Placă a lui Eminescu, dezvelită în oraşul ungar Gyula

Comunitatea românească din Ungaria a dezvelit o placă memorială a lui Mihai Eminescu în oraşul Gyula, unde se află cei mai mulţi etnici români din ţara vecină.

Reprezentanţii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) au declarat miercuri, pentru Agerpres, că momentul este unul „istoric” şi a fost plănuit de câţiva ani.

„Am inaugurat o placă memorială a lui Mihai Eminescu, amplasată pe clădirea sediului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, pe strada care poartă numele marelui poet. Locul nu a fost ales întâmplător, conducătorii anteriori ai oraşului Gyula hotărând ca sediul Autoguvernării pe Ţară să fie prima clădire de pe strada Eminescu, stradă care de fapt deschide şirul de străzi ale cartierului românesc din acest oraş”, a declarat consilierul de comunicare al ATRU, Cristian Chiş.

Evenimentul a fost deschis de Gheorghe Cozma, preşedintele ATRU, care a subliniat „importanţa acestui moment şi a culturii noastre strămoşeşti”.

Înainte de dezvelirea plăcii memoriale, directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Maria Gurzău Czeglédi, a prezentat viaţa şi opera poetului, iar elevi şi profesori ai liceului românesc au susţinut un spectacol literar.

Au mai fost prezenţi la eveniment primarul oraşului, Görgényi Ernő, consul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, deputatul Kovács József, dar şi numeroşi membri ai comunităţii româneşti.

Conform ATRU, care se referă la datele recensământului din 2011, în Ungaria există o comunitate formată din aproximativ 36.000 de români, concentrată în localităţi apropiate graniţei cu România. Cei mai mulţi trăiesc în oraşul Gyula, învecinat cu localitatea arădeană Vărşand, unde locuiesc aproximativ 2.000 de români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Felicitări!…așa trebuie să se comporte un stat civilizat nu ca bandiții din ukraina!…

  2. Eminescu, iubit si cunoscut in Ungaria, mai mult decat in Romania. Multumesc si FLICITARI !

  3. Iata ce in tara haholilor naqzistiimputiti nu se poate intampla !

  4. Gyula, nume ciordit de hunguri de la numele romanesc Gilas-Gelu (quidam blacus), care provine din latinescul Iulius.
    Observati asemanarea aproape perfecta cu Giulia = Iulia
    De unde ati ciordit numele acesta ma escrocilor, daca atunci cand ati veni voi pe la anul 1000, sustineti ca nu mai erau romani pe aici? Vi l-a trimis Manitu vostru asiatic din cer, prin biletel legat de o piatra?……[Rumburak]

  5. Dragi makaci dâ India, așa-i când n-ai istorie, asta n-ar fi o așa problemă. Aveți convingerea că se poate fura și falsifica orice. Gyula este numele de rang, precum și kende. Problema voastră este că nu le aveți cu cultura și comportamentul. În acei ani când au migrat ungurii în câmpia Panoniei voi erați nederanjați în junglele Indiei.

  6. Ia explica-ne tu care esti foarte cult, unde au invatat romanii latina?
    -Au invatat-o in India de la maharajahi?
    -Au invatat-o pe teritoriul Romaniei actuale, cand romanii plecasera de minim 700 de ani?
    -Au invatat-o de la pecenegi, cumani, avari si alte scursuri asiatice care s-au vanturat pe aici venind la fel ca voi, tot din Asia?
    Hai explica-ne tu cultule, de unde s-au apucat sa vorbeasca latina niste ,,makaki da India” adusi aici de Batu Han pe la 1240, cand v-a batut pe voi de v-a sunat apa-n cap. Hai curaj, cultule!……[Rumburak]

  7. ramasesera dincolo de actuala granita sute de mii de romani. Acum mai sunt vreo 30ooo.

  8. @[Rumburak], Întrebarea e corectă: ”unde au invatat romanii latina?” Întreabă-l pe ăl de Becali. Ei au fost aduși în Balcani și nu voi. De la ei ați învățat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.