Pata de sânge virtual numită bulina roșie

Multe clădiri din patrimoniul unui timp când arhitectura era parte componentă și avangardistă a culturii, printre care imobilele de locuit, au aplicată pe ziduri o bulină roșie, semnalizând risc de prăbușire în caz de seism.  Niciun program național de restaurare-consolidare, printr-o lege în fapt obligatorie,  a acestor clădiri nu a prins contur, în condițiile în care degradarea care le-a cuprins  amenință viețile oamenilor. În loc să se vadă „șantier în lucru“, bulina roșie avertizează asupra riscurilor de parcă prezența acesteia pe zid  rezolvă soluția. Aceste clădiri,  pe care mulți ar dori să le vadă prăbușindu-se, spre a le obține terenul, stau  mărturie unei amenințări complexe pe care administrațiile o fac posibilă. Astfel, între timp, se dau avize (de fapt ilegale) de construcție unor megaconstrucții în zone al căror specific este distrus iremediabil și perturbant. Arhitecții, prin organizațiile de breaslă, puternic susținute de către stat, nu au avut până acum nici o reacție importantă asupra refacerii  și ameliorării acestei situații.  Paradigma în care a funcționat arhitectura sub comunism este una care a limitat această „artă frumoasă“ la un  funcțional de tip ghetou, continuând agresiv în aceeași direcție. Noile clădiri care apar în peisajul urban contribuie în serie  la un dezechilibru ajuns insuportabil.

Legislația României este, în forma ei generalizată, permisivă doar exercitării abuzurilor de către terți, adăugând incapacitățile justiției. Administrații, persoane, entități, statul actual însuși a ajuns un principal factor de risc în ce privește calitatea vieții. Patrimoniul public face parte integral din condițiile de existență. Industrializarea României a produs imense campusuri conexate direct acesteia, care pun la rândul lor presiune pe o nouă și corectă mentalitate în administrarea decongestionării. Continuăm în barbaria  convingerii că megaconstrucția Casa Poporului, ajunsă de interes internațional, este o reușită arhitectonică. Nici măcar faptul că o asemenea monstruozitate este un consumator de electricitate de nivelul unui mare oraș precum Pitești nu trezește întrebări gestionarilor banilor publici.

Primăriile din marile orașe au la dispoziție bugete exorbitante care sunt drenate pe crearea de instituții.  Acestea, în fapt, sunt inutile și nu reprezintă decât o răsplată electorală. Proiectele publice decisive par a nu mai fi în atenția nimănui, ca atare, multe primării, în frunte cu aceea a Bucureștilor, își văd anulate prerogativele. Bulina roșie este singura ofertă a administrației, adăugându-se triumfalist zecilor de motive care stau împotriva deschiderii șantierelor de lucru legislative și tehnice. Cad zidurile peste pietoni, apar clădiri până la nori, care prin beneficiarii lor vor bloca în totalitate traficul și așa ajuns la limită. Aceasta nu este o lipsă de strategie, ci chiar una indubitală pe care administrațiile o susțin. Străzi fără înscrisuri și fără o caligrafie unitară ale numelui și numărului, fără indicatoare vizibile, lipsa de reglementare a unui regim de viteză fac parte dintr-o atmosferă de junglă ticluită.

Mai mult decât orice, refacerea vechilor clădiri este un imperativ de care edilii vor trebui să fie convinși prin propria lor preocupare, în primul rând. Fără această restituire, noua urbanistică reprezintă o impostură practicată pe suportul unui sistem deja aflat în faliment. Centrul istoric al urbei este un areal mult mai extins decât cel  în absurda definire actuală. Deja se prefigurează urgența în care multe imobile de tip dormitor construite în perioada comunistă vor fi  înlocuite prin construcții conforme siguranței și confortului. Conceptul spațiului  de locuit și de lucru nu mai poate fi lăsat în mâinile tranzacționiștilor care fac propria lege într-un domeniu total dereglementat și sursă uriașă de corupție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

3 Comentarii

  1. IN SFIRSIT , UN ARTICOL RESPONSABIL ! DAR D.LE VIERU , DUMNEATA PUI IN DISCUTIE UN SUBIECT DE MARE GRAVITATE , SI ANUME CALITATEA PROFESIONALA A PRIMARILOR SI CONSILIERILOR LOCALI…SI ABIA APOI CALITATEA LOR MORALA ! ASTFEL AJUNGEM LA PARTIDELE POLITICE SI URGENTA REFORMARII LOR ! ORICUM , FELICITARI SI SIMPATIE , PT. CA REUSESTI SA FII ALTFEL !

  2. CUM AM BANUIT , ARTICOLELE CARE ATING ASPECTE CU ADEVARAT IMPORTANTE ALE CETATENILOR SI COMUNITATILOR , NU SUNT IMPORTANTE PT. POSTACII CIUMEI ROSII …UNDE SUNT VEDETELE CIUMEI ROSII …CHARLIE , CATA , ALCIBIADE DE LA BRAILA …G.C.. ILEANA COSINZEANA …CU ALE LOR SUTE DE STEAGURI …

    • inverzitule !!nu-i vremea ta .E tare frig in capetele voastre de lozincari ANALfabeti.Pentru un pol si un pic de „faima” scuipati cu venin in copiii vostrii ,in strabunicii vostri,in parinti,in acest popor care a zamislit si asemenea creaturi jalnice ca tine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.