Petrolul românesc

Nu știu dacă știi, Maricico, nu știu dacă știi. Ce să știu coane Iancule, ce zici matale că n-aș ști, chipurile? Uite, vezi  la 1 aprilie 1857, Bucureştiul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi, pricepi?! Ăl mai prim oraș din lume. Păi nu se cheamă că suntem noi mai cu moț decât franțujii și decât muscalii?! Suntem, coane Iancule, de ce să nu fim?! Vezi tu, Maricico, noi cu petrolul am rupt gura târgului de la bun început. Am rupt gura târgului și acum am rămas de căruță. Dar lasă, în  1880, vezi tu Maricico, chiar în anul 1880 când s-a bătut moneda de argint de 5 lei cu chipul Regelui Carol I, producţia  de petrol a României a ajuns binișor la aproximativ 159.00 de tone. Iar România, draga de ea, dă în 1895 prima lege a minelor, faptă care deschide drumul capitalurilor străine în industria petrolieră românească. Apoi răsar ca ciupercile după ploaie cele mai importante companii petroliere româneşti. Prima mare companie petrolieră a fost Steaua Romană, înfiinţată cu capital german în 1895. Tot nemții, coane Iancule, vezi bine! Maricica și conu’ Iancu stau la un șerbet și o cafea pe terasă la Capșa. Soarele alunecă pe Calea Victoriei, ai zice că s-ar da cu trotineta. Pescărușii de la Palatul Telefoanelor fac cerc peste Cercul Militar, să vezi și să nu crezi. Parcă s-ar zări domnul Marghiloman cu birja, Maricica zice că ar fi Colea Răutu sau Marina Voica. Conu’ Iancu o contrazice, trebuie să fie însuși Nicolschi Alexandru Sergheevici, spionul KGB care a omorât o mulțime de oameni în închisorile comuniste. Maricica, se sperie, șoptește, coane Iancule vorbește mai încet că cine știe cine stă cu ochii pe noi. Mai bine zi-mi cu petrolul românesc. Păi, au mai apărut ca din senin societatea Româno-Americană ce s-a fondat în 1904 ca filială a companiei americane Standard Oil deţinută de magnatul J.D. Rockefeller, societatea Vega, ah, societatea Vega, care s-a înfiinţat în 1905 bineînțeles cu capital german, societatea Creditul Petrolifer, ah, Creditul Petrolifer, care s-a născut pe la 1905, societatea Concordia, ah, societatea Concordia, mă înțelegi, născută în 1907, Societatea de Petrol Franco-Română care își face apariția prin 1905 şi care este cea mai mare cea mai mare infuzie de capital francez pe piaţa petrolieră românească, Compania franco-română  Aquila, care s-a înființat, dacă nu greșesc, în 1906. Coane Iancule, dar ce mari și tari am mai fost noi dacă atâtea măriri și consorții au tras la noi în bătătură. Exact, dragă Maricico. Bine spusai, am fost. Și nu mai suntem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. pe dracu! Strategia de acum merge pe baza nenorocirilor facute atunci – daca nu venea comunismul i-ati fi ras de mult pe toti astia, dar si asa va descurcati destul de bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.