Moment critic pentru geopolitica mondială

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

Italia a preluat luni preşedinţia grupului celor şapte ţări puternic industrializate (G7), într-un moment în care războaiele din Gaza şi Ucraina şi criza din strâmtoarea Taiwan, împreună cu provocări majore precum terorismul, pandemiile sau inteligenţa artificială (IA), pun sub semnul întrebării ordinea internaţională stabilită după sfârşitul Războiului Rece, informează EFE.

În acest moment critic pentru geopolitica mondială, potrivit experţilor, Japonia transferă Italiei conducerea celor mai bogate şapte ţări din lume, care ar urma să obţină un consens foarte complex, extins la G20, esenţial pentru a face faţă noilor ameninţări.

Sarcina pare titanică, dacă nu imposibilă, pentru şefa guvernului italian Giorgia Meloni, care s-a pregătit temeinic să ofere cea mai bună imagine a Italiei.

Un moment crucial

Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, relaţiile cu Sudul global, Africa şi migraţia şi legătura dintre inteligenţa artificială (IA) şi democraţie vor fi subiecte la summitul liderilor mondiali care va avea loc pe 13-15 iunie în regiunea Apulia (sud), un cadru atent ales.

„Simbolizează îmbrăţişarea dintre Est şi Vest şi este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a depăşi discursul de tipul Occidentul de o parte şi restul lumii, de cealaltă parte”, a explicat Meloni.

Summitul va avea loc după o serie de evenimente care au confirmat în ultimul an că lumea nu mai este stabilă: războiul din Ucraina, criza din strâmtoarea Taiwan, războiul din Nagorno-Karabah şi agresiunea Hamas şi răspunsul Israelului, notează EFE.

„În documentele strategice ale marilor puteri, ale NATO, ale UE, se vorbeşte despre ameninţări care pun în pericol supravieţuirea ordinii declanşate la sfârşitul Războiului Rece şi securitatea statelor care au garantat-o”, explică pentru EFE Gabriele Natalizia, profesor de securitate şi politică internaţională la Universitatea Sapienza din Roma.

Pericolul vine din Rusia şi China, „puterile revizioniste”, care sunt totuşi necesare pentru a face faţă provocărilor „actorilor nestatali precum terorismul” şi „fenomenelor transnaţionale: pandemii, migraţii, IA, schimbări climatice”.

Războaiele

„Este clar că problema care creează cea mai mare divizare este politica externă”, consideră Alberto Vannucci, profesor la Universitatea din Pisa. În declaraţii pentru EFE, Vannucci atrage atenţia cu privire la „una dintre marile enigme” ale lunilor următoare: „Ce se va întâmpla cu sprijinul pentru Kiev?”, pentru că la „lipsa de rezultate (ale Ucrainei pe front) şi noul scenariu din Orientul Mijlociu” se adaugă „oboseala Occidentului”.

Este clar că decizia de a începe procesul de aderare al Ucrainei la UE reprezintă un puternic sprijin politic pentru Kiev, dar rămâne de văzut cum se reflectă acest sprijin pe front. „Nu aş exclude ca pentru summitul din iunie să înceapă să se discute despre posibilitatea unei negocieri”, crede şi Natalizia.

”Războiul durează deja de multă vreme, costurile sunt mari”, subliniază el şi menţionează alegerile prezidenţiale din SUA ca element decisiv, în timp ce Vannucci consideră că va depinde de ”perseverenţa” lui Meloni pentru a nu permite ca Ucraina să devină un subiect periferic.

În Orientul Mijlociu, cu conflicte vechi de zeci de ani, G7 şi UE au dat dovadă de mult mai multe divizări decât cu Ucraina, deoarece „există un sprijin larg pentru un bastion al democraţiei occidentale în regiune, şi anume Israelul”.

Totodată, nici nu poate exista „indiferenţă la excesele reacţiei (Israelului) faţă de populaţia civilă într-una dintre zonele cele mai dens populate de pe planetă şi faţă de riscul (ca o astfel de reacţie) să facă jocul extremiştilor”, spune expertul italian, care subliniază „circumspecţia generală în a lua poziţii clare” şi crede că va fi „foarte greu pentru Meloni să poată ajunge la un consens”.

Leadership-ul lui Meloni

Dar, la ceva mai mult de un an de guvernare, premierul italian este o figură politică consolidată şi nu va rata oportunitatea G7 de a arăta lumii „noua faţă a conducerii italiene”.

„În pofida diferenţei de culoare politică, Meloni are cele mai bune relaţii din ultimul deceniu cu SUA şi Germania şi a stabilit legături strânse cu UE, împotriva tuturor pronosticurilor”, spune Natalizia, în opinia căruia Italia preia preşedinţia G7 „cu cărţi potrivite pentru a juca acest rol”, deşi nu uită să menţioneze cel mai mare risc cu care se confruntă actualul executiv şi de altfel orice guvern italian: „instabilitatea internă”.

Dacă la nivel intern „se caracterizează prin neîndeplinirea promisiunilor electorale”, Meloni se face remarcată şi prin „marea sa capacitate de comunicare” şi „pentru că ia decizii dificile într-un timp rapid”, ca atunci când „s-a despărţit de partenerul său de viaţă şi tatăl fiicei sale pe Instagram, după ce conversaţii cu tentă sexuală ale acestuia cu o colegă de muncă au ajuns în presă, explică Vannucci.

Meloni „a demonstrat abilităţi de leadership, că este capabilă să gestioneze bine tensiunea, asta este incontestabil”, recunoaşte politologul italian, care consideră totodată că „cea mai mare problemă” a premierului italian o reprezintă „caracteristicile foarte discutabile” ale echipei sale guvernamentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. atîta timp cît vestul va încerca sa impuna regulile lui asupra tuturo ,nu va fi pace pe Tera….regulile trebuie stabilite si votate de toate statele lumi

  2. 2024 = Anul Rekordurilor de Hotie Electorala de pe intreaga Terra .

  3. Atât China, cât și SUA au lansat nave militare „secrete” în spațiu în ultimele zile, sugerând că este posibil să vedem începutul Războaielor Spațiale. Pe de alta parte, un alt asociat Epstein candidat pentru biroul președintelui Statelor Unite? Dacă într-adevăr Kevin Spacey ar sări în cursa prezidențială, el ar deveni (cel puțin) al treilea fost asociat al miliardarului mossad pedofil Epstein care candidează pentru președintia SUA și că și-ar dori ca Tucker Carlson să fie vicepreședintele lui.. A fost această piesă de propagandă o încercare de a măsura pulsul moral actual al americanilor, pentru a vedea dacă publicul este pregătit să aleagă pe cineva care a recunoscut că este rău, sau pentru a lansa un nou serial? La urma urmei, l-au iubit pe acest om ca pe un personaj fictiv, un politician corupt, rău și criminal din seria House of Cards.

  4. Ordinea declanşata la sfârşitul Războiului Rece nu a fost consemnata in tratate, iar ameninţările care-i pun în pericol supravieţuirea nu sunt decat actiuni juste ale celor care nu mai vor sa stea in genunchi ci sa se ridice in picioare! Deci, Internationala Globalista Neoliberala (in fapt mafia celor mai mari criminali si hoti planetari) se simte amenintata? Ori au fost achitate deja obligatiile tarilor sclave catre „stapanul Rothschild”, iar Republica Rothschild nu mai poate fi finantata? Si daca este aplaudat de catre G7 genocidul khazarilor in Gaza, de ce nu se poate aplica acelasi tratament preferential Rusiei in Ucraina? Precedentul a fost creat! Sa nu va mirati peste cateva luni cand Rusia va rade zonele de interes din Ucraina (doar ei le vor reconstrui)!

  5. Dacă G7 depinde de leadershipul internațional al lui Meloni, G7 e mort.

    De ce zic asta ?
    Deoarece orice consens se va alinia în spatele lui Biden-Blinken ( de ce e be our de doi, deoarece cineva deși nu Grozav de competent totuși trebuie să știe ce zi e azi ) acesta nu poate se poate fi “extins la G20 “ și asta a demonstrat-o atât 2022 cât și 2023.

    Deci Meloni fa-te că lucrezi că nimeni din G20-G7 nu are urechi pentru tine.
    Așa după cum a estimat Alexandre Mercourious că se va proceda țările din collective West = G7 for negocia frenetic între ele un punct de vedere care mai departe va fi ignorat de tot restul lumii stârnind schelălăiala membrilor respectivului G7 pe modelul”but we negotiated so hard” .

    Da pițifelnicilor ați negociat voi între voi pentru voi.
    Who the fuck care ?

  6. SUA propune ca G7 să analizeze cum ar putea fi confiscate active ruseşti în valoare de 300 de miliarde de dolari
    Subiectul activelor ruseşti îngheţate a fost discutat luna decembrie atât de miniştrii de Finanţe din G7 cât şi de adjuncţii lor, potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, adăugând că discuţiile s-au concentrat asupra modalităţilor prin care ar putea fi confiscate aceste active legal,iar decizia va fi luata pana in februarie cand se implinesc 2 ani de la agresiunea fascistilor de la Kremlin
    instituţii financiare, cum este Euroclear, au păstrate active ruseşti îngheţate în valoare de 191 miliarde de euro.

  7. SUA propune ca G7 să analizeze cum ar putea fi confiscate active ruseşti în valoare de 300 de miliarde de dolari
    Subiectul activelor ruseşti îngheţate a fost discutat luna decembrie atât de miniştrii de Finanţe din G7 cât şi de adjuncţii lor, potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, adăugând că discuţiile s-au concentrat asupra modalităţilor prin care ar putea fi confiscate aceste active legal,iar decizia va fi luata pana in februarie cand se implinesc 2 ani de la agresiunea fascistilor de la Kremlin
    instituţii financiare, cum este Euroclear, au păstrate active ruseşti îngheţate în valoare de 191 miliarde de euro plus 30 miliarde ale porcilor numiti popular oligarhi

  8. Nu exista inteligenţa artificială (IA), exista doar prostie naturala, 90% dintre poporani.

  9. Balkanii au fost si constituie pentru USA un motiv de razboi cu Russia. Cum Bruxellesul (Germania si grupul popularilor,adica) incepusera actiunea de impartire economica a Balkanilor – unde activeaza cu succes si Turcia – USA a considerat ca nu se poate accepta o intelegere economica UE-Russia cu sanse mari de a concura economia americana si si-au zis sa ocupe spatiul economic si militar de la Marea Neagra, prin Ukraina.
    Cum nici unul din colosii din piesa jucata sub ochii nostri nu vor ceda, ramane ca finalul razboiului sa se justifice prin disparitia fizica a unuia dintre cei doi lideri (ucrainian si rus), urmata de o minirevolutie locala care sa justifice incheierea razboiului fara ca vre-una din parti sa fie declarata invinsa.
    Soarta noastra ca tara riverana la Marea Neragra va fi hotarata oriunde in alta parte decat la Bucuresti.
    Dar, in joc nu este numai poarta de intrare a economiei asiatice in Europa. Razboiul americano-chinez se desfasoara in primul rand in planul energiei mondiale (petrol, gaze si resurse minerale) dar si in interiorul pietei americane unde fara produsele chinezesti societatea americana nu are inca inlocuitori.

  10. Degeaba se va da Meloni cu 🌈ul de pământ !
    Și Rușii vor confisca o grămadă de active Occidentale în Rusia.
    ȘI IN Urcaca CARE (!) oricum e pe ducă.
    Doar să ne gândim la terenurile mănoase din Urcaca ale lu’ Monsanto, Cargill, Dupont…(aka Rat’sChild)…măRog 😂

  11. @Prostia…stii ce inseamna confiscarea miliardelor rusesti? Stii la cat se ridica deja dobanda pt sumele inghetate fara NICI O BAZA LEGALA? Stii cat va avea de platit despagubiri o tara ce va pierde razboiul? Dar o tara care va castiga, ce mai are de jefuit de la pierzatori si pt.cat timp?
    Aurul Romaniei e la Londra. De ce? Va era frica, ca vin rusii si sa il ia? L-au luat englezii inaintea lor ca si garantie ca Romania va fi folosita ca teatru de razboi si ca nu schimba tabara. Cat costa vietile a 500.000 de morti ucraineeni sau rusi? Care e pretul? 200 de miliarde confiscate?

  12. Rusnacii vor recupera cele 300 miliarde in natura, adica teritoriu ukr, la o rubla/mp, pana isi scot paguba…

  13. Bai”Prostia ingroapă Rusia”, tu nu te odihnesti niciodata? Mai ia-ti si tu liber, sa nu te defectezi, ca vad ca nu este articol la care sa nu comentezi. Mai ales cand e vorba de Rusia. Mare specialist si cu un limbaj deosebit, chiar academic as putea zice.

  14. @01364 …stii ce inseamna confiscarea tezaurului Romaniai?Stii la cat se ridica deja dobanda pt sumele inghetate fara NICI O BAZA LEGALA?Stii cat va avea de platit despagubiri Rusia ce va pierde razboiul? Dar o tara care va castiga, ce mai are de jefuit de la pierzatori si pt.cat timp?
    Aurul Romaniei e la Londra.la adapost de ghiara nenorocitilor mongoli rusi Cat costa vietile a 350.000 de morti rusi? Care e pretul? 700 de miliarde confiscate,300 in cash si restul in proprietatiin toata lumea ,rusnac nenorocit

  15. @mao:cand postavcii proputinoizi vor ajunge unde le e locul,ca tradatori de tara,atunci mai vorbim;postez numai legat de imperialismul fascistoid rus,nu cred ca vreun dobitoc de postac pro Rusia intelege pericolul acestei noi forme de fascism rosu

  16. G7 se pregateste de locul doi. Pe primul loc vine China si BRICS. Nu-i nicio rusine, nimic nu e vesnic. China o tara cu peste un miliard de locuitori harnici si decisi are toate ingredientele sa fie noua putere. E normal ca tara cu cei mai multi locuitori sa aiba un mare avantaj, repet nicio rusine ca o tara mai mica cum e US sa fie pe locul doi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.