Nicușor Dan, 30 de mil. € pentru înlocuirea a 19 km de conductă

Primăria București, condusă de Nicușor Dan, a scos la licitație de 150 de milioane lei pentru înlocuirea a 20 de km de conductă magistrală de termoficare, în 3 loturi: Progresu – Berceni, Grozăvești și M1 Sud.
Contractul durează 12 luni, ofertele se deschid în 7 iunie, prețul contează doar 50% în desemnarea unui câștigător. Se mai punctează garanția acordată lucrărilor și un grafic adecvat de eșalonare a lucrărilor.
„„Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucuresti (patru obiective însumând o lungime de traseu de 19,861 km)”- grupate pe 3 loturi. LOT 1 „ Obiectiv 1, Magistrala I Sud, tronson CM 11`-CP3-CV5/4- 5,958Km”; conform documentelor atasate LOT 2 „Obiectiv 3, Magistrala II Sud, tronson CM 43 – CO 2 – 4,477 Km. + Obiectiv 4, Magistrala II-III Grozavești, tronson C 15/20 – CS 12 – 5, 526 km” conform documentelor atasate LOT 3 „Obiectiv 5, Magistrala Progresu Berceni, tronson CB 4 – CO5 – 3,9 Km” ;conform documentelor atasate Pentru realizarea obiectivului de investiții și punerea acestuia în funcțiune se vor derula, pentru fiecare din cele 3 loturi în parte, următoarele activități:
 Elaborarea documentației necesare obținerii autorizațiilor de organizarea execuției (DTOE) și avizelor necesare execuției;
 Furnizarea și montarea utilajelor și echipamentelor tehnologice;
 Execuția lucrărilor de reabilitare;
 Testare și punere în funcțiune;  Elaborarea Manualelor de exploatare și întreținere a lucrărilor;
 Punerea la dispoziția proiectantului a documentației necesare elaborării cărții tehnice precum și a documentatiei As-built;
 Realizarea tuturor lucrărilor necesare pentru automatizarea și asigurarea integrării echipamentelor din teren în SCADA local și capabilității de transmitere a datelor în SCADA existent la nivelul Operatorului serviciului de alimentare centralizată cu energie termică din Municipiul București;
 Monitorizarea funcționării rețelei de termoficare pe parcursul perioadei de Garanție acordată lucrărilor;
 Remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție”, este descrierea licitației.

Miliardele care vor fi cheltuite

În momentul de față, operarea sistemului de termoficare din București este în sarcina companiei Termoenergetica, succesoarea RADET, înființată de fostul primar, Gabriela Firea. Este neclar, în această situație, de ce Primăria licitează aceste lucrări, nu Termoenergetica. Cităm : „Sistemul de transport şi distribuţie compus din: 954,09 km conducte – reţele termice primare, 2963,3 km conducte – reţele termice secundare
Obiective:
1027 Puncte Termice, Staţii Centralizatoare, module termice, 47 Centrale Termice cvartal, 1 Centrală Termică de Zonă Casa Presei  
O explicație ar putea fi că Termoenergetica nu are capacitatea financiară să deruleze o asemenea investiție, înregistrând, deja, datorii mari către furnizorul de agent termic Elcen, dar, și că directorul Alexandru Burgiu este pe funcție din perioada regimului Firea. În orice caz, având în vedere lungimea rețelei magistrale din București, de aproape 1.000 de km, care trebuie, aproape toată, înlocuită, și văzând cât costă reabilitarea a doar 20 de km, putem exprapola cât va înghiți Bucureștiul doar pe conductele de termoficare: circa 7,5 miliarde lei, fără a mai lua în calcul investițiile în centralele termice de cvartal.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1097 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Daca in 30 de ani nu s-a facu nimic in aceasta retea si au fost distruse si CET msi mici, acum ne costa dublu. Centralele termice de cartier sunt uitile, agentul termic parcurge distante medii si mici. De la distante mari se pierde parametrii de temperatura pe conducte, msi ales la zile de iarna geroase.

  2. Asta da, afacere si primar cinstit! Bine ca nu l-a costat 1 mil E/km!

  3. Un km de conducte termoficare la bukataresti e mai scump decât un km autostrada Bechtel. Va fi încă o teapa marca SekuPNL. Olimpicii cunosc toate cele 4 operatiuni aritmetice, inclusiv împărțirea. Ceea ce lipsea foarte mult lu’ madama Firea! În sfârșit se face dreptate celor în suferință! Vor avea apa caldă, din 2026 când Olimpixul va sărbători 55 de ani la Monaco ?

  4. Cel mai capabil Primar General!A plantat pomi,s-a ingrijit de zona verde a Capitalei,acum repara si conductele de termoficare!Fire nu facea asta intr-o suta de ani,mai cumpara niste autobuze ornamentate cu pietre Swarovski de la bazarul din Istanbul

  5. Plicusor nu face altceva decât să continuie proiectele lui Firea. Altceva nu-l duce capul. Orașul pute sub administrația lui.

  6. da tovarasu slt doina shortului, le face plicusor, dar la preturi de 10 ori mai mari decat cele reale,deci de 10 ori mai maridecat cele la care le facea Firea!

  7. @Pt doina: de unde ai luat preturile, ca Firea nu facea nimic, doar inventa SRL-uri !Da un exemplu de pret ,nu mai aruncati brasoave
    Ramane cum am stabilit :CEL MAI BUN PRIMAR GENERAL ESTE NICUSOR DAN

  8. Rețeaua de termoficare a Capitalei , a doua după Moscova , are aproape 4.000 km . Dle matematician , cu nume din pronume, Nicușor Dan , care ai nimerit ca musca in lapte la primăria Bucureștilor , la ce sume si la ce termene se poate ajunge pentru a înlocui rețeaua veche ,dacă pentru 19 km de conducte sunt necesari 30 milioane euro , cu termen de execuție de un an ? Este necesar un referendum si o prezentare libera de soluții tehnice la care sa participe toți romanii. Altfel copiii si nepoții nostrii vor plăti si ei pentru aceasta lucrare faraonică. Acum ne dam seama cine este si ce vrea Orbán si clica lui . Nu trebuie sa inventam noi mașina de crestat chifle , ci doar sa ne trezim , cei tineri ,si sa alegem cea mai buna soluție tehnica adoptată cu succes in Occident. Ne uitam fara nicio speranța la caricaturile de Năsui, Drula , Barna , Cioloș, Ghinea, ungurii din guvern si toți cei 1, 3 milioane funcționari publici si toți ,,surtucarii” pe care Regele Carol I i-ar fi ușuit după prima discuție cu ei. Încă din Occident nu au venit ,,pașoptiștii” care pot salva România, pentru lipsa de ,,dosar”. Credeți ca s-a schimbat ceva ?

  9. @Romania trage:esti prea pretentios mosule!E doar un inceput:Ce spune studiul Frames:””Raportaţi la cei peste 4000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN este nevoie de investiţii de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea şi refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislaţia europeană. Spre exemplu, la CTE Bucureşti Sud, este nevoie de investiţii pentru reducerea emisiilor de noxe de la 200 mg/Nmc (cazanul 2) res­pectiv 350 mg/Nmc (la cazanele 3 şi 4) la 100 mg/Nm3, şi asta până la 31 decembrie 2020. La fel şi la CTE Progresu, unde emisiile de noxe de la cazanele nr. 2, 3 şi 4(IA1) sunt duble faţă de standardele prevăzute de Directiva 2010/75/UE şi Legea 278/2013. Sunt necesare investiţii şi în modernizarea instalaţiilor de ardere la cazanele nr. 1 şi 2 din CTE Grozăveşti, cazanele nr. 5 şi 6 şi CAF-urile nr. 1, 2, 3, 4 din CTE Bucureşti Sud, cazanul nr. 2 şi CAF-urile nr. 6, 7 din CTE Bucureşti Vest, CAF – urile nr. 1, 2, 3 din CTE Progresu. În plus, cazanele nr. 1 şi 2 din CTE Grozăveşti şi nr. 1 şi 2 din CTE Bucureşti Sud vor epuiza numărul de ore de funcţionare alocat în anul 2020. În intervalul 2020-2030, dacă va dezvolta SACET (Sistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti), Primăria ar trebui să investească alţi peste 432 milioane de euro în dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie de agent termic sau să retehnologizeze patru CAF-uri de câte 100 Gcal/h fiecare la CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu, în construcţia a două grupuri de cogenerare în ciclu combinat de cca. 200 MW şi 170 Gcal/h (fiecare grup) în CTE Bucureşti Sud şi CTE Bucureşti Progresu”De unde atati bani numai la Nicusor,mai draga

  10. Are consilieri alesi de el. Probabil mafioti securisti.

  11. Daca aveti curiozitatea sa faceti cateva calcule (cu regula de 3 simpla) veti descoperi ca inlocuirea intregii retele de conducte a Bucurestiului costa mai mult decat achizitionarea de centrale individuale pentru toate apartamentele ramase bransate.

    Totodata, mergand pe ideea pastrarii sistemului centralizata, in ritmul actual va fi nevoie de circa 20-30 de ani pentru inlocuirea intregii retele, iar la final ceea ce se inlocuieste azi va fi deja invechit si bun de reinlocuit!

  12. Problema la olimpiada de primari: daca 19km se schimba intr-un an si costa 30 mil.euro, atunci in cat timp se schimba 2000 km si cat va costa ?

  13. doar costul anual la teava de abur face cat incalzirea cu gaz metan pe 1 an la 100.000 de apartamente !!! Unde ati gasit dobitocul asta atehnic ? Voi credeti ca acest cost iresponsabil o sa fie suportat de catre toata tara ? Auzi la asta: 1.579 de euro (aprox. 7.900 lei) metrul liniar de teava !!! E din aur ? Misto, olimpicul va ingroapa viitorul pe 40 de ani. Asa va trebuie !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.