Ordonanța lui Cîțu, forma nouă

jaf armat bancă

Vezi aici OUG integral

Ratele creditelor pot fi suspendate, la cererea clientului, cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, conform Ordonanţei referitoare la suspendarea rambursării ratelor, elaborată de Florin Cîțu și publicată în Monitorul Oficial. Facilitatea poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanțe la data instituirii stării de urgență. Măsura prevăzută se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID – 19, conform normelor de aplicare a ordonanţei.

Pentru debitorii persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditului cu încadrarea în limita de vârstă.

Debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens în format letric sau prin poşta electronică cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei. În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre cele două mijloace acesta o poate formula pe cale orală, prin telefon, situaţie în care creditorul are obligaţia înregistrării convorbirii.

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

”Într-o formă sau altă (prin capitalizare sau creanță separată cu dobândă zero) reglementările publicate adaugă creditelor o anvelopa financiară suplimentară de până la 13,65 miliarde lei în următoarele 9 luni, dublul randamentului global al sistemului bancar din 2019. În contextul unor costuri reale ale sistemului bancar pentru facilitatea respectivă de aproximativ 5 miliarde lei pentru aceeași perioadă. Aici nu discutăm de filozofie și nici de teoria creditului pentru că am avut deja surpriză neplăcută so observă că mulți care au lucrat în sistem să nu cunoască elemente de alfabet financiar. Dovadă fiind şi volatilitatea fundamentării.
Aici discutăm despre faptul că o facilitate se transformă într-un cost și despre oportunitatea și sustenabilitatea acestui cost.
La fel cum discutăm despre latura mai mult simbolică, de imagine, a unei astfel de măsuri raportat la obiectivul propus de eficientă și eficacitate. La o astfel de analiză, nu se ia notă de trecere. Devine deja obositor să stai să explici ce este greșit, ce este corect sau cum ar fi mai eficient. Câteva elemente în plus: Din ce resurse ar putea o companie care a suferit o scădere de peste 25% în venituri să își acopere restanțele pentru a beneficia de facilități? Care este corelația între amânarea ratelor pe o facilitate și posibilitatea accesării unui nou credit pe capital de lucru potrivit facilității din alt act normativ? Există sau nu această corelare?
Cine suferă de fapt având în vedere că marea majoritate a creditelor ipotecare sunt garantate de stat, prin Programul Prima Casă? Cine suportă riscul și pierderile? Avem un risk-sharing sau avem doar un transfer al riscurilor în seama debitorului și garantului?
Avem o suplimentare a sumelor din buget privind executare de garanții în contextul suplimentării volumului de garantare și adaptării riscului de neperformantă? Nu prea avem nimic din toate acestea iar mai mult decât atât nu este publicat nici un studiu de impact”, susține economistul Adrian Cîciu.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contactul de credit. La această creanţă dobânda este zero şi plata către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare

În cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contactul de credit. La această creanţă dobânda este zero şi plata către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare

Potrivit Ordonanţei, statul român prin MFP garantează în procent de 100% plata dobânzii aferentă creditelor ipotecare contractate de persoane fizice. „(…) MFP este autorizat să mandateze FNGCIMM în vederea emiterii de scrisori de garanţie în numele şi în contul statului în favoarea creditorilor. Acordarea şi derularea garanţiilor de stat se derulează pe baza unei convenţii de garantare între FNGCIMM şi creditori. Modelul convenţiei de garantare se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei OUG”, se precizează în documentul citat.

Modificarea contractelor de credit potrivit ordonanţei se produce fără încheierea de acte adiţionale iar în termen de 30 de zile de la primirea solicitării creditorul notifică debitorului clauzele contractuale modificate pentru implementarea prevederilor actului normativ.

Fiecare creditor comunică FNGCIMM pe propria răspundere valoarea totală a angajamentului de garantare rezultate din cumularea sumelor de plată conform graficelor de eşalonare a plăţii sumelor reprezentând dobânzi datorate de debitori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Dupa cum se misca natural Catu, miroase de la o posta ca foloseste la greu pasta de dinti din plante si din Columbia cu nume „COXY”. Succesuri liberali care vreti sa ne faceti fericiti, adicatelea sa ne scapati de votantii PSD!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.