Becul României, aprins de producătorii pe care UE nu-i mai agreează

Luni, 13 septembrie, ora 13.00, statistica Transelectrica privind topul producătorilor de energie electrică, pe surse, arată că Hidroelectrica este pe primul loc, cu peste 25% din total.
Este urmată de Nuclearelectrica, (21%), de producătorii de cărbune (cea mai mare parte, Complexul Oltenia, Complexul Hunedoara este în insolvență, cu aproape toate minele închise) și 18% generare de electricitate din gaz (termocentralele Petrom, Veolia, Romgaz). Abia la urmă vin sursele de energie „verzi”, pe care se pune acum atâta accent la nivelul UE. Astfel, avem 11,5% fotovoltaic, 2,84% eolian și un infim 0,9% biomasă.
Doar 6.300 MWh era contabilitatea producției, în timp ce consumul se ridica la peste 7.000 de MW, de unde rezultă un deficit energetic de peste 700 MWh, care trebuia importat. În fapt, România, de mai bine de un an, este importator constant de electricitate, din pricina producției locale insuficiente și din pricină că vecinii produc curent mai ieftin decât noi(piața din România este legată cu cele din Ungaria, Cehia , Slovacia și, de curând, Germania). Pe piețele de energie schimburile comerciale se fac pe principiul vaselor comunicante: energia ieftină curge către piața mai scumpă.
Prețul electricității, ca și al gazelor, a crescut enorm, de la începutul anului, după ce piața s-a liberalizat. Consumatorii primesc deja facturi mai mari cu 30-40% iar acesta este doar inceputul. Scumpirea continuă a certificatelor CO2 a pus presiune pe ceea ce înseamnă generare de energie din cărbuni și hidrocarburi, antrenând o spirală a majorărilor. Totul face parte din strategia „verde” a UE, care vrea să ajungă, în 15 ani, la neutralitatea de emisii. Povara facturilor vrea să fie ușurată de Guvern prin introducerea unor mecensime de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Pentru aceștia, care urmează să fie definiți, statul va plăti o parte din factură.
Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy a afirmat că o reintroducere a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze, despre care a început să se vorbească, ar avea consecințe nocive pentru țară și a spus că sunt preferabile mecanismele de susținere a consumatorilor prin compensații unei noi reglementări a prețurilor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1088 Articole
Author

4 Comentarii

  1. @Mihai Soare,autorul
    „avem 11,5% fotovoltaic,”
    du-te bai cioflingarule SI TE CULCA,
    la noapte nu se mai produce nimic,
    vei ajunge CA GAINILE!!!!

  2. Energia verde eate viitorul, este adevarat pretul va fi un pic mai mare dar sacrificiul este necesar. Nu putem sta in cale dezvoltarii de aceea noi romanii trebuie sa continuam acest proiect de transformare. Vom reusi intr-un timp scurt sa avem emisii zero si vom fi mai sanatosi si fericiti. Aveti incredere in oamenii de stiinta si nu incercati sa opriti progresul.

  3. Consumul de energie electrica are trei paliere:baza,semibaza si varf!De exemplu azi noapte a fost un consum minim de 5000 MWh asigurati de nuclear,apa,carbune si gaze-consum in baza ,a urmat un salt la 5800 MWh la ora 6 si un varf de 7000 MWH flat de la ora 8:00 la care productia interna nu a mai facut fata
    Eolian+Foto+Biomasa = cca 800 MWh de la orele diminetii

  4. Mai repetati mult treaba asta cu „consumatorul vulnerabil”? E o minciuna de adormit presa. La ce a trecut prin Parlament, oricine daca ai salariul minim pe economie (cum au multi) sau echivalent per persoana in familie, beneficiezi de o reducere de 10% din „valoarea reglementata” care e 250ron la gaz… deci ai o IMENSA reducere de 25ron. Daca aveai o factura de 400ron la gaz anul trecut, anul asta o sa fie 800-25, 775ron. Ti-a redus de te-a bagat in spital cu pneumonie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.