Pedeapsă micșorată pentru Mazăre

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani închisoare cu executare pentru luare de mită şi conflict de interese în dosarul „Polaris”.

Iniţial, în martie 2019, Mazăre a primit o condamnare la instanţa de fond de 9 ani şi 10 luni de închisoare, pedeapsă scăzută în apel de instanţa supremă la 5 ani, după ce judecătorii l-au achitat pe fostul primar pentru o parte din infracţiuni.

În acelaşi dosar, afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin, patronul companiei Polaris, a fost achitat. Acesta primise la instanţa de fond o condamnare de 5 ani şi jumătate de închisoare.

Achitare au mai primit şi firma Polaris, precum şi Gabriel Marius Stan (fost viceprimar al Constanţei) şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa.

În plus, instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă introdusă de UAT Municipiul Constanţa şi a dispus confiscarea de la Radu Mazăre şi Strutinsky a câte 3,4 milioane lei.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia.

Sorin Strutinsky are o condamnare definitivă în alt dosar de 10 ani şi 8 luni închisoare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi spălare de bani, însă el a reuşit să fugă din România, fiind dat în urmărire internaţională. A fost localizat în Italia, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit 1 milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

În perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era deputatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între SC Polaris M Holding SRL SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding SRL şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, din care TVA 36.811.616 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Procurorii susţin că principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

La comiterea faptei, alături de Mazăre, au mai participat Gabriel Marius Stan, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, angajaţi ai Primăriei, care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Radu Mazăre, referitoare printre altele la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor; modul de estimare a valorii contractului; alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată; inexistenţa numărului minim de oferte care, până în luna februarie 2008, impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi; tariful de salubritate.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

DNA arată că aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care Radu Mazăre a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. ii astept langa mine la mititica si pe pdlistii hoti” petrov, udrea, boc, vamesu,videanu, berceanu, ciucu -primar sect 6 care ne tine in frig de o saptamana si a carui unica realizare e daramarea abuziva a garajelor etc etc

  2. JigodlIle!
    Mazare a fost condamnat din cauzaca ca era impotriva betivului Petrov si al Cabinetului-2, Leana von Pleskoi.
    Cu contributia netzarmurita a Kukuvelei Vopsite, pe vremea careia justitia era chiar cu ,,j” nemaipomenit de mic.
    Mazare a fost primar bun, nu total cinstit, insa cu viziune, iar atunci litoralul nostru ajunsese la cote superlative. Dupa el litoralul a decazut. Bulgarii ne dau cu tifla.

  3. La Multi Ani in puscarie, chiparosule !Sa se roage Inalt Prea Ciupitul Spagoveanul pentru tine!

  4. Mazare in puscarie e un om mai liber decat postacii de serviciu de pe aici, sclavii intereselor straine.

  5. Altul care a furat de a rupt din patriotism! Manusa ii vine AUR la costumul de Che Guevara in mizerie sau chiar la ala de ofiter hitlerist!Mai ales ca el serveste direct din punga aur-olacul

  6. Mai are un singur dor : în liniștea serii, să facă pârnaie la marginea mării. Nu vrea mobilier bogat; să-i împletim un pat din tinere ( ! ) ramuri…

  7. Mazăre n-a comis decât o jumătate de furt ! Deci pedeapsa ,redusă cu 50 % !!

  8. Chiar si din lecturarea fugitiva a textului articolului reiese clar ca si dosarul Mazare este tot un dosar politic (i-auzi, ia: a cerut Mazare spaga milioane de euro ca sa-si ” … promoveze imaginea si interesele electorale …”, iar „pagubele” au fost „calculate” de un „expert desemnat” care, am mai auzit cum calculeaza pentru DNA – e greu sa uiti relatarea privind „pagubele” din dosarul Varanului, unde „experta plangea si scria, plangea si scria” -; in plus s-a primit o mita de circa 33 de milioane, iar „pagubele” primariei depasesc 200 de milioane -!!!-).

    #Mama Piroaga – Iar pe tine sa te rasplateasca dupa cum gandesti si spui!

  9. “ Radu Mazăre a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”. Și nu se întâmplă peste tot ca firmele care au bani să promoveze ineresele electorale ale politicienilor? În America susții cu bani un candidat la președinție; dacă se alege te face ambasador la București și când ți-ai terminat mandatul firma Franklin Templeton International Services SRL pe care i-ai recomandat ca ambasador pentru manageriat Fondul Proprietatea te pune directorul Fondului. Dacă sunt americani e voie?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.