„O declaraţie a Senatului privind Turcia ar fi binevenită”

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Petru Filip, a anunțat la RFI că va discuta cu şeful acestei instituții, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a vedea dacă s-ar impune „o abordare instituţională” a situaţiei din Turcia.
Petru Filip crede că „România ar fi trebuit din acest punct de vedere, al unor lucruri fundamentale privind un stat de drept, pedeapsa cu moartea, să aibă într-adevăr o poziţie oficială”. „Cred că din punct de vedere al abordării strategice a politicii externe a României, Parlamentul ar fi trebuit să fie în interiorul discuţiilor, nu în exterior”, a spus acesta.

Petru Filip a precizat că va discuta cu preşedintele Senatului. „O să încerc să am zilele acestea o discuţie cu domnul preşedinte Tăriceanu, să vedem în ce măsură, sigur, acum lucrurile sunt la cald şi poate că o abordare instituţională, cu un plen al Senatului făcut imediat poate că nu ar fi avut eficienţa de mesaj necesară, dar cred că în perioada imediat următoare, când lucrurile nu neapărat că se vor calma, dar vor intra într-o anumită logică, atât în Turcia, cât şi în spaţiul UE sau al NATO, o abordare instituţională cel puţin la nivelul Senatului va trebui să aibă loc, de aceea, voi avea o discuţie cu domnul preşedinte Tăriceanu în aceste zile, tocmai pentru a analiza o astfel de posibilitate”, a spus acesta.

Chestionat cum s-ar putea implica Senatul, senatorul PSD a replicat: „În primul rând, o declaraţie la nivelul Senatului ar fi binevenită. Sigur, o rezoluţie poate mai puţin în legislaţia românească, dar un punct de vedere politic care să exprime inclusiv relaţia preferenţială, strategică, pe care o are cu Turcia şi în contextul regional în care România este şi sigur că nu ne este indiferent ce se întâmplă în zona Mării Negre sau în zona sud-estului european”.

Întrebat dacă eventuala declaraţie a Senatului ar trebui să condamne situaţia de după puciul eşuat din Turcia, Petru Filip a răspuns: „Îmi este greu să vă spun în acest moment ce să condamne sau să nu condamne, pentru că noi va trebui să avem toate informaţiile foarte clare despre ce s-a întâmplat şi se întâmplă în spaţiul Turciei, pe care sincer, mărturisesc că în acest moment nu le am de la o instituţie specializată (…). Din punct de vedere diplomatic, în astfel de situaţii lucrurile trebuie să fie nu neapărat reţinute, pentru a avea o lipsă de poziţie sau o pace prost înţeleasă între România şi Turcia, dar lucrurile trebuie trecute din zona senzitivă, din zona sentimentală, din zona a ceea ce se vede în zona realităţilor (…). Lucrurile trebuie analizate cu mult echilibru”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.