Occidentul domină încă planeta, dar BRICS îl amenință

Globalizarea, așa cum o știam și cum era predicată de cei care acum o îngroapă, a murit, consideră analistul economic Petrișor Peiu într-un articol publicat de QMagasine.

LUMEA S-A SCHIMBAT DUPĂ MAREA CRIZĂ FINANCIARĂ

A intrat în agonie odată cu declanșarea unui conflict deschis între primele două economii ale lumii, în anul 2017, și a murit definitiv odată cu invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Dar, pe de altă parte, odată cu criza financiară din 2007-2008, globalizarea abia s-a născut. Nu este o noutate ca o criză globală să schimbe ierarhiile pe glob și să schimbe lumea. Oricum, nimic nu este veșnic în economie. Și nici în politică.

Atunci, în timpul crizei financiare globale din 2007-2008, centrul de greutate al economiei mondiale s-a mutat din lumea „economiilor avansate”, în cea a „economiilor  emergente și în curs de dezvoltare”:

 

Și nu o spune propaganda putinistă sau cea chinezească, o spune chiar Fondul Monetar Internațional.

Schimbarea, oricum ai privi-o, este dramatică: dacă acum patru decenii, economiile avansate cumulau peste 62% din economia planetei, iar economiile emergente și cele în curs de dezvoltare doar puțin peste 37%, astăzi grupul „emergenților” deține peste 58% din PIB-ul mondial, în vreme ce statele avansate au rămas cu mai puțin de 42% din respectivul PIB la nivel planetar. Evident că vorbim de PIB-ul din 2022 și evident că analiza se referă la PIB-ul calculat după metodologia PPP- purchasing power parity– la paritatea puterii de cumpărare, adică. Mai simplu spus, în prețuri comparabile.

DOMINAȚIA AMERICANĂ

Și totuși, cum s-a ajuns aici? Cum s-a inversat evoluția de sute de ani a economiei mondiale, care se concentra în Europa? Cum de a ajuns Europa, care în urmă cu doar 100 de ani, deținea jumătate din economia globală, să se mulțumească cu ponderi din ce în ce mai mici?

Ei bine, răspunsul nu este deloc simplu, dar consecințele nu sunt dătătoare de mari speranțe pentru noi.

Statele Unite au reprezentat un colos economic doar în ultimii 150 de ani, după războiul de secesiune, și au dominat efectiv planeta doar după cel de-Al Doilea Război Mondial. De atunci, din 1945, economia mondială a fost una dintre creațiile „pax americana”, iar globalizarea de după anii ‘80 a adus cu sine o consecință la care nimeni nu s-a gândit de la început și anume faptul că lumea emergentă va depăși, la un moment dat, Occidentul!

Dar să vedem cum anume s-a schimbat lumea în ultimele patru decenii!

Ei bine, poate părea paradoxal, dar America și-a pierdut hegemonia economică într-un ritm extrem de lent: de la 21,4% din PIB-ul mondial în 1980 la 15,47% din același PIB mondial în 2022. America, deci, și-a păstrat un rol cheie în lumea de astăzi. Însă cea mai mare economie a anilor ‘80, cea a Europei de Vest, actuala Uniune Europeană, s-a prăbușit de la 25,89% din PIB-ul planetei la doar 14,9% din același PIB. O scădere a ponderii Europei Occidentale, în care suntem și noi incluși, extrem de rapidă.

Japonia, la rândul său, și-a înjumătățit ponderea la nivelul economiei globale, de la 7,97% în 1980 la doar 3,78% anul trecut! Este, fără îndoială, interesant și cum au evoluat raporturile între membrii clubului economiilor dezvoltate: America are astăzi o economie mai mare decât cea a Uniunii Europene și și-a crescut ordinul de mărime cu care întrece Japonia, trecând de la raportul de 3:1 la raportul de 5:1. Așa că să nu ne mai mirăm de ce americanii dau tonul în interiorul lumii occidentale: pentru că sunt mult mai puternici economic decât europenii sau decât japonezii.

CÂT DE EMERGENTĂ ESTE LUMEA EMERGENTĂ?

În anul 2001, economistul Jim O’Neill, șeful Departamentului de analiză globală de la Goldman Sachs, lansa conceptul de „BRIC” , extins apoi la BRICS, ca fiind grupul statelor emergente care, datorită ritmurilor înalte al dezvoltării, ar fi putut amenința hegemonia Occidentului extins în economia mondială.

Inițial, BRIC cuprindea cele mai mari economii emergente: China, India, Rusia și Brazilia. Atunci când a devenit BRICS, grupul a început să includă și Africa de Sud. Astăzi, atunci când se vorbește despre concurența Vestului, cam toată lumea vorbește despre BRICS.

Cât de corectă este, până la urmă, o astfel de abordare?

Să vedem, în primul rând, cam cât de mare este creșterea economică cu care BRICS poate amenința Occidentul. Răspunsul îl aveți în figura de mai jos, în care sunt prezentate evoluțiile PIB-urilor nominale din țările din grupul respectiv.

 

De aici se vede foarte clar faptul că singura economie cu o creștere într-adevăr fulminantă este cea chineză. Dacă dăm China la o parte din BRICS, nu mai rămâne niciun fel de performanță, toate celelalte state au evoluții modeste. Deci, da, China crește și a depășit America dacă este să ne luăm după nivelul PIB-ului calculat în prețuri comparabile, la paritatea puterii de cumpărare. Dar celelalte membre BRICS au creșteri mult mai puțin impresionante. Acest fapt este vizibil și dacă ne uităm la ponderea acestor cinci economii la nivel global.

China are un salt absolut spectaculos, de la 2,5% în 1980 la 18,91% în 2022. De șapte ori !

India își crește și ea ponderea globală, de la 2,78% în 1980 la 7,45% anul trecut. 

Articolul poate fi citit integral pe  QMagasine.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. USA si dolarul vor ajunge sa nu mai existe pe harta si pe piata finaciara. Aliluia. Ps. Si bai dati-i mielul cadou de Pasti lui Petrisor pentru ca pe el il cheama Peiu.

  2. Razboiul din Ucraina ofera posibilitatea de regrupare a intregului Occident si a aliatilor acestuia .Jocul este inca la inceput .Observam cum , asa cum se intimpla intotdeauna , aparitia unor noi conglomerate militare .Urmatoarea reuniune a NATO isi aduce alaturi Japonia ,Coreea de Sud , Australia ,Noua Zeelanda . Intre timp Finlanda a aderat deja la NATO si o urmeaza indeaproape Suedia .UE isi adauga si ea Rep.Moldova si Ucraina in siajul ei de forta .Daca adunam toate PIBurile acestor natiuni si daca intelegem care va fi forta lor militara comstientizam rapid , dupa ce privim harta , cum China este in corzi ca si Rusia dealtfel .Rusia se defederalizeaza iar China nu poate refuza oferta Occidentului atunci cind se vorbeste de Siberia .Deja in China se solicita retrocedarea, de catre rusi ,a unui imens teritoriu ce a apartinut cindva Chinei si deja sunt enumerate vechile denumiri chinezesti ale unor orase siberiene .In Rusia siberiana multe milioane de chinezi penduleaza zilnic intre granite .Cind intelegem ce se intimpla nu mai putem lauda China chiar asa de mult .Vor juca cu totii asa cum le cinta deja Macron si doamna von der Leyen .Acum ne este clar cine beneficiaza de aparitia razboiului din Ucraina si contrar tuturor parerilor nu este SUA ci UE.Totul este in grafic

  3. Occidentul produce in tarile BRICS si importa normal sa le creascs economiile celor din BRICS. Europa inchide industria sa nu polueze in Europa sa polueze unde nu ii intreaba nimeni de nimic in Asia sau Africa.

    Europa a sporit a sportit productia de poze cu pisici si continut generat de influenceri in stare de ebrietate si drogati la volan si pe retelele sociale, unde presteaza.

    China si India substitie productia lipsa. Se vor inlocui treptat dolarii cu yuani sau rupii indiene. Concurenta castiga in fata locului lasat liber de dolar.

  4. O prima cauza a decaderii economiei Occidentului este ca s-a lasat prostit de importurile tot mai mari de produse chinezesti si asiatice, determinand astfel ascensiunea economiei chineze, coreene, taiwaneze, vietnameze.
    Exact ca si atunci cand Europa importa in nestire gaze si petrol rusesc, consolidand astfel economia Rusiei.
    In loc sa fabrice marfurile necesare, Occidentul si Europa in general au preferat sa stea in baza importurile straine.
    Cel putzin Romania este un exemplu perfect de dat la rubrica: ,,Asa NU”.
    Romanii n-ar mai avea nici chiloti pe ei daca nu i-am importa din China. Sau cartofi daca nu i-am importa din Polonia……[Rumburak]

  5. pt ca totul se bazeaza pe indicatorii de calcul sau estimare a BM sau FMI, este ca in sondaj daca merg in Bucuresti si fac un sondaj cate minore au fost in club sigur iese un procent, daca merg la Ututoaia din deal s-ar putea sa nu fi mers nici o minora pt ca nu exista…asa ca a spune ca noi avem PIB-ul de 250-300 miliarde este pt ca asa au calculat, asa cum India s-ar putea sa aiba ceva mai mare rezerva de aur, daca ne gandim ca sunt sute de milioane de fetite si femei care au cel putin un gram de aur in cercei sau verigheta, dar care nu se cuantifica, etc. Toti vad doar case de chirpici si muritori de foame omitand ca in cele mai bogate tari sunt milioane de persoane pt care statele nu pot asigura o sticla cu lapte sau o paine, dar ele sunt superbogate din pix, iar restul supersaraci tot din pix…in zonele calde se ”elimina” costul incalzirii si pretul trufandalelor care la noi atarna destul de mult in casul/bugetul unei familii si care ar compensa traiul de zi cu zi in zonele calde…

  6. BRICS are economia facuta din otel, vestul si-a pixelizat economiile din vanzarea de iluzii la fraieri sa-i imbogateasca pe proprietarii de social media. Sau pe unii din escrocherii financiare „filantropi” care sparg Banca Angliei fara sa pateasca nimic. Vestul bolnav de diabet mental de cand de cand s-a imbatat cu cola au senzatia ca le creste PIB cand de fapt ei il l-au crescut si il cresc pe-al altora prin delocalizarea industriei sa aiba ce importa dupa, globslizarea fel de caritas. Pana face poc si pagubele le platesc fraierii nu globalistii.

  7. Europa s-a acoperit cu hârtii și servicii inutile-asta veți manca,hârtii.

  8. PIB-ul amerloc e din țitei, minereuri, cereale, armament (ca și al Rusiei!) și din TATUAJE, PIERCING-uri, FRIZURI, OPERAȚII ESTETICE și AUTOMOBILE + MOTOCICLETE „DE FIȚE” (cîteva sute pe an, adică YEZAKT ‘LA!) (diferit de cel al Rusiei!).
    Sutele de mii de sportivi sponsorizați, șî zecile dă mii dă beaners șîni Gări care fac tatuaje în Kaliphorniya șî Floryda, ce produc – efectiv – în societate, ca să-i poți adăuga la PIB fiindcă-i taxează aIeReSu’? …produc ‘LA……[Rumburak]

  9. Mai da o criza le arde din temelii toata sandramaua. O iau de la capat si poate isi revin

  10. PIB ar trebui sa fie sustinut dintr-o economie reala si nu prin tiparirea de bani. Pana prin 1990 existau doua blocuri economice concurente de ce n-ar fi acum ca atunci ca planeta nu se invarte in jurul unei tari sau grup.

  11. Cand o sa stim cat % din pib-ul tarilor din BRICS este produs de firme occidentale o sa vedem realitatea. Pana atunci ne amagim cu o iluzie.
    Tocmai occidentul a dezvoltat aceste tari.
    Unii inteleg,asa cum este China,altii traiesc in universul lor imaginar.

  12. @ ȚeȚea 16:20
    Vinde tot ce ai și cumpără $ !
    DAI LOVITURA VIEȚII. HAI !?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.