, UE ar trebui să găsească modalități de a încuraja deja fluxul de gaze naturale către depozitele Ucrainei.

„Frământări” la Bruxelles

Comisia Europeană „investiga dacă și cum garanțiile emise de instituțiile publice ar putea sprijini deblocarea accesului la instalațiile de stocare a gazelor naturale din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei cu luni în urmă.
La rândul său, Ukrtransgaz lucrează pentru a oferi garanții pentru a reduce riscurile legate de război, deoarece încearcă să devină „o bancă de energie pentru Europa”, a spus compania într-un răspuns prin e-mail la întrebările celor de la Bloomberg, adăugând că cererea a depășit așteptările sale inițiale.

Perspective

Repararea infrastructurii energetice deteriorate a Ucrainei va costa miliarde, dar punerea în comun a numerarului va ajuta UE să finalizeze dezinvestirea din energia rusă, a declarat recent șeful celei mai mari companii energetice a țării.
„Ucraina trebuie reconstruită nu din milă, ci din interes practic de afaceri”, a declarat Oleksiy Chernysov, CEO al producătorului de stat de petrol și gaze Naftogaz, pentru Politico. Asta pentru că Ucraina urmărește să eclipseze Rusia ca furnizor de gaze naturale, în timp ce își stimulează exporturile de energie electrică către UE.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Si depozitele astea cu gaz din Ukraina ,nu pot fi gasite de rachetele rusilor ?

  2. Fără Ucraina se prăbușește lumea! Ei sunt Neînfricații Paznici ai Lumii Civilizate în fața Barbarilor Ruși, dau de mâncare la un sfert din planetă, acum aflăm că scot din încurcătură și Europa stocând gaze ca să nu murim cu toții la iarnă și tot așa! Până acum știam doar că au fetițe frumoase și rackeți dibaci, dar nebănuite sunt calitățile acestui popor binecuvântat!

    Însă în altă ordine de idei, asta înseamnă marketing adevărat: Blackrock, Rotschild și ceilalți proprietari ai Ukrainei știu să-și vândă marfa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.