Panică la benzinăriile din Franța. Guvernul amenință

Guvernul francez a adoptat noi măsuri pentru a face față penuriei actuale de combustibil cu care se confruntă benzinăriile din cauza grevelor continue de la rafinării și a cumpărărilor de panică din întreaga țară. Este panică la pompă pentru că livrările de carburanți de la rafinării sunt grav afectate, pentru că este grevă la multe astfel de unități de procesare a țițeiului.
Începând de luni seara (10 octombrie), 29,4% dintre benzinăriile franceze se confruntau cu probleme de aprovizionare, a declarat ministrul pentru tranziție energetică, Agnès Pannier-Runacher, citată de Euractiv.com https://www.euractiv.com/section/energy/news/france-adopts-fuel-supply-measures-amid-refinery-strikes/.
„Observăm dificultăți și tensiuni pe arcul atlantic, deși aceste stații nu sunt alimentate de site-urile care sunt astăzi blocate de mișcarea socială, ceea ce atestă un fenomen de suprastocare de precauție”, a precizat ea, făcând apel la consumatori să nu cumpere de panică.
Grevele provoacă probleme de aprovizionare la rafinării precum TotalEnergies și Exxon, deoarece muncitorii cer creșterea salariilor. Trei din cele șapte rafinării de petrol din Franța sunt închise, la fel ca și depozitul de petrol al TotalEnergies din Flandra, în apropiere de Dunkerque, și biorafinăria La Mède. Guvernul, care s-a reunit luni pentru a discuta situația, a declarat că dorește ca părțile implicate să găsească o soluție. În caz contrar, executivul ar putea ridica liniile de pichetare sau ar putea rechiziționa personal. „O astfel de mobilizare este fără precedent”, a declarat Alexis Antonioli, secretarul sindicatului CGT de la rafinăria TotalEnergies din Normandia, pentru publicația Permanent Revolution.Transportul a fost deja afectat, întrucât cozile pentru a umple rezervorul s-au format până la primele ore ale dimineții, în timp ce unele autobuze școlare nu sunt utilizate.
Navetiștilor li se cere chiar să nu-și folosească mașinile,  în timp ce penuria „perturbă munca agricultorilor”, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor Agricultorilor (FNSEA).
Regiunea de nord a țării, cunoscută sub numele de Hauts-de-France, este cea mai afectată, una din două benzinării având probleme cu aprovizionarea. Aglomerările Paris, Lyon și Marsilia sunt, de asemenea, puternic perturbate.

Grevele continuă

Cu toate acestea, în ciuda apelurilor guvernului, greviștii de la rafinăriile TotalEnergies și Exxon din Normandia, care reprezintă peste 30% din capacitatea de rafinare a țării, refuză să cedeze. Marți dimineață (11 octombrie), acestora li s-au alăturat angajații a 15 stații de benzină ale filialei TotalEnergies, Argedis. Deocamdată, angajații Exxon au respins propunerile conducerii, care nu au respectat cererea lor de a majora salariile cel puțin în funcție de inflație (6-7% pe parcursul anului 2022).
În ceea ce privește TotalEnergies, compania petrolieră a acceptat deja să devanseze pentru luna octombrie negocierile salariale care erau prevăzute pentru luna noiembrie, „sub rezerva încheierii blocajelor”. „Aceste negocieri vor permite să se definească modul în care angajații vor putea beneficia […] de rezultatele excepționale generate de TotalEnergies”, precizează compania petrolieră.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1097 Articole
Author

10 Comentarii

  1. „din cauza CUMPARARILOR DE PANICA”??
    Adica panic-buying cum trebuie ca scria in sursa acestui copy-paste „informativ”, din aceeasi unica sursa mereu.
    Mda, sublim jurnalismul romanesc! Traiasca Spiru Haret.

  2. Credeați că scăpați, stați să vedeți la iarnă când nu veți avea nici curent și nici gaze!…
    Mocroane încet, încet nici nu ști cât de mic început să fi!…vestele ți-au prezis viitorul!…

  3. reamintim de partitia Frantei,
    de guvernul de la Vichy,
    elitele le dau ca Yugoslaviei!

  4. DESFIINȚAȚI U.E. !
    …și-a trăit traiu’, și și-a mîncat mălaiu’…..[Rumburak]

  5. Planul vechi se pune in practica vizibil. Nu ma mira nimic din ce se practica, nu e nimic nou pentru mine care ma mai informez din surse sigure.

  6. Asta este doar inceputul pt.toate tarile europene .Hai sa vedem cit ajutor va primii Europa din partea americanilor ,pt. ca ei ne-au bagat in aceasta situatie foarte grea.Vom vedea pana la urma ca Europa fara Rusia si China ,este KO. si totul va fi foarte greu pt. oameni.

  7. OahahA! Sa se dea Numa 30 de litri, sa ajungă la toată coada????

  8. „angajații vor putea beneficia […] de rezultatele excepționale generate de TotalEnergies”

    Deci, bani in plus sunt kklau, dar pentru buzunarele profitorilor si nu cele ale producatorilor de combustibili. Normal, se confirma la infinit zicala: „cine munceste n-are timp sa castige” !

  9. Companiile au facut profituri record, dar refuza sa plateasca cat? 2-3000 de angajati mai bine. Ieri am vazut clipuri cu militienii francezi impingand la masini, si zvon ca militia sta la benzinarii sa verifice sa nu intre masini cu mai mult de jumatate de rezervor sa alimenteze. Iar guvernul a anuntat ca daca nu o sa inceteze greva si pichetele facute la depozitele de carburanti, o sa preia controlul obiectivelor si o sa angajeze ei personal care sa le opereze… AAAhh, mirosul „democratiei” si #valoriloreuropene, cam ca ala de la Glina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.