O nouă amânare în dosarul Colectiv 

O nouă amânare a fost dispusă de Tribunalul București, luni, în dosarul Colectiv, pe motivul lipsei procedurii. Părinții unei tinere rănite spun că îi vor scrie procurorului general al României, pentru a îi cere ajutorul în urgentarea cauzei, urmând să apeleze și la CEDO.

„Trebuie să se facă dreptate și noi nu ne vom lăsa în acest proces. Vom lupta pe toate părțile. Mergem și la CEDO și oriunde”, a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supraviețuitoarele tragediei din club Colectiv.

După doi ani și jumătate de la incendiul din Colectiv, tatăl Adinei Apostol, unul dintre supraviețuitori, a făcut un apel „disperat” la procurorul general Augustin Lazăr „pentru a face ceva ca să meargă ceva în țara asta, să meargă procesele astea”.

„Nu se poate așa ceva. Sunt 65 de morți, sunt aproape 200 de oameni care sunt distruși pe viață, care nu vor mai fi oameni niciodată. O să-i trimitem special o scrisoare (n.r. lui Augustin Lazăr) ca să intervină cumva, după litera legii”, a explicat tatăl fetei.

La rândul ei, Adina Apostol a declarat că nu i se are normal că cererea unuia dintre patronii clubului Colectiv, inculpat în dosar, i-a fost aprobată cererea pentru a putea pleca în străinătate.

„Este incredibil. Am înțeles că este vorba de prezumția de nevinovăție, doar că ei au voie să facă ce vor. Ei pot să plece, să se ducă, să se distreze, noi nu. Eu nu am voie să stau nici măcar în soare. Nu poate să mă bată soarele pe față pentru că pot face cancer și ei au voie să plece în Republica Mauritius, Madagascar și unde mai vor, ca eventual să nu se mai întoarcă”, a afirmat Adina Apostol.

În opinia ei, amânările repetate în instanță înseamnă „un stres în plus”.

„Sunt un stres în plus. De fiecare dată venim și stăm o oră, apoi plecăm pentru că este lipsă de procedură, deoarece anumite persoane nu răspund citațiilor sau nu sunt la aceeași adresă. Fac un apel către cei care sunt implicați în mod direct în acest proces să vorbească cu avocați, chiar dacă nu-i interesează măcar să anunțe completul de judecată ca să nu mai stăm după ei. Ne punem piedici unul altuia acum”, a precizat Adina Apostol, adăugând că încă mai are 15 operații de făcut, intervenții care se succes la o lună și jumătate distanță, fapt pentru care nu-și poate începe încă serviciul.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, inculpat în dosarul Colectiv, a explicat că nu de el „țin aceste amânări”.

„Am fost și voi fi prezent la toate termenele. Nu de mine țin aceste amânări. Lipsa de procedură nu este invocată de mine și nu din cauza mea e lipsă de procedură”, a declarat fostul edil al Sectorului 4.

Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, amânarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, în dosarul Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul că una dintre cele două citații trimise către două părți civile implicate în proces care se află în Spania, nu a fost confirmată primirea ei. Și de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Român să fie parte în proces, ca garant pentru plata despăgubirilor.

O amânare a mai fost dată pe 12 februarie, pentru 26 martie, tot din cauza neîndeplinirii procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania.

Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Se trage la greu la prescriere de catre judecatori!Vinovatie colectiva,o mana spala pe alta,etc se pricep judecatorii si sunt si intangibili..

  2. Aminare=achitare!
    Doar nu vreti ca securistii care au pus focul la comanda sa raspunda?!

  3. rahatul este atat de gros, incat nimeni nu vrea sa-l rascoleasca!dar de focul inexplicabil de la bamboo,se mai aude ceva? lama buldozerului a sters absolut orice urma . inca tara africana inca traim?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.