Noul președinte al Academiei Române

A fost ales un nou președinte al Academiei Române. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost ales în funcție cu 86 de voturi, informează un comunicat al Academiei Române. Au mai candidat Victor Voicu – președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române (care a obținut 56 de voturi) și Bogdan Simionescu – vicepreședintele Academiei Române. Cristian Hera, președinte interimar al Academiei după decesul lui Ionel Valentin Vlad, s-a înscris în cursă, dar, din motive medicale s-a retras. Ioan Aurel Pop a fost propus candidat de secția de Științe Geonomice. Președintele își va prelua prerogativele după 15 zile de la data alegerilor.

Vineri, 20 aprilie 2018, vor avea loc alegerile pentru celelalte funcții din Biroul de Prezidiu:

-patru vicepreședinți și un secretar general.

Președintele Academiei Române este ales din rândul membrilor titulari, pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

17 Comentarii

  1. La începutul anului, numele lui I.A. Pop a aparut in Scrisoarea deschisa prin care 45 de Rectori și-au afirmat sprijinul pentru nominalizarea lui Valentin Popa ca ministru al Educației.
    Amintim că Rectorii au lansat acea Scrisoare după ce V. Popa a fost surprins facând GRESELI gramaticale si de exprimare și o înregistrare cu mai multe astfel de greșeli a făcut Turul TV.
    În momentul în care mare parte a societății civile a Criticat Rectorii care au Semnat Scrisoarea de susținere a lui Popa la Minister, I. A. Pop a declarat pentru Adevarul că NU l-ar fi susținut pe acesta și nici NU ar fi semnat scrisoarea: „Nici n-am auzit până acum că ar apărea numele meu pe lista susținătorilor săi, mi se pare ciudat”.

    În 2012, I. A. Pop a fost IMPOTRIVA Verdictului de PLAGIAT dat lui V. Ponta de CNATDCU.
    Acest Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare a fost PRIMA Instituție care a constatat că Ponta a PLAGIAT în Teza de Doctorat, însă a fost reorganizat de ministrul L. Pop, în aceeași zi în care conducerea a dat verdictul, astfel că Ministerul NU a recunoscut concluziile de plagiat. Membru al Consiliului general al CNATDCU la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a DELIMITAT de verdictul colegilor săi.

    Ce spunea I. A. Pop în 2012, după ce academicianul Marius Andruh, la acea vreme președintele CNATDCU, a anunțat că a constatat că Ponta a plagiat: Consiliul care a decis ca Ponta a plagiat NU avea atributii directe.(!)

    În 2016, o serie de declarații ciudate făcute de I. A. Pop, la adresa tinerilor, au atras atenția. Într-un articol publicat pe site-ul AmosNews.ro, el a scris:
    „Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația ‘Google’, generația ‘Facebook’, generația ‘SMS’ sau toate la un loc!”.
    Un comunist PSDist!

    • lili, stai jos! Pune mâna pe carte! Într-o țară așezată (știu că nu așa sunt vremurile), trebuia să stai să vorbești cu plugul, nu cu tastatura. Și-atunci era bine și pentru tine, că nu mâncai ce nu trebuie, și erai liniștită, și pentru ceilalți, că nu împroșcai cu noroi personalitatea singurului intelectual de anvergură care nu și-a vândut sufletul.

    • Sunt câteva întrebări esențiale. Care este cartea memorabilă a lui Ion Aurel Pop? Lucrări colective, comentarii la ce scriu alții, propagandă au mulți. care este relația lui Ion Aurel Pop cu vasile dâncu pe care l-a făcut doctor honoris causa? care este relația cu generalul Coldea, pe care l-a numit acum două luni profesor la ubb? care este relația cu George Maior, care l-a făcut rector? care este relația ci Ioan rus, după ce a cumpărat de la el pe banii ubb o clădire? Ce a fost cu Gold Corporation, pe care i-a servit, apoi s-a retras punând vina pe un amic? Ce a fost cu semnătura pentru suceveanul de la Educație, pe care a renegat-o după ce unii l-au criticat?

    • Știe cineva vreo ideea de doamne ajută a lui Ion Aurel Pop? oportunism cât vrei. A preluat de la marga o instituție pusă la punct și a dus-o în jos. Ia verificați!

    • Trebe văzute mai bine lucrurile. Pe Ion Aurel Pop nu l-a propus secția de istorie, care a refuzat, ci secția de genomie. faptul spune destul. El nu are nici o lucrare fără colaboratori și nu contează ca istoric decât pentru că are funcții. Un fel de roller pe dos.

  2. Excelenta veste!!! Felicitari din toata inima dle Presedinte….Un intelectual roman ADEVARAT! Tocmai in acest an centenar….

    • Vai de capul satului! Ne-am procopsit si cu aceasta alegere. Va baleta si va da din aripi prin parcul Academiei Romane. Musat & Ardeleanu timpurilor noastre.

    • ce intelectual? care operă? ce putem citi fără pierdere de timp?

    • Într-adevăr, și Academia a devenit câmp tactic. Bravo băieți, așa ne trebuie!

    • Să adunăm lucrurile: IAPop nu este propus de secția de istorie, după ce aceasta a refuzat. Este propus de geonomie – ceva, cred, cu geografi, geologi și alți geo. El l-a numit pe generalul Coldea profesor la ubb cu câteva luni înainte de această alegere.
      Nu știm care este scrierea majoră, de singur autor, a lui IAPop. Știm că a fost ultimul șef al studenților comuniști din ubb, pe care revoluția din dec.1989 i-a demis.A fost apoi la funar și a fost dus în străinătate. Să mai adunăm date, căci devine interesant.

    • Despre ce este vorba? a spus vreun academician ceva despre situația țării? A emis vreo propunere de soluție? ia te uită la polonezi, maghiari, cehi! Acolo a fi în acadcemie nu e acad toată ziua, dar înseamnă să ia operă și idei. La noi ai aranjamente ce-i fac pe câțiva isteți să fie acad.

  3. Of doamne! cand auzim/spunem Academia Romana ne gandim la o Institutie grandioasa, care impune respect. Din pacate, se pare ca, a ramas mai mult cu renumele. Una din marile realizari ale Academiei Romane, in ultimii ani, este ca: Nu se mai spune douasprezece fete, ci doisprezece fete. Da intradevar, mare realizare, cu adevarat geniala.

    • În vreme ce presa se ocupa, pe drept, de matrapazlâcurile lui Florian Coldea prin justiție cu Kovesi, generalul a repurtat victorii. A ajuns profesor la universitatea din Cluj? A ajuns. I-a amenințat de cei care îl iau la rost? Da. Și-a mai adăugat și un om în panoplie? Dacă ne uităm la solida legătură Ion Aurel Pop -Vasile Dâncu- George Maior putem a ne da seama de realitate. Diferență între ce se prezintă la tv și ce face generalul.

  4. Așa băieți, Florian Coldea a arătat și câți oameni are în diferite locuri. Unii bănuiau cam care este situația în așa-zisele foruri științifice. Acum este clar. Trebuie mai clar? Florian Coldea decide.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.