„Picasso”-ul lui Tudose

Contractul de achiziţie a 227 transportoare blindate Piranha V de la compania americană General Dynamics a fost semnat, vineri, în prezența  premierul Mihai Tudose, care a denumit proiectul de achiziție „Picasso”.

„Acum 9 luni a început acest proiect în biroul de la Ministerul Economiei, un lucru care răspunde atât necesității pentru sistemul de apărare al României şi angajamentelor cu partenerii strategi precum NATO și țările europene. Este un angajament pe care ni l-am luat pentru a face ceva pentru economia românească. Ultimele şase de anul ăsta vor fi produse în România. România va deveni un nou producător de tehnică militară (…) Eu cred că este un început bun pentru industria românească de apărare. (…) Acest proiect a început ca o schiță pe perete, pe care am botezat-o proiectul Picasso şi era o chestie aşa pe care numai noi înțelegeam ce acolo. Se pare că a ințeles toată lumea, a declarat premierul.

La rândul său, ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat: „Este o zi importantă pentru MApN, este o zi importantă pentru Guvernul României, reușim să semnăm un contract important nu doar pentru armată, ci și pentru industria de apărare românească. (..)Anul acesta, în România vor ajunge primele 36 de transportoare, din care șase vor fi produse în România la Uzina mecanică București. Îi felicit pe toți și îi încredințez pe partenerii noștri că vom respecta clauzele contractului”.

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH, menționează MApN.

„Transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii”, arăta MApN joi într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Transportoarele prototip realizate la MORENI, tip SAUR 1, SAUR 2 si proiectul (nepus in executare datorita grupurilor mafiote) SAUR 3 sau TBT (finantat partial de Ministerul Economiei si ulteriopr stopat) au caracteristici suficient de competitive pentru clasele din care fac parte (3 clase diferite).
    PIRANIA 3C achizitionat de MApN acum 10 ani (31 buc) nu este NIVEL @ de protective cum a fost declarant (MApN a achizitionbat blindaje suplimentare ca sa realizeze nivelul 2 declarant) si nu a facut fata conditiilor din teatrele de operatii unde soldatii romani au patrulat cu ZIMBRU (BTR-80), cu TAB-77 si TAB C-79, toate fabricate la MORENI.
    Asa ca mai cititi almanahe si istoria transportoarelor fabricate in Romania si mai sopcotitoi si preturile si copsturile inclusive cele sociale (pierderea locurilor de munca si pierderea exporturilor de altadata- Romania a fost chiar si locul 6 in lume).

  2. intreb si eu; asta desi stiu ca si noi construiam TAB uri..stiu ca eru prost echipate ..,cu oarece vulnerabilitati..darf mai stiu ca totul se poate perfectiona si experienta asta face ; te ajuta sa te autodepasesti..si atunci dece ati cumparat ..daaa mai bine s o lasam….balta ..erau bune transportoarele astea in campania de recoltare a cartofilor..daaa acum..cvosta mai mult combustibilul decagt ….cartofii.

  3. Din nou la fel ca in cazul autostrada bechtel, rachete patriot, navele second hand luate de la britanici, etc securistii si masonii platesc tribut puterilor straine din munca poporului. Tratatul de apartenenta la NATO e cel care apara tara de fapt.. si o apara relativ. Toate miliardele de euro scoase din tara pt achizitia de armament nu va face Romania o putere armata nici macar de valoare medie. Si atunci de ce se cumpara? Fiindca romanul e naiv si plateste impozite gramada..

  4. Vai de noi!Am avut o industrie de aparare destul de dezvoltata si competitiva cu alte state,care prin exporturile facute inainte de 1989 a contribuit foarte mult la achitarea datoriei externe a statului roman.Inginerii cat si muncitorii care lucrau in acest domeniu erau foarte bine pregatiti,iar acum unii dintre ei lucreaza in alte tari.Am ajuns sa cumparam avioane F16 la mana a doua,nave second hand,TAB-uri.rachete,etc.din cauza politicienilor incopetenti care au contribuit din plin la demolarea industriei de aparare si a unor generali avansati la APELUL BOCANCILOR.Uzinele de aparare erau repartizate pe intreg teritoriu tarii,pentru prevenirea unor sabotaje,sau distrugeri in caz de conflict armat.Acum nu mai avem nimic.FELICITARI DOMNILOR POLITICIENI!!!Toti directorii care au dus industra romaneasca in acest plan de faliment total ar trebui sa raspunda penal in frunte cu ex.PRIM MINISTRU PETRE ROMAN care in primele zile ale LOVITURII DE STAT s-a exprimat ca „INDUSTRIA ROMANEASCA ESTE UN MORMAN DE FIARE VECHI”

  5. Anul trecut am citit ceva de un contract dintre Romania si compania elvetiana care fabrica Piraña in care se spunea ca vor fi fabricate citeva la ei in Elvetia iar restul, mai mult de 200 (nu mai imi amintesc exact cifrele), in Romania.Acum vad ca a aparut in ciorba „america first” iar ceilalti ,la rahat.Multumiti-i lui basescu caºre a stiut sa suga la licurici si sa spolieze tara cu parteneriatul.Acum aveti interdictie impusa de „americani” sa nu va apropiati de basescu mai mult de 100m.

  6. Pai , ma intreb : chiar asa ? nu avem nici macar atata capacitate tehnica si intelectuala ,incat sa putem face singuri niste biete si amarate de TAB-uri ! ? Da’ ce putem face noi singuri , cu proiecte romanesti ? Arcuri cu sageti si ghioage, sau si pentru astea trebuie sa cumparam licente ? Vai de mama noastra ! Cum ne umilim singuri !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.