Noaptea cercetătorilor 2022

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2022, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022.

Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii generale New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața tuturor celor interesați, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.

La București, Noaptea Cercetătorilor se va desfășura vineri, 30 septembrie 2022, între orele 16:00 și 22:00 în Parcul Izvor, Rondul Bicicliștilor. Programul include: observații astronomice, ateliere interactive pentru copii, spectacole cu roboți, experimente cu ferofluide, senzori, plasme, azot lichid și surse de energie verde, dar și alte fenomene spectaculoase, incursiuni interactive în meseria unui geolog, a unui astronaut, a unui biolog sau chiar a unui spion.

La Măgurele, evenimentul se desfășoară a doua zi, sâmbătă, 1 octombrie 2022, între orele 14:00 și 21.00 în Piața Centrală a orașului. Institutele de cercetare de pe platforma de la Măgurele trimit în piață cercetători care vor prezenta cele mai interesante trenduri în știință. Concursuri deschise publicului larg, experimente live și multe momente artistice așteaptă publicul în Măgurele.

Evenimentele ultimilor ani ne-au dovedit nevoia urgentă de a construi punți mai solide între cercetători și societatea pe care ei o deservesc prin eforturile lor științifice. Faptul că ne putem implica activ în construcția acestor legături este pentru noi, la Universitatea din București, parte din misiunea civică de a fi o instituție care ajută la transformarea în bine a lumii în care trăim. Ne bucurăm să avem implicate în acest an în eveniment cinci facultăți din universitate, cu specialiști de top în zona de cercetare și inovație: Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Biologie și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, a explicat rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

Avem nevoie să aducem știința mai aproape de oameni, iar Universitatea din București investește multe resurse în comunicarea științei și crearea de programe de educație pentru știință. Ne bucurăm mult, așadar, să fim unul dintre partenerii principali ai consorțiului ReCoNnect și să co-organizăm, din nou, împreună cu parteneri de prestigiu, un eveniment dedicat cercetării și inovațiilor pe care ea le aduce în spațiul public pentru transformarea societății”, a declarat conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru Rețele universitare și Relații publice al Universității din București și promotorul programelor UB de comunicare a științei.

La fel de importantă ca susținerea științei este promovarea rezultatelor acesteia. Este nevoie ca publicul să cunoască într-o manieră accesibilă rezultatele cercetării, impactul acestora pe termen mediu și lung, felul în care ne-ar putea influența prezentul și viitorul. Nicio vârstă nu e prea mică pentru o anumite etapă a cunoașterii. Provocările lumii actuale, de la conflicte de tot felul, la pandemii, trebuie întâmpinate cu solidă încredere în știință și cercetare, mereu aflate în strânsă legătură cu respectul pentru mediu, cu idealul unei umanități conștiente de responsabilitățile ei pe această planetă”, a completat și prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector pentru Cercetare în cadrul Universității din București.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon Europe. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

Mai multe detalii, precum și programul complet al evenimentelor organizate cu ocazia Nopții cercetătorilor 2022, pot fi consultate pe https://noapteacercetatorilor.cest.ro.

Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2022 la Muzeul Antipa 

 

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect. Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie 2022 între orele 17:00 și 21:00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Specialiștii Muzeului au pregătit vizitatorilor o serie de activități prin care vor dezvălui celor interesați din tainele meseriei de cercetător, iar ceea ce fac în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor.

Muzeul Antipa va avea vineri, 30 septembrie 2022, un program special de vizitare, fiind deschis între orele 10:00 și 15:00 (ultimul vizitator va intra la ora 14:00).

 

În intervalul 17:00 – 21:00 (ultimul vizitator va intra la ora 20:00) se vor desfășura activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor. Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit!

 

Programul evenimentelor din această seară cuprinde:

 

1. Colțul naturalistului

Coordonatori: Dr. Oana Paula Popa, Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Alexandra Florina Popa

2. Kitchen Science – Cum putem să extragem ADN din fructe și cum îl putem vizualiza?

Coordonatori: Drd. Andreea Maria Brezeanu, Dr. Andrei Ștefan

3. Cum trebuie să preparăm insectele pentru o colecție de entomologie?

Coordonator: Dr. Melanya Stan

4. Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora

Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

5. Uite cu ce ne hrănim!

Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

6. Taxidermia, știință sau artă?

Coordonator: Radu Pană

7. În căutarea paraziților păsărilor

Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Constantinescu Cristina, Drd. Angel Irimia

8. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bâlcu

9. Muzeul și păsările Bucureștiului

Coordonator: Dr. Angela Petrescu

10. Crustaceele din România

Coordonator: Dr. Ana-Maria Petrescu și Dr. Iorgu Petrescu

11. Vietăți cu sânge rece

Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!

 

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din programul cadru Horizon Europe. 

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Din ciclul „festivalul taierii de frunza la caini care sa justifice tocarea banilor europeni”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.