Moțiune împotriva guvernului de la Chișinău

În momentul în care la București se depunea prima moțiune PDL împotriva actualui guvern Ponta, la Chișinău, deputatul neafiliat Mihai Godea a înregistrat, la Biroul Permanent al Parlamentului, proiectul moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filat. Documentul urmează a fi distribuit fracțiunilor parlamentare și deputaților neafiliați, pentru a fi cosemnat, transmite 24h.md.

Deputatul neafiliat Mihai Godea, fost membru fondator al partidului lui Filat, din care a demisionat invocand stilul autoritar de conducere adoptata de premier, a declarat ieri că va iniţia o iniţiativă în Parlament privind acordarea unui vot de neîncredere Guvernului Filat. O pozitie similara au adoptat si cei din Partidul Democrat, fosti parteneri de guvernare ai lui Filat, pana in momentul ruperii acordului de alianta.

Exponenţii PCRM a declarat, imediat după aceasta, că fracţiunea comunistă va vota pentru demiterea lui Vlad Filat, dacă acesta nu va pleca de bunăvoie. Comuniştii spuneau că aşteaptă o iniţiativă concretă în acest sens. “Cu siguranţă vom vota, cum poţi să susţii un guvern nepopular? Vom vota cu ambele mâini pentru demiterea Guvernului, dacă el nu va demisiona de bună voie”, a declarat deputatul PCRM, Artur Reşetnicov.

Godea a spus că ar vrea să clarifice „cine se află la putere și cine în opoziție” după ieșirea PLDM din acordul Alianței pentru Integrarea Europeană la 13 februarie. Într-o primă reacție, deputatul opoziției comuniste Artur Reşetnicov a declarat postului Publika TV că PCRM, deși pledează pentru demisia guvernului, n-ar vrea să se amestece în „șantajul” din sânul guvernării.

Razboiul politic fratricid din Alianta de la Chisinau convine de minune comunistilor, care evita orice implicare, dorind insa ca acest conflict sa conduca catre anticipate. Comunistii raman cel mai simpatizat partid din Republica Moldova, insa sunt incapabili sa obtina o majoritate absoluta la alegeri.

Fostul premier Ion Sturza, fost sef al lui Vlad Filat, in 1999, in guvernul in care actualul premier avea pe mana privatizarea, ii critica deopotriva pe presedintele Nicolae Timofti si pe diplomatii occidentali pentru ca nu intervin in aplanarea conflictului politic din tara. El sustine ca presedintele este paralizat de senzatia ca este dator actualei Aliante pentru ascensiunea sa in prima functie din stat. Ion Sturza și-a manifestat decepția de implicarea pasivă a partenerilor externi. „Cred eu că există şi o pasivitate în plan uman din partea ambasadorilor, o lipsă de dorinţă de a se implica, dar ei au de spus un cuvânt şi de a pune nişte condiţii guvernanţilor de la Chişinău. Pentru că ei sunt cei care astăzi, de fapt, finanţează deficitul bugetar al Republicii Moldova, finanţează proiectele sociale, proiectele de infrastructură şi cred că acele sute de milioane care se investesc în Republica Moldova pasă pentru aceşti ambasadori”, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.