Partide istorice și partide actuale

A reapărut PNL, deși nu mai aveam burghezie. A reapărut PNȚ, cu toate că nu mai aveam țărănime și nici nu aveam de gând să o ajutăm să-și refacă afacerile. A reapărut și un partid conservator, în pofida faptului că de conservat n-ar mai fi putut fi decât oarece din comunism. A reapărut chiar și legionarismul, într-o formă caricatural-naționalistă, sub conducerea unui poet demagog și pamfletar talentat.

În cele din urmă, după treizeci de ani, a fost confirmată viziunea gorbaciovistă că la noi pluralismul ar trebui să se formeze pe axa fostului partid unic. Azi, PSD și PNL sunt astfel de așchii post-comuniste ale PCR.

Abia acum, după treizeci de an, stă să se consolideze un partid formatat din realitățile actuale (USR), deși pare a fi cel mai rupt de realitățile reale.

Toată această orânduială prost orânduită s-a datorat faptului că am fost singura țară comunistă care a avut doar disidenți de atitudine culturală, nu și disidență de factură politică, cea mai rea moștenire fiind aceea că n-am avut gândire economico-politică alternativă.

Acest din urmă element al moștenirii pe care am preluat-o în 1990 are efecte până în prezent. Continuăm să facem buget de administrare a consumului, fără cea mai mică preocupare pentru o strategie de dezvoltare prin investiții.

La noi, politica a devenit o formă de divertisment electoralist ca și cum votul ar fi un scop în sine, nu un mijloc pentru a corecta un drum către ceva. Acel ceva putea fi chiar și consumismul, dar acest țel ar fi trebuit asumat în clar și votat cu majoritate.

Dar acum știm un pic mai bine că n-a fost înțelept că am schimbat profilul nostru de producători cu unul de consumatori. Pe vremea lui Ceaușescu, au fost congrese care au votat în clar să dăm 70% pentru investiții și doar 30% pentru consum.

Azi? Nici un partid numai are curajul să apară într-o campanie electorală măcar cu un proiect de 30% pentru investiții. Nu aflăm decât la întocmirea bugetului ce „filozofie” de dezvoltare au partidele pentru țară. Filosofia „merge și așa”, de obicei.

Ne-am învățat cu păsăreasca demagogilor și am uitat că totul stă pe o cheie simplă: cât și în ce vom investi.

Nu-i ușor să avem un consens, sau măcar o majoritate electorală, într-o strategie care ar tăia de la consum, dar dacă nu o vom porni, certamente vom merge către un consum tot mai auster. Și vom avea austeritate fără să fi dobândit dezvoltarea unui nou profil de producători.

Din păcate, nu mai avem urechi să audă asemenea semnale de alarmă pe capul unor bărbați de stat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

8 Comentarii

  1. 30 de ani? Vorbiți deja de vremuri imemoriale. Câți lideri de opinie progresiști mi-ar putea spune azi, 5 februarie 2020, cum se calculează aria cercului, fără să-l întrebe pe domnul/tov. Goagăl?

  2. Vai de mine dar cum puteți afirma așa ceva? Numai PSD a dat la consum adică bani la oameni ca să te bucuri de viață. Nu că aș contesta dezvoltarea. Dar și Bugetul PDL -Băsescu-Boc-Markó și actualul Buget PDL al vopsițilir PNL Orbán-Turcan-Iohannis au fost și sunt “austere” ca să dăm bani la Investiții adică dezvoltare. Și? Banii ajunși la oameni s-au numit termopane, modernizarea băii și a bucătariei, izolarea termică a casei câte o excursie în străinatate. Vă amintiți investiții de dezvoltare în perioada amintită? Cernavodă grupuri 3, 4, hidrocentrală, termocentrală, minerit și metalurgie neferoasă adică plumb, zic, cupru, aur, argint și altele creând 100 de mii de locuri de muncă noi ? Ba mai mul fost închise însă prin actiunile DNA unități strategice lăsând pe drumuri peste 50 de mii de oameni. Dezvoltare la noi înseamnă miligeala “să vină investitorii”!

  3. „Abia acum, după treizeci de an, stă să se consolideze un partid formatat din realitățile actuale (USR), deși pare a fi cel mai rupt de realitățile reale.”
    USR este un partid al Sistemului, un nou FSN ancorat integral la tendintele antihristice ale Vestului: multiculturalism, (trans)gender-ism, globalism, matrix-ism, anticrestinism, securism, etc.
    Schimbarea la fata a Romaniei se va produce DOAR in urma unor evenimente extrem de negative: foamete, catastrofe naturale, disparitia UE, dezmembrarea tarii, razboi, etc.

  4. VOTUL ???, pai ce nu este clar, este un mijloc de a pune mana pe bugetul Romaniei si de al imparti si fura prin diverse inginerii financiare murdare si ilegale, ce prost mai crede altceva ?. Problema reste ca nu stim care sun t mai foti, ai nostrii, strainii sau se inteleg sa ne fraudeze impreuna, probabil ca ultima varianta este cea mai reala. Cat despre democratie, hai sa fim seriosi, exista o veche expresie populara … „daca asta-i democratie in Romania, eu is popa armenesc” !, sigur o expresie populara fara a avea vreo legatura cu armenii !!!.

  5. usr -este un partid de stanga – au ca electorat noul proletariat(digital) , au toate sansele sa castige toate alegerile de anul acesta.
    pnl -reprezinta burghezia privilegiatilor – angajati la stat care s-au imbogatit din salarii imense , pensii speciale ,spagi halucinante , etc .
    psd – nu stiu pe cine mai reprezinta : proletariatul s-a schimbat, taranii au devenit proprietari ..poate cu un discurs nationalist , patriotic sa mai pastreze ceva electorat

  6. PNL , un partid anomalie istorica egala cu PCR, a fost reinvemtat de o grupare comunista dupa 1990, ar fi trebuit sa ramana acolo in istorie cu tot cu trepadusii care ne-au vandut tara pana prin 1940. o mumie care s-a intors in viata romanilor pentru a reaminti falsitatea unor demagogi inutili.

  7. Ce e istoria? Ce e actualitatea? De ce râsul e mai mare decât pisica sălbatică în grădina botanică a României?Domnule Buducă,Nichita Stănescu ne zicea, înaninte de a pleca spre nemurire:
    ,, PĂPUȘI
    Și-am să-mi las odată tîmpla pe o pernă străvezie
    care nici n-o să se vadă, sau într-adevăr să fie,
    ci doar dintre pleoapele lumea îmi va atîrna zbătîndă
    cînd uscată, lungă stearpă, cînd adîncă și fecundă.
    Lasă-te-n genunchi, amice, ceapa ochilor albastră
    dacă poate s-o străbată : asta-i forfotă cerească !
    Se arată-un dans subțire dintr-un elf arzînd și-o zînă
    ce bat tactul dimpreună
    Dacă ți se face frică,
    poți să stai că nu-i nimică
    Am murit și eu ‘ntr-o doară
    astăzi, pentru prima oară.”
    Deci, unde este istoria, unde este actualitatea?

  8. Ce treaba are actualul penele cu originalul PNL? Intrebati-i pe penelistii de azi daca au auzit de sintagma PRIN NOI INSINE! Se vor uita crucis si chiar vor condamna aceasta sintagma. Penelistii de azi sunt simpli IMPOSTORI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.