Parlamentul impune noi reguli

Mizele proiectului privind țigările electronice

tigara-electronica

Utilizatorii de ţigări electronice sau fumătorii de ţigări fără ardere au intrat în colimatorul mai multor parlamentari. Supărarea acestora este de fapt legată de utilizarea acestor noi tipuri de „țigări“ și în spațiile în care fumatul clasic a fost interzis.

Nici aerosolii și aromele degajate de aceste dispozitive nu sunt pe placul aleșilor, la fel nici pe cel al segmentului de populație care ajunge să inhaleze pasiv fie fumul rezultat din arderea tutunului, fie aburul electronicelor. Proiectul de lege care impune noi restricții a fost inițiat de câțiva aleși de la USR, însă este agreat de majoritatea senatorilor și deputaților nefumători. Mai mult decât atât, noul proiect de lege se bucură și de interesul și de sprijinul secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Și asta, în condițiile în care perspectiva adoptării unei astfel de decizii pe viitor a mobilizat deja firmele care importă și comercializează asemenea dispozitive. Anumiți aleși spun că se fac presiuni asupra lor să nu care cumva să susțină prin vot noul proiect de act normativ.

Mizele ascunse în favoarea statului

Proiectul a fost iniţiat de trei membri ai grupurilor parlamentare ai USR, deputatul Oana Bâzgan şi senatorii Edward Dircă şi Cristian Ghica. Aceştia au obţinut semnături de susţinere din partea a altor 23 de parlamentari, proveniţi de la toate partidele, cu excepţia PSD. Iniţiativa constă într-o modificare a unui aliniat al articolului 2 din Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Modificarea este foarte importantă deoarece vizează schimbarea definirii fumatului astfel încât să includă şi categoriile noi de fumători. Potrivit proiectului de act normativ, fumatul este definit ca „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip ţigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului.“ Prin introducerea acestui aliniat şi fumătorii de ţigări electronice, şi cei care fumează „fără ardere“ vor intra sub incidenţa interdicţiei fumatului în spaţiile publice. Inițiativa legislativă a parlamentarilor le dă deja frisoane firmelor care vând astfel de produse, pentru că în acest mod statul va avea libertatea să impună acelaşi nivel al accizării.

Fumurile din capul celor de la PSD

Intrarea în vigoare a legii privind interzicerea fumatului în spații publice a creat adevărate unde de șoc anii trecuți. Primul care a încălcat aceste prevederi a fost însuși fostul premier al PSD Sorin Grindeanu. Acesta a fost surprins când fuma în Parlament, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu a recunoscut că este un fumător înrăit, punctând însă că un coleg l-ar fi ajutat cu o țigară electronică, legală în spații închise. După mărturisirea fostului prim-ministru, o serie de alți pesediști au admis că au încălcat prevederile legale fumând în Parlament la acea dată, respectiv la începutul lunii ianuarie a lui 2017. Primul dintre aceștia a fost fostul secretar general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu, care  s-a autodenunțat, recunoscând că și el fumase în aceeași zi tensionată în Parlament. Pesediștii s-au declarat mereu împotriva interzicerii fumatului în spații publice, numai că președintele lor, Liviu Dragnea, și el un fumător înrăit, le-a cerut să voteze restricțiile. Ba mai mult, Dragnea a fost cel care a identificat soluții pentru cei care doreau să-și exerseze viciul și la serviciu, în Casa Poporului, punându-le la dispoziție curțile interioare ale Palatului Parlamentului. Cu toate acestea, senatorii și deputații PSD încă se declară nemulțumiți de aceste limitări.

Arafat luptă deja cu necunoscutele

Inițiativa legislativă a celor de la USR, la care au achiesat și alți parlamentari de la celelalte partide, admite în cadrul expunerii de motive că nu se cunosc încă efectele emisiilor dispozitivelor electronice și nici ale celor fără ardere asupra organismului uman. Unii imunologi afirmă că respectivele substanțe emanate sunt suficient de nocive și că pot provoca inclusiv alergii. Însă secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că susține lupta împotriva fumatului de orice fel. „Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!“, scria Arafat într-un mesaj afișat pe o rețea de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Acceptarea fără probleme și imediat a nefumatului în spații publice a fost șibeste o dovadă ca nu suntem atât de necivilizați și recalcitranți la respectarea legilor. Este o plăcere să intri în cofetării sau restaurante unde înaite iresponsabili nesimțiți fumau lângă copii sau cărucioare cu copii de țâță. La începutul erau mai puțini în cafenele, cofetării sau zone de servit masa dar acum deverul s-a refăcut în totalitate. Înclusiv pe aleile din mall unde erau spații de joacă pentru copii era un fum să-l tai cu cuțitul. Am fost la un botez înainte de lege și cei veniți din occident, fumători, erau revoltați cum lumea fuma cu copii jucându-se pe ringul de dans și printre mase. Este una din cele mai benefice legi și trebuie dată una și pentru țigările electronice. Nu completare la cea prezentă ci una nouă, altfel cinstiții parlamentari vor introduce o șopârlă să se revină la domnia nesimțirii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.