Cine va perfecționa inteligența artificială va conduce lumea

O sursă de îngrijorare în centrele de putere vestice

S-a încheiat Summitul Grupului Bilderberg din 2018 care a avut loc la Torino. Jurnalistul Charlie Skelton (The Guardian), unul dintre dintre puținii care acoperă an de an acest eveniment, a tras următoarele concluzii pentru jurnalul său, sub titlul ”Va mai fi relevant Bilderberg pe măsură ce viitorul războiului se transformă?”.

Summitul Bilderberg din acest an este un consiliu de război. Pe agendă: Rusia și Iran. În sala de conferințe: secretarul general NATO, ministrul german al Apărării și directorul spionajului francez. S-au întâlnit la Torino cu mulți strategi din mediul academic și teoreticieni militari, însă pentru țările care se află în punctele fierbinți nu este nimic teoretic în aceste discuții. Nu este nimic teoretic pentru premierii Estoniei sau Serbiei când se vorbește despre Rusia, nu e nimic teoretic pentru vicepremierul Turciei când se vorbește despre Iran.

Cel mai limpede indiciu că în cărți se află un conflict condus de SUA este prezența strategului Pentagonului, James H. Baker. Este expert în tendințe militare și nicio tendință nu e mai actuală în strategiile de luptă decât inteligența artificială. Bilderberg a alocat o întreagă sesiune inteligenței artificiale în acest an și l-a invitat pe teoreticianul militar Michael C. Horowitz, care a scris mult despre impactul inteligenței artificiale asupra războiului. Horowitz vede în inteligența artificială ”cel mai mare facilitator”. Într-un articol recent el citează remarca lui Putin din 2017: ”Inteligența artificială este viitorul, nu numai pentru Rusia, ci pentru toată omenirea. Cine va deveni liderul acestei sfere va deveni și liderul lumii”. Horowitz spune că Rusia, China și alții investesc mult în inteligența artificială, pentru a-și spori capacitatea militară relativă, pentru că le oferă ”abilitatea de a întrerupe superioritatea militară a SUA”. Dominația militară globală este pusă în discuție, ceea ce a dus la stabilirea celei mai interesante teme de la summitul Bilderberg din acest an – leadershipul american.

Cel mai mare geopolitician al Bilderberg, Henry Kissinger, va mormăi expresia asta cu mare plăcere. El tot trage clopotul funerar al leadershipului american de decenii. În 2005 a scris despre cum ascensiunea Chinei va duce la o ”rearanjare importantă a sistemului internațional”. Casa Albă este preocupată: l-a trimis la Bilderberg pe directorul pentru China al Consiliului Național de Securitate, Matthew Turpin.  

Această rearanjare tectonică a puterii, în care ”centrul de gravitație al afacerilor mondiale” se mută din America în China este un concept pre-inteligență artificială. Președintele Google a spus recent că inteligența artificială este mai însemnată pentru omenire decât ”electricitatea sau focul”. Ceea ce înseamnă această revoluție pentru structurile tradiționale de putere este posibilitatea unei transformări totale. Nu doar că conducerea afacerilor globale va trece de la SUA la China, dar întreaga structură de putere s-ar putea topi imediat sau ar putea lua o formă pe care nimeni, nici măcar Kissinger, nu o poate prevedea.

Pentru Bilderberg, aceasta înseamnă că sistemul transatlantic de influență și de modelare a opiniilor în a cărui perfecționare grupul a investit peste șase decenii ar putea să dispară peste noapte. Toate mașinațiunile diplomatice ale lui Jozef Retinger, Etienne Davignon, toată puterea lui Rockefeller, Agnelli și Wallenberg ar fi reduse la irelevanță de mutațiile provocate de inteligența artificială.

Nu e de mirare că Bilderberg este într-o criză existențială și încearcă să țină pasul cu disperare cu cele mai noi evoluții în high-tech: în acest an s-a discutat despre computerele cuantice într-o sesiune coordonată de directorul laboratorului Google pentru inteligență artificială cuantică. Lista de la Torino a fost bogată în nume de la Google. Bilderberg știe că viitorul este high-tech și se agață cu ambele maini de Google.

Între timp, faptul că există câteva războaie prin interpuși cu Rusia este o ocazie de a petrece timpul în mod plăcut. În special dacă ești la conducerea unei companii gigant de armament, așa cum sunt unii dintre membrii Bilderberg. Marcus Wallenberg, președintele Saab, care fabrică avioane militare. Giampiero Massolo, șeful Fincantieri, care fabrică fregate. Și Thomas Enders, șeful Airbus, care e a șaptea cea mai mare companie de armament din lume. Hărțuielile Est-Vest din Estonia sunt bune pentru afaceri, dacă nu neapărat pentru Estonia.

Însă cea mai mare dilemă etică de la summit nu este legată de modul în care se obține profit de pe urma nebuniei războiului. Bombardarea și reconstrucția unei țări, rachetele și datoriile, toate astea sunt bune: așa funcționează neoliberalismul. Ce este mai greu de justificat în cadrul democratic este procesul practic în care sunt dezbătute conflictele, în spatele ușilor închise, de politicieni de vârf, industriașii miliardari și profitorii din sectorul privat. Premierul Olandei discută despre lume înconjurat de lux împreună cu șeful Royal Dutch Shell și cu președintele Goldman Sachs International. Este o optică oribilă.

La Bilderberg îl vedeți pe secretarul general NATO discutând despre Rusia cu bancheri a căror sarcină este să transforme cunoașterea în dolari. John Sawers, membru Bilderberg, a condus MI6. Acum conduce Macro Advisory Partners, ajutându-și clienții să navigheze ”prin peisajul fragmentat și volatil”, în timp ce ”își maximizează oportunitățile și își minimizează riscurile” . El face acelasi lucru și pentru British Petroleum, ca membru în consiliul director.

Asta face și Kissinger de decenii prin intermediul Kissinger Associates: transformă informația în bani. Nu așa ar trebui să funcționeze democrația reprezentativă. Așa funcționează Wall Street. Asta este o versiune geopolitică a tranzactiilor bazate pe informații privilegiate: acces confidențial la informații nepublice.

Ce ar trebui să realizeze politicienii de la Bilderberg atunci când iau o pauză din consiliile lor de război și merg la bufet este că ei sunt bufetul. Să subminezi democrația nu este o virtute, însă aduce grămezi de bani. Iar pentru unii asta este suficient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

3 Comentarii

  1. Da, Caline, corect si obiectiv insa refuzi sa accepti „amurgul” SUA si al Occidentului prefigurat prin 1980 de fostul cancelar german Helmuth Shmidth, cred ca i-am scris corect numele, intr-un tablou care chiar astfel se intitula, „Amurgul Americii”. Si totul si toate au inceput de la „culuoarul” catre China creat impreuna de Nicolae Ceausescu si Henry Kisinger pentru Presdintele Nixon si constructia aeroportului international de escala din Karachi. O tempora, o Mores ! Ai fost pe acest aeroport, Caline, daca nu dute si tine-o tot inainte sa vezi marele miracol al lumii civilizate actuale, Marele Dragon Asiatic, care a devenit China uriasului-pitic, Deng Xiao. Trump, stie si vrea sa-l aduca la „pieptul” sau pe Presedintele Putin, altfel profetia cancelarului german se va implini cat de curand. Cat priveste Europa Occidentala, a devenit o gluma in fata dragonului asiatic si a unei iminente aliante ruso-chineze-iraniene, etc.etc. S-Audi, idiotilor si papagalilor, care ati dat foc la tara de e gata sa se aleaga praful si pulberea de tot si toate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.