Plafonarea prețurilor la gaze şi energie a fost aprobată

Guvernul a aprobat vineri Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. De prevederile acesteia vor beneficia 8 milioane de gospodării.

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a anunțat pe Facebook Virgil Popescu.

Aceasta prevede plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale:

-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh
-maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

Pentru consumatorii casnici, la gaze naturale prețul reglementat va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

De asemenea, ordonanța prevede plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei, la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus. La gaze naturale, prețul va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Totodată, CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh, a mai anunțat ministrul Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Ce noroc pă capu’ „decidenților” dă la București, că decidenții ăia din țărili mai îmbrăcate de mai la vest, au luat fix aceeași măsură, da’ acu’ vreo două săptămâni mai în urmă. Adică ceva mai devreme.
    Acu’ că s-au asigurat că nu mai e pericol, plafonează și ei.
    Deci românilor, dați mă cu votul în ei în continuare, dar așa, cum știți voi, fără nici o rușine!
    Pentru orice eventualitate, zic, întăriți totuși spinarea.

  2. Prețurile actuale la gaze sunt de
    2,5 ori mai mari decât în urmă cu un an.
    Este o metodă imorală prin care guvernanții baga adânc mâna in buzunarele românilor.
    Au nevoie de bani la buget, dar nu iau măsuri pentru risipa pe care o patronează. Salarii , pensii nesimțite,parte mare din TVA neincasat,bănci si multinaționale care nu plătesc impozit pe profit pt că il sifoneaza prin diferite inginerii cunoscute si evaziune fiscală . Acești bani furați debalanseaza bugetul.
    Niște nemernici care sunt corupti , șantajabili și ipocriți.
    Aceștia si cei dinaintea lor au devalizat România .

  3. Parca spunea Arafat sa avem incredere doar in ce spun oficialitatile.Ministerul adevarului si el analizeaza afirmatiile,opiniile ,comentariile tuturor de la tv , din media si net si apoie iese la tv si spune ce este adevarat si ce ce este fake,.Acum intreb, cand guvernul nostru spunea ca ei nu pot,ca nu au dretul legal sa intervina ,sa plafoneze preturile ca este liberalizare , era adevar sau minciuna[fake]?Acum tot guvernul vine si spune ca s-a aprobat plafonarea preturilor la gaz si curent .Este adevar sau fake?Noi ce sa mai credem .Intai arunca niste preturi mari pe piata la intelegere cu furnizorii si apoi vin ei ,cavalerii pe sapte cai,sa ne protejeze cu plafonarea.,ca populatie sa accepte ,sa fie multumita ,cu preturile oferite.Intreb pe dl.Arafat,ca sa nu spun un fake.
    Qatar,Emiratele Arabe Kuveit Irak,Iran etc ,care au zacaminte de petrol isi cumpara petrolul si benzina lor de la occidentali,de la americani,francezi,austrieci?Acestia[occidentalii] le stabilesc pretul [liberalizat] arabilor cu care sa il cumpere,cantitatea,cand vor si cum vor ei?Populatia araba cumpara benzina de la occidentali,la un pret mai mare decat se vinde in Europa si SUA?Astept raspuns adevarat.

  4. La energie electrica e discriminare.
    Cu alte cuvinte, daca consumi 101 Kw intr-o luna, in loc de 0,68 lei/Kw platesti 0,8 lei/Kw…
    Ca de obicei…, este o mare porcarie marca guwerner IohaniSS 4.

  5. OCCIDENT = SCLAVIE…. OARE NU VEDE NIMENI CUM ISI BAT JOC „DEMOCRATIC” MARII BOGATI AI LUMII DE TOATE POPOARELE?

  6. Paginarea s-a aprobat, dar gazul si curentul va fi exportat.
    Cum sa ceri să se plătească 0,31 lei per kwh energie la gaze, când pretul real pe piata e de 1,54 lei, adica 1,54lei×11kwh=16,94 lei/1 mc gaz,iar la electricitate, undeva intre 2,5 și 3,5 lei kwh?

  7. Deci guvernul consideră că ești(sau nu ești) vulnerabil casnic în funcție de consumul mediu de energie pe anul trecut, nu în funcție de consumul lunar de acum. E o chestie „științifică” aici, scopul nu e economisirea energiei, ci protecția socială a tuturor consumatorilor, cu excepția celor casnici cu consum mediu mai mare de 300 Kwh, ei sunt singurii care rămân să suporte tarifele libere și adevărate. Și totuși, economia de energie nu e în atenția guvernului ?

  8. diferenta din „plafonare” va f platita de la bugetul de stat, adica tot de la noi. cand deschideti ochii sa-i vedeti de criminalii si tradatorii catarati pe noi si tara?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.