Învățăturile părintelui Dumitru Stăniloae. „Cel mai frumos discurs despre dragoste”

Joi, 16 noiembrie, s-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români sau chiar cel mai mare, în opinia unora.

A fost un preot, teolog, profesor universitar, specialist în dogmatică, traducător, scriitor și ziarist român.

Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, judeţul Braşov. A urmat cursurile Liceului confesional umanist „Andrei Şaguna”, apoi, în 1922, a primit o bursă la Universitatea din Cernăuţi.

A obținut licenţa în Teologie, cu tema Botezul copiilor; a primit o bursă pentru studii de specializare la Atena.

În toamna anului 1928 şi-a susţinut la Cernăuţi teza de doctorat cu titlul Viaţa şi opera patriarhului Dosoftei al Ierusalimului şi legăturile lui cu Ţările Româneşti, sub îndrumarea prof. V Loichiţă.

În ianuarie 1929 a plecat să studieze la Berlin, având profesori pe Hans Lietzmann şi Reinhold Seeberg, apoi la Paris şi la Belgrad, pentru studii de Bizantinologie și Dogmatică şi documentare asupra operei originale a Sfântului Grigorie Palama.

La întoarcerea în ţară a fost încadrat profesor suplinitor la catedra de Teologie fundamentală a Academiei Teologice „Andreiene”, unde a desfășurat activitate didactică timp de 17 ani.

În 5 octombrie 1930 s-a căsătorit cu Maria (născută Mihu), doi ani mai târziu a fost hirotonit preot, iar peste încă un an, în 8 octombrie, s-a născut fiica lui, Lidia.

În iunie 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, funcţie îndeplinită până în 1946. A apărut la Sibiu, în 1946, primul volum din traducerea Filocaliei și tot în același an a fost transferat prin „chemare” la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, urmându-l la catedra de Teologie ascetică şi mistică pe Nichifor Crainic.

Din 1950 a participat la întâlnirile organizate de grupul Rugul aprins, din care nu a făcut parte, dar unde a conferenţiat de câteva ori.

În 1958 a început un nou val de arestări în România, iar la 4 septembrie a fost arestat și ulterior dus la Aiud. A fost eliberat cinci ani mai târziu în ianuarie şi a lucrat ca funcţionar la Biblioteca Sfântului Sinod.

A devenit membru corespondent al Academiei Române din 1990, iar membru titular din 1991. A trecut la cele veşnice în ziua de 5 octombrie 1993.

Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, relatează basilica.ro.

Pentru marele dogmatist român va fi amenajat un muzeu la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Vechi din centrul Capitalei.

 

Citate memorabile

  1. „Cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste este îmbrăţişarea!”.


  2. „Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele cel curat şi înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire”.

  3. „Sfânta Treime este suprema taină a existenţei, care explică toate, sau fără de care nu se poate explica nimic”.

  4. „Iubirea dintre cele Trei Persoane dumnezeieşti este singura explicaţie pentru actul creării”.

  5. „Nu există limită în posibilităţile omului educat”.

  6. „Ortodoxia e schemă pentru viaţa normală şi ajutor dumnezeiesc pentru viaţa normală, adică dogmă şi har dumnezeiesc”.

  7. „Mântuirea stă în strânsă legătură cu responsabilitatea”.

  8. „Viaţa nu poate fi cunoscută raţional, ci numai experimental”.

  9. „Religia nu e o teorie, ci un mod de-a fi”.

  10. „Maica Domnului premerge umanității și toți îi urmează. Premerge în iubire, în curăție, în apropierea de Dumnezeu”.

  11. „Orice persoană sau lucru cuprinde forma sa întreagă în fiecare moment al dezvoltării”.

  12. „Iubirea Sfintei Treimi luminează deplin existența noastră”.

  13. „Cerem ajutor sfinților, Maicii Domnului, socotindu-ne smeriți față de ei, și convinși ca noi înșine nu putem avea o atât de mare ascultare de la Dumnezeu, pentru că nu suntem atât de smeriți ca ei”.

  14. „De pe dealurile bucuriilor în văile necazurilor, așa decurge viața unui om duhovnicesc”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.