Se știa de ani buni că urmează, dar autoritățile n-au făcut nimic

O criză ce ar fi putut fi evitată

donare, recompense, donatori

Noi date legate de criza imunoglobulinei arată că aceasta ar fi putut fi evitată de mult timp, dacă țara noastră ar fi ținut cont de semnalele de alarmă primite de la Organizația Mondială a Sănătății încă de acum câțiva ani. Specialiștii au avertizat atunci că fiecare țară trebuie să-și facă o rezervă de plasmă pentru prepararea medicamentelor. Dar suntem printre puținii din UE care nu au făcut acest lucru. O viață ar fi fost salvată, iar acum bolnavii noștri nu ar mai fi la mila străinilor, cărora le-am cerut ajutorul.

Ca urmare a acestei indiferențe, România se află printre puținele țări din Europa care trebuie să importe produse derivate din plasmă, printre care și imunoglobulina. În centrele de transfuzii din țara noastră, separarea plasmei din sânge se face în condiții primitive. „Ca să putem recolta plasmă în cantitate mai mare prin procedura de afereză, trebuie personal, echipamente și o strategie“, spune Corina Posea, medic la Centrul de Transfuzii București. România nu a făcut nimic în acest sens, cu toate că Uniunea Europeană ne-a anunțat de acum câțiva ani că se apropie o criză a produselor din plasmă umană. În consecință, pentru a nu-și pierde proprietățile, plasma trebuie congelată imediat.

Țara noastră nu dispune de aparatură pentru înghețare rapidă, așa că pungile cu plasmă sunt ținute în congelatoare vechi de zeci de ani timp de o oră, la -60/-70 de grade Celsius. Apoi, sunt mutate în alte congelatoare, la fel de vechi, unde sunt păstrate doi ani la -30 de grade Celsius.

Plasmă aruncată la gunoi

Reprezentanții Institutului Național de Hematologie spun că anul trecut s-au colectat 82.500 de litri de plasmă. Dar întreaga cantitate ar fi fost folosită în spitale pentru transfuzii. Doar că specialiștii din domeniu susțin că o parte din plasmă ar ajunge în cele din urmă la gunoi. „Media este de 60.000 de litri  de plasmă pe an. Acestea sunt cifre neoficiale pe care le-am auzit în discuții la minister“, a declarat, pentru Pro TV, Florin Hozoc, distribuitor de imunoglobulină.

România nu a știut cum să gestioneze această situație și nici nu are pus la punct un sistem de colectare a plasmei. De exemplu, în Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovenia și Ungaria, este permisă colectarea privată a plasmei destinată obținerii de medicamente. Iar în Italia, Spania, Belgia, Olanda, Suedia și Marea Britanie, colectarea se face în centrele de plasmafereză ale organizațiilor nonguvernamentale. Apoi, plasma colectată este predată fabricilor care produc ulterior derivate, așa cum este imunoglobulina. În schimb, producătorul trimite marfă celui care i-a dat plasmă. Dar, surpriză! România nu are nimic de oferit și atunci nu are nici prioritate. Și pentru că unii dintre producătorii care aveau contract cu Ministerul Sănătății pur și simplu nu și-a onorat promisiunea. Așa s-a ajuns în situația de acum, când autoritățile au cerut ajutor statelor străine, ajutor la care doar Austria și SUA încearcă să ne ofere niște soluții. Alte 68 de state analizează apelul nostru pentru a stabili dacă ne pot trimite din rezervele lor.

10 milioane euro din suspendarea taxei de clawback

Scopul actualului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, este de a rezolva criza pe termen lung. Așa că s-a așezat la masă cu producătorii. Aceștia i-au dat asigurări că vor demara, începând cu această lună, procedurile pentru redirecționarea pe piața din România de pe celelalte piețe europene a unor cantități de imunoglobulină necesare tratării pacienților români. „Am discutat despre ce urmează să facem în viitor. Problema este că avem nevoie. Și încă mai negociem pe această temă“, spune Sorina Pintea. „Au câștigat din suspendarea taxei de clawback aproape 10 milioane euro. Ar fi trebuit să facă efortul de a realoca cantități de imunoglobulină dinspre alte țări. Trebuiau găsite soluții să acopere nevoia din România“, conchide Florian Hozoc.

Cazul ajunge la CEDO

Între timp, mulți pacienți sau părinții unor copii bolnavi se gândesc să dea statul în judecată la CEDO. „Am discutat și cu ceilalți părinți. Studiem situația pentru a vedea ce fel de acțiuni o să facem. Adică dacă putem să facem una colectivă la CEDO. Deși am țipat de mult timp, nimeni nu ne-a ascultat și a durat opt luni până au înțeles că este o urgență și că este o criză“, spune Daniela Diko, mama un copil cu imunodeficiență. Ministrul Sănătății spune că țara noastră are nevoie de aproape o mie de litri de imunoglobulină. Sorina Pintea a precizat și că va lua în calcul intenția de a stabili procedurile și condițiile în care se poate colecta plasmă de la donatori români pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină.

Se poate solicita formularul E112

Disperaţi să-şi salveze copiii, mai mulţi români s-au mutat în Germania şi Suedia, state care asigură la timp tratamentul pacienţilor. Ministrul Sănătăţii le transmite bolnavilor că pot solicita formularul E 112. Bolnavul trebuie să obţină un referat de la spital, din care să reiasă că nu i se poate administra imunoglobulină la noi în ţară. În acelaşi timp, caută o clinică în străinătate, dispusă să îl primească la tratament. Cu aceste documente merge la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar autorităţile sunt obligate să-i elibereze formularul E 112.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. am ajuns o natiune de barbari fara sentimente umane… ce frumos! dupa 30 de ani de mizerie imorala, poporul roman a fost abrutizat, transformat din altruist in egoist, i s-au dat motive sa-si exacerbeze orgoliu in loc sa-l elimine. in loc de smerenie avem mandrie, in loc de altruism avem avaritie. O natie de indivizi cu credite care au suficiente griji pentur ei si nu se mai gindesc la nimic altceva. calici, egoisti, orgoliosi, mincinosi, delasatori, lacomi, invidioasi… bate vintul alienarii…

  2. Pai, Romania are o problema mult mai grava: „statul paralel” asupra caruia sunt concentrate TOATE Resursele coalitiei PSD-ALDE!!
    TOTI Romanii sunt ingrijorati de „statul parlel”, NU de LIPSA Imunoglobulinei, a Plasmei, a Vaccinurilor, a Citostaticelor, a Medicamentelor si a Materialelor, NU de mizeria si PERICOLUL din Spitalele de Ev mediu!
    Cine sa se mai preocupe de plasma, „imunoglobina” Vasilicai, transfuzii, Citostatice, Vaccinuri cand „statul paralel” ameninta „Fibra natiei” Telormanistanului?!
    Pai, l-ati auzit vreodata pana acum ceva vreme pe Dragnea sau Taricenau vorbind vreodata altceva decat despre „statul paralel”?
    Pana acum ceva vreme, ca de cand cu declaratiile lui George Maior, dl Dragnea NU mai pronunta cuvantul „stat paralel”, unde Dumnealui petrecea de zor cu alde Coldea, Maior, Kovesi si toti ceilalti „membri ai statului paralel”!
    Vad ca Taricenau NU vrea sa-l faca membru al „statulul paralel” si pe Dragnea, desi Dragnea juca tenis cu Coldea, ii ducea sticle de Vin scump de california, OPUS ONE, participa la parangheliile de la SRI si nu numai !
    De ce oare tace Tariceanu pe subiect si NU il acuza si pe Dragnea ca facea parte din „statul paralel”??
    Din motivul lor COMUN: Jilava!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.