Noul guvern egiptean: militarii şi islamiştii îşi împart portofoliile

Economia şi securitatea vor fi prioritatile noului guvern egiptean, a cărui componenţă prezintă un delicat echilibru între independenţi, islamiştii apropiaţi preşedintelui Mohammed Morsi şi personalităţi din cabinetul demisionar, numit in decembrie 2011 de militari.

Lista cu cei 35 de membri ai guvernului nu a fost încă făcută publică, însă se ştie că guvernul va număra cinci membri ai Partidului Libertate şi Justiţie, provenit din organizaţia Fraţilor Musulmani. Ministrul Informaţiilor şi cel al Învăţământului Superior vor face parte din tabăra islamiştilor.

Şapte miniştri ai cabinetului demisionar, numit de junta militară, îşi păstrează posturile. Printre ei se numără mareşalul Hussein Tantawi, care ocupă acest post de 20 de ani şi care este şi liderul Consiliului Suprem al Forţelor Armate, organismul care a asigurat conducerea statului până la învestirea preşedintelui Morsi şi care deţine, de facto, puterea şi acum.

Guvernul va fi condus de premierul Hicham Qandil, fost ministru al Irigaţiilor în ultimul cabinet egiptean. El a fost numit premier pe 24 iulie, la trei săptămâni după învestirea preşedintelui Mohammed Morsi. Qandil şi-a făcut studiile în SUA, la fel ca şi preşedintele Morsi. Qandil neagă că ar face parte din mişcarea Fraţilor Musulmani.

Premierul demisionar, Kamal Ganzouri, va deveni consilier prezidenţial, cu toate că el a fost unul dintre prim-miniştrii din timpul regimului Mubarak.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.