Oficial, ar fi mai bine

bani-moneda-romania-inflatie

Economia a scăzut mai puțin decât se aștepta.

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 3,9% în 2020 comparativ cu 2019, un rezultat care se situează peste estimările anterioare, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Scăderea PIB a fost provocată în principal de efectele pandemiei și ale măsurilor restrictive.

În luna aprilie, FMI estima o scădere de 5% a PIB-ului României, iar mulţi analişti se aşteptau la căderi de 7-8% din cauza pandemiei. La rectificarea bugetară din august Guvernul Orban a revizuit prognoza în sens negativ, la scădere de 3,8% a PIB în 2020. În luna noiembrie, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sens negativ aşteptările privind PIB-ul, la o scădere de 4,2% în 2020.

În realizarea bugetului pe 2021, Guvernul estimează pentru anul în curs o creştere de 4,3% a economiei şi un PIB de 1.116 miliarde lei, în creştere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019.

Deși în trimestrul 2 a fost înregistrată o scădere de 12%, aceasta a fost recuperată în ultimele două trimestre ale anului. Și la nivelul UE, contracția economiei românești este printre cele mai mici.

„Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier”, arată datele publicate marți dimineață de Institutul Național de Statistică.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se mai arată în comunicatul INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Avand in vedere ca economia Romaniei s-a descurcat atat de bine sub conducerea PNL in acest an de criza ma indoiesc ca UE va mai fi de acord cu acordarea de ajutoare si subventii catre Romania. Normal ar fi ca acum Romania sa contribuie cu un procent mai mare la bugetul UE pentru a ajuta celelalte tari UE – gen Franta sau Germania – sa depaseasca criza care le-a lovit. Solidaritatea in suferinta este un principiu de baza al Occidentului si noi trebuie sa ne aliniem la aceste rigori minime de morala.
    Am incercat noi sa ne aliniem la preturile UE, la energie, la combustibili, la alimente dar nu este suficient. Cateii trebuie sa si linga nu numai sa hamaie!!. Vai de mama noastra si de strategiile lui Peste prajit!!

  2. Pai asa o fi 4% din PIB s-a evaporat, asta inseamna ca exact acolo erau alocatiile, sporurile si marirea pensiilor. Cum acestea nu se micsoreaza anul acesta, exceptie sporurile, ei vor spune că, procentual, anul acesta au alocat mai mult din PIB pentru alocatii si pensii 😀 Ce manareala frate, ce manareala. De asta ai nevoie de PDL-isti si un economist ca Catzu. Asa senin spun ei cum au marit tot, chiar si bugetul la sanatate, nu stim noi sa citim un buget 😛

    Nota bene, 4% din PIB s-a dus, dar si vreo 110 mld de lei imprumuturi, care nu e de ici de colo, reprezinta si asta o valoare din PIB, nu credeti?
    Concluzia e una, baietii sunt praf, tara merge economic vertiginos la vale si vor vi din ce in ce mai multi oameni cu probleme din lipsa banilor.

  3. …ca pe vremea lui Vacaroiu: cu sageti tasnind in sus pe grafice rupte de realitate.
    Uitati si dmneavoastra, productia a crescut, suntem pe un trend ascendent, la nivel macro…bla bla…
    Nu mai are nicio importanta care este realitatea, ci doar ce apare pe burtiera la TV: „ratia de ciocolata s-a marit de la 30 de grame la 20 de grame”.
    Sondajele sunt falsificate, statisticile bidon, numarul de covidizati umflat, numarul de alegatori- complet ireal, procentajul stabilit dupa „alegeri” – din burta…
    Realul, intr-o lume intoarsa cu fundul in sus, nu mai e decat un moment al falsului…Nu conteaza ce se intampla, conteaza CINE POVESTESTE ce se intampla…o reformulare a principiului lui Stalin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.