Organizarea alegerilor din 10 iunie, altă viaţă

Candidat arestat pentru încălcarea legii, deputat-candidat amendat şi cu dosar penal, turism electoral aproape eradicat sunt câteva dintre plusurile unui alt mod de a organiza alegerile.

Sunt unul dintre foarte puţinii ziarişti care au „făcut” toate alegerile de la „celebra” duminică a orbului din 1990 şi până astăzi. Nu sunt adeptul teoriei „ultima impresie contează” (în sport da, dar este altceva), dar nici nu pot să nu recunosc că organizarea alegerilor locale din acest 10 iunie este un „altceva” decât am văzut şi trăit în ultimii 22 de ani. Un „altceva” mult schimbat în bine.

În premieră un candidat huligan (cel din comuna Curcani) nu va participa nestingherit la numărarea voturilor, ci va aştepta după gratii scorul de la urne. Iar dacă – cel puţin aşa se întrezăreşte – judecătorii vor decide şi arestarea pentru 20 de zile, atunci el nu se va putea bucura prea mult în situaţia unui rezultat favorabil. Tot în premieră, un candidat cu ştaif – deputatul PDL de Hunedoara, Viorel Arion – a fost amendat pentru încălcarea legislaţiei electorale şi, în plus, i s-a instrumentat şi un dosar penal. Fapte similare – acţiuni de campanie electorală explicită după expirarea termenului prevăzut de lege, jignirea concurenţei politice – cu cele ale deputatului hunedorean au existat şi în anii trecuţi. Dar încălcarea flagrantă a legii nu a fost defel sancţionată, eventual cu o mustrare şi batere a obrazului. Acum, pentru noul organizator al alegerilor, legea şi-a intrat în drepturi. Ai greşit, plăteşti.

Şi tot duminică am mai asistat la o premieră: două echipe cotidianul.ro au „arat” întregul judeţ Ilfov, un judeţ plin de evenimente la toate tipurile de alegeri din ultimii ani. Am constatat, în special colegii care erau şi pe post de şoferi, că am circulat foarte lejer. De ce? Pentru că au dispărut din peisaj zecile, sutele de autoturisme cu numere de înmatriculare din alte judeţe, care taman în zilele de alegeri apăreau în judeţul care înconjoară Bucureştiul. Au dispărut subit „rudele” şi „prietenii” din afara judeţului cărora li se făcea de vizite în ziua alegerilor. Au dispărut şi autobuzele şi microbuzele care exact în duminicile cu alegeri transportau „navetişti” la „locul de muncă”. Care navetişti de regulă mai erau şi posesori de acte ce le permiteau să mai voteze cel puţin de două ori. Şi semnale similare am primit şi din alte colţuri ale ţării. A cam dispărut şi celebra „suveică” brevetată cu succes pe la mijlocul anilor ’90.

Evident, au fost şi nereguli, au fost şi încălcări ale legii privind procesul propriu-zis de votare, dar parcă au fost mai puţine decât în anii trecuţi. Tensiunea electorală a fost mare, dar departe de cum ne-au prezentat-o televiziunile de ştiri, în special România TV. A trece o crimă pasională, un autodafe generat de Legea restituirilor, un accident mortal de la un chef al unui candidat sau două infarcturi în contul „violenţei” alegerilor reprezintă doar o goană după audiţie şi o crasă lipsă de profesionalism.

Echipa care a organizat acum alegerile are, câteva luni, timpul necesar să corecteze ce mai e de corectat. În primul rând, mai trebuie „umblat” la numărul secţiilor de votare. A aronda peste 1.500 – 2.000 de alegători la unele secţii de votare din mediul rural este o eroare. Pentru că există riscul – se ştie, la sate, prezenţa la urne este mult mai mare decât la oraş – ca unii alegători să nu mai apuce să voteze până la închiderea urnelor. Şi nu pentru că au lăsat votul pentru ultima sută de metri, ci pentru că fluxul de alegători a depăşit posibilităţile fizice ale secţiei de votare. Aşa sunt convins că se va întâmpla în comuna Ghermăneşti/Snagov, unde la ora 21.00 vor mai fi alegători care nu au apucat să voteze. Şi cred că mai sunt astfel de situaţii în ţară. Şi tot echipa care a organizat acum alegerile trebuie să le ceară preşedinţilor de secţii de votare să nu mai fie timoraţi când un personaj gen Elena Udrea încalcă pe faţa legea electorală.

Dar, trăgând linie, chiar şi cu minusurile amintite, trebuie să spun că alegerile din 10 iunie au reprezentat o „altă viaţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.