Muzicienii care dezvoltă omul

Reprezentanții ARCUB au anunțat deja că programul de jazz Artist in Residence continuă în 2018 cu o nouă serie de concerte bilunare pe scena Centrului Cultural din Lipscani 84 – 90.

Potrivit comunicatului, a doua stagiune Artist in Residence este curatoriată de muzicianul Mircea Tiberian, care a prezentat, în perioada octombrie – decembrie 2017, șase concerte de jazz susținute de artiști români, europeni și americani. 2018 aduce în cadrul stagiunii colaborări și proiecte inedite ale jazzului românesc și internațional, care vor fi prezentate în premieră, într-o serie de 12 concerte live, în perioada februarie – iunie 2018.

Cu un lineup ce conține artiști din Statele Unite ale Americii, Macedonia, Germania, Moldova, Spania, Italia, Elveția, Serbia, Marea Britanie, Austria și România, Artist in Residence debutează în 2018 cu o lansare de album. Astfel, joi, 1 februarie  2018, de la ora 20.00, Artist in Residence găzduiește primul concert din acest an: The Land of Nod, proiect prezentat  de însuși artistul în rezidență, Mircea Tiberian  – un proiect autentic care se adresează publicului deschis către experiment şi originalitate. Întâlnirea artiştilor din distribuția concertului pe scena ARCUB – Mircea Tiberian, Liviu Butoi, Chris ­Dahlgren, John Betsch – reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de jazz de a fi părtași la o performanță artistică intensă, plină de originalitate. De asemenea, The Land of Nod este şi titlul albumului care va fi lansat pe scena ARCUB.

Potrivit unui comunicat de presă, portofoliul stagiunii de jazz Artist in Residence se completează cu prestația celor mai în vogă jazzmani autohtoni. Luiza Zan, Oana Chițu, Valeriu Cașcaval, Marius Preda, Emil Bîzgă sau Sorin Zlat, în colaborare cu artiști din Italia și Marea Britanie, sunt doar câteva dintre numele de rezonanță care vor concerta în lunile februarie și martie ale acestui an pe scena ­ARCUB.

Inaugurat în 2016, Jazz @ ­ARCUB – Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și ­Amsterdam, Artist in Residence aduce în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului“. Potrivit muzicianului, „în zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ, și o minoritate rezistentă, deschisă încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid, muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. (…) Imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Interesant…
    Da’ de ce nu se [mai] dezvolta omul cu balade, doine, cantece din popor…?
    Trebuie sa se „dezvolte” doar pe filiera straina, cu sonoritati, ritmuri armonii si dizarmonii africane si voo-doo-iste?
    Trebuie doar sa stea „mut” (cu minte) in tgransa nefireasca, da’ „cool”, nu-i asa?
    CAnd voi auzi despre invatarea identitatii si cultivarea frunusetii neamului nostru voi fi printre primii care sa aplaud!
    Pentru „straine”-zarii se gasesc si timp si bani si chef de reclama… pentru ce e legat de sufletul de roman…. cam greu, mai la coada ca prostii nu zic nimic daca le dai ceva la sfarsit…
    Din 21 discuri „scoase” (vezi wiki… in poloneza) doar doua au titlu romanesc, ceea ce sugereaza ca omul caruia i se adreseaza nu se va dezvolta caroman ci ca altceva.
    De altfel, a reusit sa „bage” spiritismul muzical in mintea tinerilor, in Licee de arta! – nu stiu sa existe „curriculum” pentru muzica populara, romaneasca arhaica, bizantina… da’ ne trebuie jazz, sa uitam ca sintem romani.
    De cand jazz-ul elveaza spiritual spre descoperirea „luminii” si „adevarului”? In afara de ceva amuzament (cand este cantat cel „clasic”… ce se face este desprinderea mintii de realitate, de-personalizare, ceea ce este placut si hinduistilor si oricarui nu „vine” din spatiul crestin, doar Ortodox.
    Talentat si muncitor…nimic de spus.
    Nu am aflat insa nimic despre persoana Domniei sale – parinti, origine, familie … cam despre oricine gasesti pe ‘net (personalitati) cate ceva cu care – le place sau nu – se prezinta.
    Nu e cazul artistului promovat in articol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.