Obama, vizită istorică în Cuba

Barack Obama începe duminică o vizită istorică de 48 de ore în Cuba, prima a unui președinte american din ultimii 88 de ani, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

În decembrie 2014, Obama și Raul Castro, președintele cubanez, au convenit să reia legăturile diplomatice între țările lor, înghețate din 1959, când Revoluția Cubaneză a înlăturat de la putere guvernul pro-american de la acel moment.

Rămân totuși divergențe majore, în special embargoul impus de 54 de ani Cubei de către SUA. Obama a cerut Congresului american să îl abroge, însă încercarea a fost blocată de liderii republicani. În schimb, Obama s-a folosit de puterile sale executive pentru a facilita comerțul și a relaxa restricțiile de călătorie.

Cuba este nemulțumită de controlul exercitat de SUA asupra bazei navale de la Guantanamo Bay, subiect despre care Obama a spus însă că nu poate fi negociat, dar și de sprijinul american față de disidenți și posturi de radio și de televiziune anti-comuniste care reușesc să emită și în Cuba.

SUA critică în schimb politica partidului unic și represiunea împotriva oponenților politici. Potrivit unor disidenți, poliția cubaneză a reținut pentru scurt timp peste 200 de activiști în zilele de dinaintea vizitei. Organizații ale disidenților cubanezi și-au exprimat de altfel speranța, într-o declarație publică transmisă sâmbătă, că vizita istorică a lui Obama la Havana va putea contribui la „încetarea represiunii” împotriva opozanților.

Totuși, se așteaptă puține progrese la acest capitol la întrevederile de luni dintre Obama și Castro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.