Nici vorbă! Germania își vede interesul

Reprezentanții Guvernului de la Berlin au reafirmat, luni, că nu vor opri imediat importurile de gaz, petrol şi cărbuni din Rusia, argumentând că sancţiunile trebuie să afecteze Rusia, nu Germania, şi că există un plan în sensul reducerii dependenţei energetice.

Germania nu se poate lipsi ”pe termen scurt” de livrările de gaze ruseşti, iar eventuale sancţiuni împotriva Moscovei în acest sector ar face mai mult rău Uniunii Europene decât Rusiei, a declarat luni ministrul german al finanţelor, Christian Lindner, potrivit AFP.

”Trebuie să avem în vedere sancţiuni dure, dar pe termen scurt livrările de gaze ruseşti nu sunt substituibile”, iar întreruperea lor ”ne va dăuna mai mult nouă decât Rusiei”, a spus ministrul german înaintea unei reuniuni cu omologii săi din statele UE, la Luxemburg.

„Noi vrem să devenim cât de poate de rapid independenţi de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia. Dar sancţiunile trebuie să provoace daune în primul rând Rusiei, nu asupra noastră”, a spus luni Svenja Schulze, ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, conform site-ului N-TV.de.

„Oprirea imediată a importurilor de energie din Rusia ar avea consecinţe grave asupra Germaniei, de aceea, trebuie să fim atenţi”, a subliniat Svenja Schulze.

Şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, s-a declarat împotriva opririi imediate a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că sunt aplicate măsuri pentru reducerea dependenţei. „Depunem eforturi în sensul unui embargou, prin măsuri aplicate zilnic împotriva lui Vladimir Putin. Suntem într-o direcţie bună, iar săptămâna aceasta vom face progrese suplimentare. Depunem eforturi în sensul independenţei faţă de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia”, a declarat Robert Habeck, citat de BBC News.

Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune severă dacă va exista o oprire a importurilor sau a livrărilor de gaze şi petrol din Rusia, a avertizat luni și Christian Sewing, preşedintele Asociaţiei băncilor germane (BDB), transmite Reuters.

Cea mai mare economie europeană este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia iar băncile ţării, alături de grupurile industriale, şi-au exprimat temerile privind posibila întrerupere a livrărilor.

Christian Sewing, directorul general al Deutsche Bank, a afirmat în calitate de preşedinte al BDB că instituţiile financiare se aşteaptă la o creştere mult mai lentă anul acesta, de aproximativ 2%, din cauza războiului din Ucraina.

„Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă importurile sau a livrările de gaze şi petrol din Rusia vor fi oprite. O recesiune semnificativă în Germania ar fi atunci de neevitat”, le-a spus jurnaliştilor Sewing.

Acesta a adăugat: „Problema măsurilor de sprijin guvernamental pentru companii şi sectoare va deveni atunci chiar mai urgentă”.

Și ministrul austriac al finanţelor, Magnus Brunner, a precizat la rândul său că ”Austria nu este favorabilă sancţiunilor asupra gazului”. ”Suntem foarte dependenţi de gazul rusesc în Austria. Sancţiunile nu trebuie să ne afecteze mai mult pe noi decât pe Rusia”, a explicat oficialul austriac.

Germania este supusă presiunilor din partea SUA pentru oprirea importurilor de energie din Rusia. Sancţiunile masive impuse de Uniunea Europeană, de NATO şi de Grupul G7 asupra Rusiei au impact inclusiv asupra cetăţenilor din statele membre ale acestor organizaţii, preţurile de carburanţi şi energie fiind în creştere.

Premierul polonez acuză Germania

Germania este principalul obstacol în calea impunerii de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă, în care a mai afirmat că Ungaria nu le blochează, informează Reuters.

Declaraţiile lui Morawiecki intervin după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a asigurat un nou mandat în urma alegerilor legislative de duminică, înaintea cărora fusese criticat pentru o poziţie insuficient de dură împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina.

‘Trebuie să constatăm că, indiferent cum abordăm Ungaria, aceasta este a patra astfel de victorie (a lui Viktor Orban, n.red.) şi trebuie să respectăm alegerile democratice (…) Germania este cea care constituie obstacolul principal în privinţa sancţiunilor. Ungaria este pentru sancţiuni’, a afirmat Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

  1. Germania e pentru contra în ceea ce privește gazul și petrolul rusesc.Pana la urma nu se V-a renunță că nu se poate fara petrol și gaz rusesc.Da eu mă întreb cum de nu am văzut de atâția ani cine-i Puțin și ,cum de nu și-au dat seama „democrațiile consolidate”acele care își bat cetățenii și îi ataca cu câini pe străzi daca nu se „conformează ,cum de nu au văzut că hrănesc un monstru și îl ajută să se înarmeze?Astea care dau lecții la toată lumea ,niste papagali!Că și în cazul dozelor de vaccin ,noi ne vom mufa la gazul lichefiat american că să le facem pe plac și o sa ajungem sa avem gaz dar că și vaccinul nu V-a mai trebui la nimeni.

  2. pentru că nu Germania importă gaze, firmele germane importă gaze, plata în ruble e o înțelegere între firme. Ce nu era clar? Doar proști credeau că Germania își va asasina economia de dragul altora. Stau și mă întreb dacă nu cumva plata în ruble e chiar rentabilă pentru nemți, și toată demența războiului din Ucraina este doar o „decoy” pentru a nu îl supăra încă pe Uncle Sam. prea sunt agitați G7 ( din care doar 3 depind de gazul și petrolul rusesc) pentru că știu că în momentul în care rubla va fi acceptată ca și monedă de schimb cineva se duce dracu. O monedă. Apoi și personajul. Apropo, ați mai văzut vreo declarație despre China a „liderilor” occidentali? „Nu mai turnați gaz peste foc” le-au spus chinezii. Sigur, ăsta a fost comunicatul oficial. Așa au tradus, corectă traducerea era:Nu vă jucați cu focul. A trecut o săptămână și nimic despre poziția „ambiguă” a Chinei. Așa se întâmplă în viață, până acum câteva luni problemele majore ale UE și CE erau dacă poți sărbători Crăciunul fără să superi pe alții, dacă e corect să spui mamă și tată, dacă persoanele transgender pot concura la probele sportive numite, retrograd, feminine, lucruri importante.

  3. De gazele relativ ieftine venite din Rusia, depinde nu doar dominatia economica a Germaniei asupra UE. Ci și cea politica. In plus, democratia promovata de Berlin a vizat aproape exclusiv interesul ,,campionilor nationali” din Germania. De asta, Putin și autocratia lui personala n-au fost foarte incompatibili cu pragmatismul strategic al Germaniei. Tarile care nu-si pun problema ,,campionilor nationali” sau o pun doar în zona muncii extensive, ca Polonia, il injura pe Putin ca la usa cortului. Nu ca n-ar merita înjurat! E limpede insa ca Germania il injura mai ales ca exercițiu de PR, in timp ce-si vede de hegemonia-i economica la nivel european. O Germanie puternica a provocat mereu instabilitate in Europa, printre altele și din cauza relației cu dus și întors cu Rusia.

  4. Partenerii in afaceri cu vechime nu o sa se tradeze pentru unii sau altii ca vor unii sau altii. E inca o dovada ca exporturile trec prin memturia spre europa la preturi uriase pentru ca nemturia sa isi rotunjeasca economia. Credeti ca e doar atat? Hai sa mai asteptam putin sa vedem si restul pe tapet.

  5. Sancțiunile sunt bune atâta vreme căt nu afectează Germania, la ce bun gazele lichefiate scumpe ale Americii despre care nu se știe dacă și când sosesc.

  6. In lumea reala intreprinderile functioneaza cu energie electrica cu gaze si produse derivate din petrol. Fabricile si uzinele au comenzi si termene de livrare a produselor contractate de partenerii lor comerciali. Acum cu razboiul care a venit exact cand s-a finalizat si trebuia /deschisa conducta North Strem 2, coincidenta sau nu Marea Britanie s-a retras din UE cu totul anul trecut?!?! Prima sanctiune a fost interzicerea importurilor de combustibililor din Rusia, in conditiile in care se stia ca UE este dependenta de gazul si petrolul din RUSIA. Ca sa inchizi peste noapte, adica sa inchizi fabricile si uzinele ca la o apasare de buton, adica de azi, am inchis ACUM ca asa vor SUA si Marea Britanie, sincer nu cred ca se poate. Sunt oameni care lucreaza acolo, sunt contracte de onorat.

  7. Dupa cum am spus si am avut dreptate ,ca majoritatea guvernelor isi vad interesul tarii si al poporului lor si o sa continue pe fata sau prin intermediari sa cumpere gaz rusesc.Numai noi,prostii satului am pus cativa tineri,,voluntari,, dar platiti de ONG,fundatii,asociazi ,sa protesteze,cerand oprirea cumpararii gazului,petrolului,carbunelui de la rusi,ca cica alimentam noi razboiul. Teate minciunile fluturate ,cum am mai spus sunt ca o cauza,ca o explicatie ,a cresterii aberante si nejustificate a preturilor.Este o falsa criza energetica,care era trambitata de occidentali inainte cu un an de inceperea razboiului.Cat pe noi ,ne preocupa , si ne facem griji ce fac altii [tarile occidentale] ,ni se vinde si hidroelectrica si ce mai este important de vandut din industria energetica/ Hidroelectica legal nu are voie sa fie listata la bursa si totusi acum nu se mai tine cont de nici o lege

  8. Si ce ar de ce altceva ar trebui sa vada? De interesul SUA? Al Ucrainei? Ma si mir ca nemtii au marsat ca dobitocii la instigarile unora care nu sunt afectati de sanctiunile propuse. Cui foloseste nepornirea Nord Stream 2?! Cuma SUA, marele instigator care au propus sanctiuni care lovesc doar in europeni (uraniul il importa din Rusia in continuare!!) si industria europeana? Ca sa-si vana ele gazul lichefiat scump, facand industria europeana necompetitiva cu cea a … SUA?!
    UE parca a inebunit, isi trage nu un glonte ci rafale intreg in picioare.

  9. Administrația SUA pentru Informații Energetice publică o listă săptămânală a importurilor de țiței pe țară: în săptămâna care s-a încheiat pe 26 martie, SUA au mai importat 100.000 de barili pe zi de țiței rusesc. Acum intelege prostul ca este „sa faci ce zice america nu ce face ea”?

  10. @Batranul: ai imbatranit degeaba daca afirmi ca Putin e un monstru.

  11. @ Batranul…Europa hraneste Monstrul Putin? Vorbesti prostii, asa zisul monstru hraneste Europa, asta e adevarul !!!…Rusii nu mor fara masini Mercedes, dar germanii mor fara resurse energetice rusesti..

  12. Pana pe 30.iunie.2022. Banca Rusiei va cumpara AUR la un pret fix de 5.000 de ruble (59$)pe geam aur. Odata cu restabilirea standardului AUR pentru la rublă,intarirea monedei ruse va afecta pretul metalului prețios,ceea ce a condus azi la o crestere a rublei in fata dolarului. Deci,gazul natural rusesc este legat acum de rublele convertibile in aur. La fel se va face si cu petrolul rusesc,care va face ca mai mult aur international sa curba in rezervoarele ruse,ceea ce ar intari,de asemenea ,bilantul Bancii Rusiei si rublă. Dolarul american va iesi din aceasta perioada mai putin influient decat inainte,daca si tari uriase ale lumii,puternice in materie de marfuri cum ar fi China si tarile exportatoare de petrol,sa treaca la un nou sistem monetar mai echitabil.

  13. @bulab – nu numai ca au crescut cantitatea de petrol cumparat de la rusi, SUA a scos de pe lista de bunuri sanctionate, care in paranteza fie spus era lunga de vreo 4-5 pagini, fertilizatorii ca si cu aia sunt in mare lipsa, brusc sunt catalagoti ca bunuri de importanta vitala si trebuie importati, dar tzeapa e ca Rusia a oprit toate exporturile de fertilizatori pana in luna mai sau pana cand piata interna o sa fie saturata. Iar cand o sa vanda, pretul o sa fie de 180-200% fata de 2021. Problema cu extinderea EU a fost ca toate statele catei pe care Rusia/Franta/UK/Italia i-a subventionat cu imprumuturi, acum sunt sub controlul politic al licuriciului, si incep sa subrezeasca pozitia tehnocratilor care sunt in stare sa ia masuri bazate pe cifre, fapte si situatii reale, in favoarea unor „ecologisti” care i-au masuri pompieristice.

  14. Germania, declară toți oficialii, nu-i voie să se confrunte cu o Recesiune severă, aceeași oficiali însă participă cu sârg la măsurile care duc la o recesiune severă în Rusia. Țările care dictează regulile morale sunt de nedepășit la ticăloșie.

  15. Si neamtul, si austriacul au inceput sa-si dea seama ca oprirea importurilor de gaze rusesti fara a asigura un aport de gaze din alta parte (lucru imposibil pe termen scurt) le va afecta economiile mai grav decat Rusiei. E normal sa nu isi taie singuri creanga de sub picioare. Se facea referire si la carbuni, cu alte cuvinte Germania (dar si Polonia care s-a apucat sa behaie) isi vad linistite interesul folosind in continuare carbuni pentru producerea de energie electrica, in timp ce slugile de la Bucuresti s-au grabit sa inchida minele si termocentralele pe carbune (care apropo, erau retehnologizate) fara sa puna nimic in loc. Termocentrala Mintia ar fi putut produce aproape 10% din necesarul de consum al tarii, dar tradatorii care ne conduc dupa ce ca au inchis-o acum vor sa o vanda la pret de fier vechi. Iar Hidroelectrica va fi vanduta pentru ca alti tradatori (poate aceiasi) au semnat un PNRR prin care Romania se obliga la acest lucru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.