Optimism cu privire la viitorul UE

Atitudinea față de UE, în lunile iunie și iulie, rămâne în general stabilă și pozitivă, arată datele unui eurobarometru, publicate luni de Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al CE, optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent.

Cetățenii europeni identifică situația economică la nivelul UE ca fiind principala lor preocupare, urmată de mediu și schimbările climatice și de imigrație. Sănătatea continuă să fie principala problemă la nivel național, cu puțin înainte de situația economică a țării.

„Majoritatea europenilor sunt mulțumiți de măsurile luate de UE și de guvernele naționale împotriva pandemiei de coronavirus și consideră că planul de redresare va fi eficace în ceea ce privește răspunsul la efectele economice ale pandemiei. Aproape două treimi au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor pentru a răspunde pandemiei”, se arată în comunicat.

Optimismul cu privire la viitorul UE a crescut puternic din vara anului 2020, două treimi dintre respondenți având în prezent o opinie pozitivă (66 %, +6 puncte procentuale). Acesta este nivelul cel mai ridicat înregistrat din toamna anului 2009 până în prezent. Doar cu puțin peste trei din zece respondenți sunt pesimiști cu privire la viitorul UE (31 %, -7), fiind cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent.

O majoritate clară este optimistă în ceea ce privește viitorul UE în 26 de state membre, în timp ce opinia publică rămâne divizată în Grecia. Optimismul a crescut în 22 de țări față de vara anului 2020, cu o creștere foarte pronunțată în Malta (75 %, +25), Italia (67 %, +18) și Portugalia (76 %, +15).

De asemenea, după o creștere semnificativă înregistrată între vara anului 2020 și iarna 2020-2021, imaginea pozitivă a UE rămâne la un nivel relativ ridicat (45 %) și este opinia majoritară în 20 de state membre ale UE. Cele mai ridicate rezultate sunt observate în Irlanda (70 %) și în Portugalia (62 %).

Din iarna 2020-2021, proporția respondenților care consideră că situația economiei lor naționale este „proastă” a scăzut semnificativ (-11), deși aceasta rămâne opinia majoritară (58 %).

Conform comunicatului CE, 40 % dintre cetățenii UE sunt în prezent de părere că situația lor economică națională este „bună”, o creștere semnificativă (+11) după ce trei sondaje consecutive au arătat o scădere. Cu toate acestea, acest nivel de evaluare pozitivă rămâne sub nivelurile măsurate în perioada cuprinsă între primăvara anului 2017 și toamna anului 2019.

Percepția asupra situației actuale a economiei naționale variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 89 % din populația din Luxemburg, care consideră că situația este bună, la 9 % în Grecia, care consideră același lucru.

Sprijinul pentru moneda euro în zona euro a rămas stabil din iarna 2020-2021, situându-se la cel mai înalt nivel din 2004, și anume 79 %.

Gradul de satisfacție cu privire la măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate pandemia de coronavirus a crescut semnificativ începând cu iarna 2020-2021, peste jumătate dintre cetățenii UE fiind în prezent mulțumiți (51 %, +8). Nemulțumirea a scăzut (41 %, -8), în timp ce 8 % dintre cetățeni declară că nu știu (stabil).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Mai invită Merkel în UE vreo câteva milioane de afgani talibani și optimimul încrederea ca-n partid în Coreea de Nord.

  2. Sa vedem cat optimism va mai ramane dupa iarna asta, cand vor fi de platit facturi duble la gaz, si facturi marite semnificativ la energia electrica cu repercursiuni in toate preturile!

  3. Da optimismul pe afara, luati capacul de la oala!!! Fierbe optimosmul in aia 1 % care au salariu peste …. atat optimism a dus la brexit. Optimismul da pe afara si mai exit cate unul. Grecia mai vinde vreo 3 insule si gata ,grexit. FEREA!!! VINE URSULA CU VALIZA!!!;Madame merkel fasaie, rade belarusu de ea. A tras si ea teapa romanilor in vara lu 2014 cand l a vizitat pe chioru cu parridu popular, iar romanul a pus botu si s a ales cu belciug in rît.Fara Evolutie se naste revolutie. Cand statul face.abuz in fapt, noi sa ne revoltam in drept.

  4. Parafrazând: viitorul nu sună deloc bine! Subscriu la toate aprecierile superadevărate publicate până la 100% UE. Sondajele de acest tip nu pot înlocui analiza la rece. Esența ticăloasă a acestei însăilări capitaliste este același: filosofia antinațională. Mulți țugulani de la noi și alte țări, descumpăniți de lipsa de perspectivă în plan național își închipuie, (deșartă speranță) că de undeva trebuie să vină o salvare și habar nu au cât de mult se înșeală! oR, LIPSA DE PERSPECTIVĂ, DE SOLUȚII, DE SENS SUNT PRODUSE SANDARD ALE CAPITALISMULUI! ,, VICTORIA ,, CAPITALISMULUI E VICTORIA CÂTORVA BESTII DE BOGĂTANI, zis și investitori strategici.

  5. Parafrazând: viitorul nu sună deloc bine! Subscriu la toate aprecierile superadevărate publicate până la 100% UE. Sondajele de acest tip nu pot înlocui analiza la rece. Esența ticăloasă a acestei însăilări capitaliste este același: filosofia antinațională. Mulți țugulani de la noi și alte țări, descumpăniți de lipsa de perspectivă în plan național își închipuie, (deșartă speranță) că de undeva trebuie să vină o salvare și habar nu au cât de mult se înșeală! oR, LIPSA DE PERSPECTIVĂ, DE SOLUȚII, DE SENS SUNT PRODUSE SANDARD ALE CAPITALISMULUI! ,, VICTORIA ,, CAPITALISMULUI E VICTORIA CÂTORVA BESTII DE BOGĂTANI, zis și investitori strategici.

  6. N-OR FI TAMPITI AIA DE LA CE SA DEA DATE CARE SA ARATE DEZASTRUL !,CA SA POATA SA TRAGA JAR PE TURTSA LOR VOR MINTI CU NONCHALANTA .

  7. Se va prabusi in max.5 ani ! Increderea. Decalajul intre occidentul european si Europa de Est creste abrupt. In timp ce in Occident salariul mediu este de 4000 euro cu tendinta de crestere in Romania este de 400 euro deci de 10 ori mai mic cu tendinta de stagnare. Similar cu mici diferente Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Slovacia,Estonia… Care „Uniune” ? Unde-i „Uniunea” aici ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.