Noul profil al spionilor francezi

În plin scandal Snowden, Le Figaro face o scurtă apologie spionajului francez, pe care nu ezită să îl compare cu cel americanm, evident în detrimentul intelligence-ului de peste ocean.

Cei 690 de agenţi suplimentari pe care spionajul francez s-a angajat să-i angajeze începând din 2008 şi până în 2014 nu au deloc profilul spionilor încrâncenaţi şi misterioşi din romanele lui John le Carre, scrie Le Figaro.

Sunt tineri supraspecializati, mai degrabă cu imaginea de “geek” sau de tineri angajaţi abia ieşiţi de la slujbă dintr-o bancă sau companie de asigurări. Ei sunt selectaţi la terminarea studiilor în marile şcoli franceze.

“Două mari categorii de profiluri ne interesează”, vorbeşte pentru Le Figaro unul dintre cadrele DGSE-spionajul francez, care încearcă să recruteze proaspeţi absolvenţi ai Ecole Polytechnique. Este nevoie de 420 de ingineri şi tehnicieni cu înaltă calificare. Aceste păsări rare vor fi folosite că experţi în securitatea informatică, cripto-matematicieni, biologi, chimişti sau interpreţi SIGINT.

În noul lot se găsesc şi tineri specializaţi în interceptările comunicaţiilor online, precum Edward Snowden, fostul consultant NSA. “Spre deosebire de Snowden, angajat la compania Booz-Allen-Hamilton, care lucra pentru NSA, noi recrutăm cadrele contractuale fără a recure la intermediari. Această legătură directă ne permite, în teorie, să recrutăm oameni fideli, evitanmd riscul de disoluţie a valorilor noastre ca şi stat. Angajaţii noştri contractuali sunt angajaţi pentru trei ani cu posibilitatea de reînnoire şi fac obiectul tuturor testelor…”

Se mai caută pentru spionajul francez geopolitologi, lingvişti care vorbesc dialectul paştun şi siro-libanez, istorici sau experţi în relaţiile internaţionale, toţi ieşiţi de pe băncile Ştiinţelor Politice, ale Insitutului Naţional de limbi şi civilizaţii orientale sau de la cursurile de istorie. “Analiştii noştri au nevoie de această perspectivă pentru a înţelege de unde vin marile culturi, codurile ancestrale ale civilizaţiilor îndepărtate unde noi va trebui să intervenim clandestin.”

Interesaţi de a atrece pe la DGSE pentru că oferă un plus CV-ului lor, aceşti tineri pot fi plătiţi cu un salariu annual de 50.000 de euro.

Fiecare candidat este văzut că o coală albă de hârtie, pe care instituţia o va umple. Fiecare îşi vede viaţă verificată cu atenţie, la fel şi familia, prietenii apropiaţi. “Investigaţiile pot să dureze, dacă este nevoie, şi un an. Astfel putem evita posibile riscuri şi nu reţinem decât indivizi stabili, echilibraţi şi cu capul pe umeri. Când intrăm în DGSE renunţăm la libertatea noastră”, spune un ofiţer. Astfel, agenţii care vin din viaţă civilă nu vor mai avea dreptul de a se organiza în sindicate. Vor fi urmăriţi şi evaluaţi întreagă viaţă şi vor trebui să prezinte Centralei orice deplasare în străinătate, iar unele destinaţii le vor fi interzise, la fel şi în cazul noilor prieteni sau a unei modificări în viaţa personală care poate crea o vulnerabilitate.

Cei angajaţi vor avea parte de 500 de stagii de formare.

Statul francez a decis şi recrutarea a 430 de noi agenţi pentru contraspionaj, în special pentru analiză pe contraterorism, securitate cibernetică sau suport lingvistic şi tehnic. Circa 60% dintre ei vor fi personal contractual, civil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.