Mita în spitale, un fenomen „intrat în sânge“

mita, spitale, criza, transplant, donare

Afirmația aparține chiar ministrului Sănătății, Sorina Pintea care atrage atenția că problema mitei în spitale persistă. Tot ea este cea care spune că există unități medicale în care pacienții încă mai dau medicilor bani în plic, fiind vorba de un fenomen „intrat în sânge“.

„Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul”, a spus, miercuri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În unele spitale, există chestionare prin care pacienții pot evalua în mod anonim calitatea serviciilor prestate. Pintea spune că deși acestea sunt eficiente, nu toți pacienții au încredere în ele. „Chestionarele (n.r. – de feedback) au fost introduse în 2016 şi, dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerului Sănătății, publicăm rapoarte trimestriale. Acestea funcţionează, dar, din păcate, oamenii nu au încredere în anonimatul respectivului chestionate, deși el este sigur”, a subliniat Sorina Pintea.

Chestionare de feedback

Ministrul Sănătății a menționat că managerul spitalului este responsabil pentru verificarea chestionarelor care conțin feedback-ul pacienților privind calitatea serviciilor din spitale.

Săptămâna trecută, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a făcut public un raport privind corupția din sistemul de sănătate, preciznd că s-au identificat cinci domenii de manifestare a corupţiei din acest sistem: achiziţii publice,servicii medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor.

„În completarea studiului, pot să vă spun că au fost investigate, de asemenea, nu doar persoanele/funcţionarii care au lucrat în sistemul de sănătate, ci şi persoanele juridice (companii, firme) care au dat mită sau alte foloase ilegale în cadrul achiziţiilor publice din sănătate, fiind solicitate în anumite investigaţii chiar şi măsuri preventive. (..) O abordare pro activă din partea administraţiei publice pentru împiedicarea producerii actelor de corupţie, creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie pot duce la diminuarea corupţiei în România”, spune procurorul şef DNA.

Concluziile lui Kovesi

Kovesi a explicat că acest fenomenul nu poate fi eliminat doar prin anchete, fiind necesară schimbarea unor proceduri şi introducerea unor mecanisme de control.

„Dacă nu se schimbă unele proceduri, nu se introduc mecanisme de prevenire, nu se realizează eficient activităţile de control, atunci cetăţenii vor fi în continuare afectaţi de corupţie. Este evident că nu doar prin anchetele procurorilor eliminăm corupţia din sănătate. Corupţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, atât direct, prin plăţi din bugetul personal, cât şi indirect, prin prejudicierea bugetului asigurărilor sociale. Costul suplimentar pe care firmele îl plătesc cu titlu de mită se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază publicul. Toate acestea produc efecte asupra calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacientul român”, a declarat procurorul şef al DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. cei gasiti ca pretind spaga sa fie fotografiati si pozele mari cat ziaru’ sa fie puse cu explicatii ale cazului pe poarta institutiei unde lucreaza respectivii si in cele mai aglomerate locuri din localitate … sa-i scuipe toti cei care trec pe-acolo …

  2. Nu plicul sau suta de lei pe care pacientul le introduce, pur și simplu, în buzunarul medicului sau asistenței, uneori aproape cu forța, constituie marea corupție din sănătate. Nici vorbă. În țara noastră, ciubucul sau bacșișul sunt atât de înrădăcinate încât românul le lasă inclusiv la covrigărie. Am văzut situații în care vânzătoarea de covrigi îi întinde leul clientului și acesta cu falsă amabilitate și mulțumire spune ca să-l audă toată lumea prezentă: „Lăsaaați…” Marea corupție și marea problemă sunt achizițiile comandate direct de la primărie sau consiliul județean prin arătarea cu degetul a firmei preferate după ce condițiile achiziției au fost stabilite cu dedicație clară precum și concursurile pentru ocuparea de funcții. Nu se poate ca în întreaga Uniune Europeană să candideze, inclusiv la proba finală de ocupare a unui post, zeci și uneori sute de aspiranți pentru o funcție în timp ce la noi este omul și locul. Unii se retrag din competiție, alții nu îndeplinesc condițiile așa că rămâne un singur candidat care fiind extraordinar de pregătit, ia funcția. Absolut la fel e și la achiziții.

  3. Exact asa si este !!!!
    Insa interesant este ca rumanii se plang de coruptia din tara.
    Ei, care s-au nascut cu spaga in buzunar.
    Ei, care oriunde merg (de la autoservice pana la spital) au spaga pregatita in buzunar.
    Si daca le spui ca nu este corect o sa-ti raspunda: lasa ca au salarii mici si trebuie sa le rotunjeasca si ei cumva.
    Deci … cand nu ai cu cine ……… nu ai cu cine si gata.

  4. Cei ce sunt sinceri recunoscători și dau cât pot, nu dau mită. Este adevărat că și medicul este fire omenească și după o vreme, deși plătit să-și facă datoria, unii din ei pot să considere că încă o recunoștință materială li se cuvine. Cine însă condiționează și de la sărac, sau profitând de supraîncărcare alege numai pacienții cu date de mână trebuie eliminat din sistemul public de sănătate. Sistemul privat este bine dezvoltat și dotat poate profesa acolo, iar țara nu va pierde un medic bun. Mai este și o chestiune psihologică determinată de unii lăudăroși și mincinoși care fac caz și teatru de cât au dat la medic în sensul că “își permit”. Înaite de 1989 mergeam pe coridorul întunecos de la Urgență cu un ortoped de excepție și vocație. S-a apropiat un tânăr și i-a dat un turn Eiffel din placaj pirogravat. M-am mirat de cum i-a mulțumit tânărului și l-a încurajat, știin ce umblat prin lume este. M-a pus: -dragul meu am operat-o pe mama lui, sunt rău săraci, acum mama lui va asculta altfel sfaturile mele și se va vindeca mai repede finndcă a scăpat de stresul că nu au dat nimic la doctor, cum aude tot timpul în jurul ei. Cât depre dna. șef DNA care știe cum a ajuns la 29 de ani Procurorul șef al României să vorbească despre integritate, vulnerabilitate este jenant. Śi mai jenantă este afirmația legată de achizițiile publice în sănătate când dânsa știe foarte bine că în acest domeniu firmele care câștigă licitațiile sau au contracte cu sistemul public de sănătate sunt strict cele ce au tangență cu SRI.

  5. Nenorocitii care conduc politic Romania dar si sistemul de sanatate, traiesc „in aer sau eter”, astazi am intalnit un roman amarat, de la doctor a fost trimis la analize, desigur cu „dedicatie”, care l-au c-am lasat fara bani. Orice trimitere la analize „merge direct la laboratoarele particulare care-ti jefuiesc buzunarele fara nici un fel de scrupule sau remuscare” a remarcat romanul amarat. Nu le pasa, nici la doctor nici la „jefuitorii laboratorului de analize medicale ca el a renuntat la „1 kg de carne si niste legume, omul avea planificat ca dupa doctor sa mearga la piata si „carne” dar … . Nenorocitii mint cu atat nerusinare, practica o politica „imperiala” de trista amintire pentru romani, care le lua TOT, lasandu-i sa manance „stevie si alte burieni”, astazi, politicienii din Romania, mana in mana cu doctorii si laboratoarele de analiza medicala au ajuns „mai rai decat „imperialii vremurilor trecute” de trista amintire !. Ce este si mai dureros este ca, nenorocitii mai si au curajul sa te priveasca in ochi mintindu-te fara nici un fel de rusine jefuindu-si propriul popor.

  6. Mai nene, numai medicii primari mari smecheri au salarii de 4000 de euro net pe luna. Este o diferenta foarte mare ca venit net intre medicii primari(facuti pe spaga la examen si care au cabinete private) si medicii specialisti si rezidenti care muncesc ca sclavii in spitale. Alo doamna ministru, modificati grila si dati bani foarte multi numai la cei acre opereaza cu rezultate pozitive. Ceilalti nu trebuie sa primeasca 4000 de euro pe luna numai ca si-au tras titlu de medic primar si mai au si 70 de ani si le mai tremura si mainile!

  7. Doamna Ministru, recent o ruda apropiata, sora medicala la spitalul „Trestioreanu” intrarea prin soseaua Fundeni a fost operata la genunchiul drept la spitalul Fundeni si a dat spaga 2.000 de lei chirurgului, si 1.000 de lei anestezistului. Retineti, era si este sora medicala. Despre ce vorbim ! Politia poate verifica usor. I-am spus de ce nu anunta procuratura dar mi-a spus ca-i este frica din cauza ca trebuie sa o opereze si la celalat genunchi. Acum este in concediu medical. Se poate verifica cu usurinta. Domnilor, oameni buni, dragi romani, eu le-as da foc pur si simplu in Piata Publica la acesti monstri !

    • Daca este sora medicala nu-i mai plangeti de mila. Spaga aia a luat-o si ea la randul ei. Plangeti pe cineva fara asemenea posibilitati.

  8. .sa interneze agenti sub acoperire ca fiind pacient,apoi sa incerce sa bage plicul cu bani.e de ajuns sa fie arestat unu in fiecare spital si se potolesc.bani nu cere nimeni,dar se comporta foarte dur la inceput sa te prinzi,apoi cand dai banul esti cel mai bun prieten.in momentul in care ii umbli la buzunar zice”nu este nevoie”,in loc sa scoata banii sa iti dea cu ei in cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.