Numărul celor intoxicați cu ciuperci crește alarmant

În ciuda avertismentelor medicilor, numărul pacienților care ajung la spital după ce mănâncă ciuperci crește de la o zi la alta,

Opt persoane din Timiș, printre care un bebeluș de 11 luni, au ajuns la urgenţe. În grija doctorilor au ajuns și un tânăr de 27 de ani din Bacău și părinții lui. Toți erau în stare gravă și au fost transferați la Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și ne transmit că nu există nicio metodă pentru verificarea ciupercilor otrăvitoare, ci doar analize de laborator. Tânărul de 27 de ani şi părinţii lui au mers vineri la Spitalul Judeţean din Bacău.

S-au prezentat pe data de 20 cu scaune diareice, greaţă, vărsături şi dureri abdominale importante postconsum de ciuperci hribi, pâinişoare“, a precizat medicul Tereza Zorilă pentru TVR. Au refuzat însă internarea şi s-au întors acasă. Dar starea lor s-a agravat luni. Unul dintre copiii familiei, care nu a gustat din mâncarea pregătită, spune că femeia ar fi verificat ciupercile folosind o metodă tradiţională. „Ştiau şi ei de metoda asta cu ceapă, că dacă se înverzeşte, nu-s bune, dar nu s-a întâmplat nimic. Au ţinut tratament, dar tot ce au luat, pastile, le-au vărsat.“ Specialiştii le atrag însă atenţia oamenilor că nu există nicio metodă sigură prin care ciupercile să fie verificate. Doar analizele de laborator pot spune cu certitudine dacă sunt bune.

Nicoleta Ianovici, biolog Universitatea de Vest, explică: „Sunt uşor de confundat şi nu ar trebui să se erijeze nimeni în mare consumator pentru că se expune la nişte riscuri“. Doctorii atrag atenţia că otrava din ciuperci este foarte periculoasă – o singură ciupercă poate să omoare un om.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Si numarul intoxicatiilor cu biocidele folosite in campaniile de dezinsectie creste. Foarte grav e ca de obicei nu sunt recunoscute ca atare si nu sunt tratate corespunzator, adica prin decontaminarea mediului si incetarea expunerii.

  2. Înfometaţi de guvernul Ciumei Roşii, românii înlăcrimaţi şi chinuiţi, cu goliciunea abia acoperită de zdrenţe, cutreieră pădurile în căutare de rădăcini şi de ciuperci. E oare de mirare că se sting în masă, ucişi de sărăcie şi teroare? Să aşteptăm ziua când îşi vor devora disperaţi propriii copii? Cât vei mai îndura, Popor Român?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.