Nobelul, lovitură pentru guvernul iranian

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace activistei iraniene pentru drepturile femeilor Narges Mohammadi reprezintă o lovitură pentru guvernul iranian, care anterior acuzase Occidentul de ipocrizie pentru că manifestă „o preocupare nesinceră faţă de iranieni”, scrie vineri agenţia EFE.

Decizia privind Nobelul vine în timp ce în Iran are loc o nouă polemică după spitalizarea în comă a unei tinere care ar fi avut o altercaţie cu autorităţile în metroul din Teheran pentru că nu purta vălul islamic.

Comitetul Nobel norvegian a anunţat vineri acordarea premiului către activista Narges Mohammadi „pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi libertăţii pentru toţi”.

Acelaşi comitet leagă activismul lui Mohammadi de protestele declanşate anul trecut în Iran de decesul tinerei Mahsa Amini ajunse în custodia poliţiei pentru că ar fi purtat incorect vălul islamic.

Narges Mohammadi se află în detenţie în prezent, după ce a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru „răspândirea de propagandă împotriva statului”. Cei doi copii ai ei trăiesc la Paris.

Şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene au felicitat-o vineri pentru premiul primit. „Narges Mohammadi este un far de speranţă pentru femeile din întreaga lume. Lupta sa pentru drepturile omului şi libertate ne inspiră pe toţi”, a scris pe reţeaua socială X preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Distincţia „recunoaşte curajul şi lupta nobilă a femeilor iraniene care sfidează oprimarea pe propriul lor risc”, a scris pe aceeaşi reţea preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus la o conferinţă de presă că acest premiu „este un mesaj foarte important pe care categoric îl primim cu bucurie”.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat-o pe activista iraniană, despre care a scris pe reţeaua socială X că „a fost curajoasă în lupta sa împotriva oprimării femeilor”.

Guvernul de la Teheran deocamdată nu a reacţionat, dar în ziua precedentă deciziei privind Nobelul a acuzat statele occidentale că manifestă o falsă preocupare faţă de femeile iraniene, în urma comentariilor politicienilor occidentali despre incidentul cu tânăra din metrou.

În loc să facă comentarii intervenţioniste şi parţiale, şi să manifeste o preocupare nesinceră faţă de femeile şi fetele iraniene, ar trebui mai bine să se preocupe de personalul medical şi de pacienţii din SUA, Germania şi Regatul Unit„, a remarcat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

În acest timp, în Rusia, ţară aliată Iranului, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu are niciun comentariu de făcut despre decizia comitetului Nobel. „Nu, nu avem nicio reacţie”, a răspuns Peskov unei întrebări pe acest subiect la conferinţa sa de presă zilnică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Bine ca nu i l-au dat lui Julian Assange, ca ar fi fost o lovitura pentru un alt guvern, unul atit de impecabil incit pur si simplu nu poate fi criticat. Ce-i drept, ar fi si riscant sa te iei in bete cu un azil de psihopati cu bombe atomice in toate buzunarele…

  2. … sau un fel de Eurovision „la frac” ! … Puteti fi siguri ca pe ayatolahii iranieni ii doare chiar la basca de acordarea acestui premiu unei opozante iraniene. Pardon, la turban. (de altfel, de ce „Premiul Nobel PENTRU PACE” unei militante pentru drepturile femeilor ?! De ce nu „Premiul Nobel pentru gastronomie”, de exemplu, „pentru prepararea celor mai buni coltunasi” ? Si dupa aia, ati uitat-o pe Greta ? L-ati uitat pe Zelenski ?)

  3. Premiul ăsta a juns o glumă amară ,dacă ne gândim ca și Hitler a fost nominalizat să îl ieie.Așa lovitură or primt iranienii că îi doare in dos de premiul occidentului .Valorile occidentale sunt exact zero pentru ei de aceea cred că mai degrabă occidentul s- a faultat singur.

  4. Pai pentru asta și este acest premiu.. Să lovească..
    Scarbele globaliste nici nu pot să știe că pe glob sunt și alte civilizații.. Comportarea BLM – ului in USA, dupa cunoscutele evenimente, arată caderea morala a occidentului..

  5. lol… Nobelul din ziua de azi in majoritatea domeniilor e dat pe interese financiare, si politico-ideologice… adica poti sa te stergi cu el

  6. Hmmm, ma gandeam ca dupa obama, e randul lui putin. Pace au scos pe gura ambii, dar niciunul nu a aratat interes in teren.

  7. „reprezintă o lovitură pentru guvernul iranian”

    Sa dai o palma la kkt este cea mai mare lovitura ! Musulmanii va ocupa incet, incet, numeric, tara si voi replicati cu o tinichea stralucitoare care ia ochii la un pitigoi, dai intr-unul, tipa doi.

  8. Se pi$$ă Iranu’ islamic pă Nobălu’ lu’ CRIMINALU’ CU REGRETE…
    Premiu’ „Winchester” – dîn armele ce au făcut genocidul amerindienilor – cînd va fi înființat șî decernat pentru compunerea dă cîntece dă leagăn? Hă?
    https://www.ctinsider.com/connecticutmagazine/news-people/article/Was-the-Winchester-Widow-s-house-designed-to-17045573.php
    Cine dă măcar doi bani ruginiți pă „Comitetul Nobel norvegian”? …NIMENI! Toată Lumea știe că este în realitate un organism politic șî o filială a amerlocilor dă la Dășpârțămîntu’ dă Stat dă la Vașin’ton……[Rumburak]

  9. Cind civilizatiile antice de pe teritoriul actualului Iran sau Irak aveau deja citeva mii de ani vechime, Amerlocia nici macar nu fusese „descoperita” ! E drept ca, intr-un fel, poate era mai bine daca Columb trecea „pe linga” …

  10. Prima data ca norvegienii au facut ceva bun cu premiu Nobel al Pacii. Tipii au prostituit institutia la nivele de necrezut: au daruit premiul pacii la doi razboinici criminali: Kissinger si Obama.

  11. Liliano fata draga, daca ai pricepe cat de putin geografia politica nu ai mai scrie asemenea prostii.
    Daca nu stii care’i treaba in Iran de ce te bagi?
    Nobelista puscariasa cum arata si dupa nume este o turcoaica azera din nordvestul Iranului de unde provin toti contestatarii iranieni platiti de CIA. Mahomedana asta este de fapt a doua femeie iraniana care a primit Nobel Prize in ultimii 20 de ani.
    Fato draga du-te si tu la o scoala mai acatarii, mai invata ceva si apoi sa scrii pe aici, ca asa cum o faci acum ai sa vezi numai injuraturi ca in comentariile de mai sus.
    Pai ce zice mama ta cand citeste asemenea comentarii?

  12. Sa se dea si premiul I si II si… sa ajunga la toti, si dati din mana-n mana pana-n fund la taxatoare. Nobelu nuu e ala care a inventat dinamita de a omorat meleoane? Ha!

  13. Nu porti bine valul, iei Nobelul. Serios? Altii chiar il meritau…

  14. din comentarii inteleg ca fosilelor rosii expirate care isi varsa oftica incontinentei pe aici nu le place ideea de dizidenta politica impotriva unui regim criminal, cum e cel din Iran. Sau din Rusia. Sau din Coreea de Nord
    si in consecinta premiul Nobel pentru pace (dupa care tanjea , in paranteza fie spus, si idolul acestor expirati, cizmarul din Scornicesti) este ceva fara valoare.
    mai regrupati, tovarasi in drum spre groapa. sa nu spuneti ca vreti cruce la cap ca nu va cred.

  15. Mai aveti tiribombe de astea? Nu exista nobel nepolitic. Fumigene, ecrane de fum, flatulente puturoase…………

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.