Peste 14.300 de cazuri de muncă la negru depistate

Peste 14.300 de persoane care munceau „la negru” au fost depistate în 2012, 5.575 de angajatori fiind amendaţi cu aproximativ 86 de milioane de lei, arată Inspecţia Muncii într-un răspuns solicitat de agenţia Mediafax.

Inspecţia Muncii a precizat că în anul 2012, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 106.746.000 de lei, dintre care 86.896.000 de lei pentru primirea la muncă fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă anterior începerii activităţii.

„În anul 2012, la nivel naţional au fost depistate 14.326 persoane care desfăşurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Au fost sancţionaţi 5.575 angajatori, iar într-un număr de 405 cazuri au fost înştiinţate organele de cercetare penală pentru fapte care constituie infracţiuni şi anume, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă anterior începerii activităţii”, potrivit Inspecţiei Muncii.

Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată au fost înregistrate în construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, agricultură, industria textilă, micul comerţ, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii, asociaţiile de proprietari, precum şi în rândul micilor transportatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.