Noua ameninţare pe care o vede Putin în România

Statele Unite vor putea lansa din România rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: „Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software”.
„Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, în cursul unei vizite în Finlanda.

Rusia şi China au condamnat vehement, marţi, testul balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administraţia Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominaţiei militare pe plan global.
„Trebuie notat că testarea unui model avansat al rachetei Tomahawk a avut loc la doar 16 zile după retragerea SUA din Tratatul
INF şi anularea acordului. Nu poate exista o confirmare mai clară a faptului că Statele Unite dezvoltă astfel de sisteme de mult timp şi că pregătirile pentru retragerea din acord au inclus activităţi de cercetare şi dezvoltare. Racheta a fost lansată cu un sistem vertical de tip Mk41, un sistem universal de lansare care poate lansa atât proiectile de interceptare SM-3, cât şi rachete sol-sol şi de croazieră. Este regretabil că Statele Unite iniţiază amplificarea tensiunilor militare. Noi nu reacţionăm la provocări. După cum a spus preşedintele Vladimir Putin, reiterăm angajamentul pentru instituirea unui moratoriu unilateral în amplasarea de sisteme balistice cu raze intermediare de acţiune, dacă Statele Unite nu instalează astfel de sisteme în alte părţi ale lumii”, a declarat marţi Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Testul balistic efectuat de Pentagon generează efecte negative asupra securităţii internaţionale şi demonstrează că Statele Unite depun eforturi pentru superioritate militară, a acuzat, la rândul său, Administraţia Chinei. Testul balistic efectuat de SUA va avea „consecinţe negative grave pentru securitatea regională şi internaţională. Adevăratul scop al retragerii Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare este avansarea fără reţinere spre dezvoltarea de rachete în sensul atingerii superiorităţii militare în mod unilateral”, a subliniat Beijingul.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, a anunţat Pentagonul.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.
„Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deşi este primul test în această combinaţie, Rusia în mod sigur va susţine că se confirmă acuzaţiile sale”, a afirmat expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut că Rusia a încălcat Tratatul INF, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

La începutul lunii august, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu (judeţul Olt) a fost actualizat din punct de vedere tehnic.
În urmă cu câteva luni, Administraţia Vladimir Putin îl convocase pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat recent pentru reluarea negocierilor cu Statele Unite în scopul evitării iniţierii unei curse a înarmării după anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Washingtonul de amplificarea riscurilor unui conflict atomic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Normal ca Putin se uită cu ingrijorarea la romania,..atunci cind un președinte de stat pleacă in america, pentru a-și oferi țara pentruu baze miltare și trupe, plus niscaiva arme nucleare ”repatriate” din turcia,. Cum să nu fii ingrijorat, știind și de mizeria românească, de caracterul de primitiv agresiv gălăgios,. Noroc că prostu a venit din sarai doar cu o șapcă goală, fără minte.. și cu alte preferințe ale sultanatului,.. decât prevăzuse maior domul spion ambasador lipsă.

  2. in primul rind romanii ar trebui sa fie ingrijorati
    Sintem carne de tun pentru mericani si Nato,bagati la inaintare in prima linie contra Russiei.
    Poporul roman n-are nimic contra rusilor,in schimb sionistii / globalistii vor Russia ingenuncheata, distrusa si desfiintata in cele din urma pentru a pune ghearele pe uriasele resurse naturale cit si pentru a o pedepsi,rusii avind indrazneala sa spuna NIET noii ordini globale sionista.
    Russia are suficienta putere sa ne faca praf in citeva minute.Pentru ca sa nu creada cineva ca ursul rusesc va sta cu bratele incrucisate in ceea ce ne priveste,vazind ca rachete americane lansate de pe teritoriul tarii noastre,tintesc teritoriul Russiei.

  3. Ce bine era pe vremea Tovarasel Ana,clarificai orice problema cu un simplu telefon si la Kremlin raspundea cineva chiar OS era membru al CC al PCUS!Un Suslov,un Mikoian,chiar tovarasul Hrusciov in persoana-murise Stalin,ca se deranja chiar si el….Romania era importanta ,nu ca acum ,cand nu discuta cu noi decat SUA!

  4. Pronosticul meu: Va fi o confruntare scurtă și dură între ruși și USA (=Uniunea Sovietică Ailaltă) pe aliniamentul Polonia – România, băgându-ne pe noi la înaintare, așa cum în 2008 (mulți au și uitat) a fost băgată Georgia la înaintare, care după aceea a pierdut Abhazia și Osetia. Amerlocii nu vor risca pierderi mari și se vor retrage cu coada între picioare. Ulterior, aici regulile geopolitice vor fi făcute de către Rusia și nu este exclus ca Rusia să pedepsească România, dând Ardealul din nou la Ungaria.

  5. @Malagamba, marii industriaşi ai planetei(sau sioniştii cum îi spui tu) dețin marile sau uriaşele resurse ale Rusiei încă dinainte de războiul rece. Cea mai mare mină de nichel situată în munții Ural era cel mai important furnizor de nichel brut necesar industriei USA, şi asta se întâmpla în mijlocul erei războiului rece. URSS dădea 90% din producția sa de nichel principalului lui duşman, asta se întâmpla şi alte metale şi mai rare ale URSS-ului şi se întâmplă până în prezent. Idea că Rusia se opune noii ordini mondiale este stupidă şi îi încântă mult pe oamenii ignoranți şi idealişti. Jocul dea națiunile şi războaiele este principalul mijloc de îmbogățire a noii sau vechii ordini mondiale, dar cum se face că mereu vechea ordine mondială este mai bună decât noua ordine mondială…

  6. @Marelui mincinos, vierme care se crede urs: vorbesti in dodii. Nu exista nici un indiciu si nici o logica in ceea ce spui. Baza din Turcia este o instalatie militara complexa iar Romania nu dispune de infrastructura necesara. In plus, repozitionarea ei in Romania nu ar aduce nici un avantaj pentru NATO, pentru ca ar lasa descoperit estul Mediteranei. NATO are mai multe baze militare in Bulgaria decit in Romania, exact pentru acest motiv. Lingi deci ciubotele rusilor asa cum ai facut-o pina dupa 1990.

  7. @Malagamba: Desigur, romanii trebuie sa fie in extaz ca Rusia tine captiv spatiul dintre Prut si Nistru prin stationarea pe Nistru, in spatiul romanesc deci, a unei armate ruse al carui potential creste pe zi ce trece, ca peninsula Crimeea este intesata pina la refuz cu baze militare rusesti, ca flota rusa din Marea Neagra, care intrece intreaga flota a Turciei, impartita intre trei mari, pe scurt, ca fortele militare ruse din proximitatea Romaniei reprezinta un real pericol de invazie si ca nu exista nimic pe masura in aceasta regiune. Sergiu Malagamba era un om subtire. Bietul de el, cine a ajuns sa-i maimutareasca numele.

  8. @Malagamba
    Amice, tu ai făcut orele de istorie în WC-ul şcolii? La 26 iunie 1940, România a fost jefuită de Uniunea Sovietică de 1/4 din teritoriul naţional, suveran. Am pierdut 4 milioane de locuitori în 24 de ore. România era la acea oră STAT NEUTRU, cu frontierele garantate prin sistemul de tratate de la Versailles de după Primul Război Mondial. România, la acel moment, nu avusese NICIODATĂ ÎN ISTORIE un conflict militar cu Rusia/ URSS, şi îi ajutaserăm pe ruşi ENORM (cu pierderea a 600.000 de soldaţi români) în Primul Război Mondial şi înainte în razboiul ruso-turc din 1877-1878. Au asasinat in masă 3000 de oameni sau mai mulţi la Fântâna Albă în 1940 şi i-au îngropat inclusiv pe cei răniţi, de vii. Masacrele de la Prut din acelaşi an. Valurile de deportări din iarna 1940-1941, zeci de mii de familii de români duse în Siberia, unde s-a murit în masă de frig şi de foame. Astea sunt ACTE DE RĂZBOI, prietene. Cine i-a sfătuit pe rusi să se bage peste ţara românilor în 1940, şi în maniera asta golănească, I-A SFĂTUIT PROST şi azi se vede asta.

  9. Rusia nu va fi surprinsa nepregatita,asta ar trebui sa ne fie clar.

  10. @Malagamba
    Şi încă o intrebare pentru dumneavoastră: Unde este TEZAURUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI pre 1918? Rusia a semnat un document oficial că a preluat acest patrimoniu, acum ce facem semnăm şi ne pişăm pe ce semnăm, dacă interlocutorul e România? Şi noi ce să facem acum, să-i aplaudăm?

  11. Stelutza(), Basarabia nu a fost niciodata a Romaniei. A fost parte a Moldovei pe vremea cand slujeam sub otomani. Scoate-ti din cap faptul ca dupa primul razboi mondial, in conjunctura creata, Romania a anexat Basarabia. Sa nu-i apuce pe vecinii nostri dracii, sa uneasca Moldova cu Moldavia si sa ne ia Dobrogea care nu era a Romaniei (Valahiei) taindu-ne iesirea la mare!

  12. @David
    Cine poate, oase roade. Si america se pise pe tratatul INF.

  13. @David Agresiunea Rusiei de la 26 iunie 1940 impotriva Romaniei era girata de pactul ribentrop-molotov, cu exceptia anexarii nordului Bucovinei. Nici pana in ziua de azi agresorii nu si-au asumat aceste crime si nici nu au fost judecati.Au avut timp dupa anul 1989 sa isi arate buna-credinta,dar nu au vrut. Apropo de stilul lor golanesc. Inainte de a semna pactul sus-mentionat, psihopatul de Stalin propusese Frantei si Imperiului Britanic o alianta impotriva Germaniei conditionata de stationarea trupelor sovietice in Romania si Polonia transformate in avanposturi, ceea ce aliatii nostri au refuzat.

  14. Tzarul Russiei Vladimir Putin este ingrijorat pe buna dreptate !
    Dupa ce s-a laudat prematur cu Raketa cu Propulsie Nucleara – care poate penetra orice sistem antiraketa oriunde pe planeta – iata ca aceasta i-a explodat la teste in gradina proprie pulverizind ciolovecii in halate albe.
    De partea cealalta, Complexul militar-industrial al Americii este fericit ca are un Clovn plantat in Casa Alba care aproba orice buget pentru Noua Cursa a Inarmarilor a Imperiului in prag de Colaps.
    Primatele mioritice in lipsa unui leadership competent se afla in Pericol Letal in perimetrul ancestral carpato-dabubiano-pontic devenit teritoriu de experimente socio-economce si militare pentru UE si US.
    In timp ce Turcia si Franta se delimiteaza de hegemonia americana disperata in aflarea unor noi inamici pentru razboaie „regionale” pentru profiturile uriase ale citorva psihopati congenitali, UK se indreapta catre supunere totala Americii cu iluzia ca vor beneficia de Statutul de Vioara a II-a in politicile globale. Rusia este incoltita si provocata de America care in aroganta iresponsabila se crede invicibila la fel cum s-a crezut si Napoleon sau Hitler.
    Europa va fi din nou Teatrul unui Razboi Total Devastator – poate ultimul – intre US si Rusia care nu va repeta greselile trecutului si va merge pina la capat, arborind drapelul pe ruinele Capitoliului in Washinton DC.

  15. @Mel: Te prevalezi de un sofism si unzezi de fals. Sofism: Romania s-a constituit initial din ce mai ramasese din Moldova dupa ce Rusia i-a ras jumatea estica si Tara Romaneasca, nu Valahia, caci asa scrie si in Scrisoarea lui Neacsu. Moldova intreaga este parte straveche a romanitatii, deci era normal sa se uneasca cu Romania, atunci cind Imperiul Raului tragea sa moara. Din pacate, acesta renaste iar si mai pus pe fapte ‘marete’. Fals: Dobrogea a fost atribuita Romaniei, nu Valahiei, caci acest nume fusese deja adoptat 12 ani inainte, in 1866. Indiferent de situatia demografica, in imprejurarile anului 1878, Dobrogea nu putea fi atribuita decit Romaniei. S-a barat astfel expansiunea Imperiului Rus catre Balcani si strimtori. Cum lectia Razboiului Crimeiei era proaspata, acesta s-a conformat. Naravul din fire nu are insa lecuire, asa incit surprizele sint oricind posibile. Nu degeaba Rusia a anexat iar Crimeea.

  16. @TOT EL: Nu as vrea sa va contrazic dar am indoieli. La Liga Natiunilor nu se discuta decit despre securitatea Frantei si Angliei. Acestea faceau cam demultisor ochi dulci bolsevicilor, Perfidul Albion incercind chiar in 1919 sa-i tatoneze prin Bela Kun. Cind Germania a devenit iar un pericol, Antanta cerea nici mai mult nici mai putin decit ca, in caz de razboi, Polonia, Cehoslovacia, Romania sa accepte trecerea trupelor sovietice pe teritoriul lor. Ele insa stiau bine cu cine aveau de a face si au refuzat. Este momentul cind Titulescu incearca o apropiere de URSS, intrucit stia prea bine ca Romania nu putea iesi din ordinea Antantei fara a cadea prada Germaniei.

  17. @DICTATURA … : Si ma rog tie, cu ce va merge mareata Rusie pina la capat, sa-si puna drapelul pe Capitoliu, zici tu, ca ultima oara a mers pina la capat, adica la Berlinn, sprijinindu-se in cirjele date de americani? Singura, nu a obtinut decit victorii a la Pirus in fata unor inamici in flagranta disproportie de forte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.