O treime dintre deputaţi sunt la al doilea sau al treilea partid

Trecerea la sistemul de vot uninominal nu a schimbat deloc obiceiurile politicienilor. În funcţie de interesele proprii, unii dintre aleşi uită de cei care i-au trimis în Parlament şi trec la alt partid politic, denaturând astfel voinţa şi aspiraţiile electoratului.

Cel puţin 98 din cei 334 de deputaţi (ne referim la cei din PDL, PSD şi PNL) nu se află la primul carnet de partid. Numărul acestora ar putea fi şi mai mare, dar CV-urile a 32 de deputaţi sunt neclare la rubrica „activitate politică”, şi cel puţin pentru jumătate dintre aceştia există suspiciuni că ar mai fi activat şi în alt(e) partide politice.

Nu au intrat în calcul deputaţii care au ajuns într-unul dintre cele trei partide ca urmare a unei fuziuni, dar numai în situaţia în care partidul absorbit a fost singurul în care au activat (de exemplu, George Scutaru, deputat PNL, a mai activat doar în ApR, partid ce a fuzionat cu PNL). De asemenea, nu au intrat în calcul şi patru deputaţi PNL, care în anii ’90 au activat în formaţiuni care s-au desprins de PNL şi care ulterior au revenit la matcă.

31 de „uninominali” plecaţi din propriile partide în nici jumătate de mandat

Deşi încă nu am ajuns la jumătatea acestei legislaturi, un număr de 31 de deputaţi, aleşi uninominal, au părăsit deja formaţiunile politice pentru care au candidat în noiembrie 2008. Coincidenţă sau nu, în legislatura trecută, după o perioadă similară de timp, numărul fugarilor era tot de 31. Numai că la vremea respectivă aceştia erau aleşi pe listă de partid iar 5 dintre deputaţii PRM plecaţi chiar după o lună de la debutul lor în Cameră erau sindicaliştii din BNS, care oricum nu aveau vreo tangenţă cu partidul lui Vadim. Cu două legislaturi în urmă, numărul fugarilor înregistraţi la sfârşitul sesiunii februarie-iunie 2002 a fost de 23. Se poate deci spune deci că uninominalul nu a condus spre o reducere a migraţiei politice. Din contră. Legislatura 2008-2012 ar fi fost chiar lider detaşat până acum, dacă 3 deputaţi PSD care au cochetat două luni cu gruparea lui Gabriel Oprea nu s-ar fi întors între timp la partidul mamă.

Dintre partidele care au primit fugari se detaşează PDL, cu 11 deputaţi, 8 veniţi din PNL, 3 din PSD. Liberalii au primit un singur deputat, venit de la PSD. Un număr de 14 deputaţi s-au înregimentat în noul şi fantomaticul UNPR.

Mai este menţionat faptul că, dintre parlamentarii racolaţi în legislatura trecută, PDL îi are pe 10 dintre ei deputaţi şi după alegerile din 2008, PSD are 2 dintre cei care au devenit social democraţi între 2004 şi 2008, iar la liberali, o singură achiziţie a prins un mandat ca ales uninominal, dar a trecut ulterior la PDL. Toate cele trei partide au mai avut în colegii în jur de 60 de traseişti, dar aceştia nu au reuşit să fie aleşi.

Interesul poartă fesul

Vă prezentăm câteva exemple de migratori politici (alţii decât cei ce au prins colegii prietenoase în noiembrie 2008) care şi-au urmărit interesul şi au tras lozul câştigător. Graţiela Iordache, membru proeminent al PC, a trecut în legislature trecută la PDL, nu a fost aleasă, dar a fost numită secretar de stat la Ministerul Finanţelor. Petru Lificiu, fost ministru în Cabinetul Năstase, a intrat în 2004 pe lista PSD în Cameră, a trecut ulterior la PDL, în 2008 nu a prins Parlamentul, dar a fost numit şef de agenţie, cu rang de secretar de stat. Ex-liberalul Gabriel Sandu a fost recompensat de PDL cu o funcţie de ministru, Gheorghe Flutur a devenit unul dintre liderii din big 5 ai PDL, şi exemplele ar putea continua, mai ales în zona secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii.

„Portrete” de traseişti politici

Florin Anghel (deputat PDL de Prahova)

1995 – 2003: PNŢCD – membru

2003 – 2004: PUR – Preşedinte Filiala Prahova

2004 – 2005: PNL – membru

2005 – 2008: PC – Preşedinte Filiala Prahova

2008: PNDC – Preşedinte Executiv

Oct. 2008: PDL – membru

Octavian Bot (deputat PDL de Bihor)

1990 – 1993 – PAC, membru CD

1993 – 1995 – PL’93 , vicepreşedinte

1995 – 1997 – PNL, membru BPN

1997 – 1998 – PNL-CD, vicepreşedinte

1998 – 2002 – UFD, vicepreşedinte

2002 – 2004 – AP, vicepreşedinte

2008 – PDL

CITIŢI mâine ce spun cinci traseişti politici despre introducerea în viitoarea Constituţie a sancţiunilor pentru migratorii politici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.