Planul de 5 mld. € de dezvoltare a sistemului de transport gaze, aprobat

5 miliarde de euro vor fi investite în dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze, în următorul deceniu, potrivit unui plan asumat de Transgaz și aprobat, acum, de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. 
„Planul respectă prevederile legale în vigoare privind conținutul, fundamentarea, aprobarea finanțării și transparența decizională”, potrivit ANRE.
Valoarea totală a planului de investiții pentru perioada 2020-2029 este de circa 22,3 miliarde lei, din care: proiecte a căror finanțare a fost decisă 7,158 miliarde lei și proiecte a căror finanțare va fi decisă în funcție de interesul pieței în valoare de 15,124 miliarde lei. Proiectele de interconexiune a sistemului național  de transport al gazelor naturale (SNT) cu sistemele țărilor vecine care sunt prognozate a fi realizate în perioada 2020-2029 conform planului aprobat au o valoare totală de 4,12 miliarde Euro, din care: 5 proiecte majore pentru care s-a luat decizia finală de finanțare din fonduri proprii ale SNTGN Transgaz în procent de 70 % și fonduri europene nerambursabile în procent de 30 %,  în valoare de 766,34 milioane Euro, 3 proiecte majore avansate pentru care încă nu s-a luat decizia finală de finanțare în valoare totală de 502,31 milioane Euro și 10 proiecte majore neavansate pentru care nu s-a luat decizia de finanțare, în valoare totală de 2,852 miliarde Euro.
Valoarea totală a planului include fondurile necesare pentru extinderea sistemului național de transport al gazelor naturale în vederea alimentării de noi localități, în valoare totală de 3,95 miliarde lei, din care 350 milioane lei în anul 2020 și câte 400 milioane lei anual, începând cu anul 2022. Aceste fonduri se vor utiliza pentru finanțarea extinderilor SNT la solicitarea autorităților publice centrale și locale și a operatorilor de distribuție concesionari.
Față de PNDSTG 2019 – 2029, noutățile apar la T3 și T2, cele două conducte din interconectorul Isaccea – Negru Vodă, ce tranzitează Dobrogea și cară gaze de la ruși către sudul Europei, de zeci de ani. Aici se vor efectua lucrări pentru a face fluxul de gaze reversibil, adică să poată fi pompat gaz și în amonte, către Ucraina. De asemenea, mai apare și un nou gazoduct, care va conecta la SNT viitorul terminal GNL de la Marea Neagră.Documentul extins poate fi consultat aici
Transgaz este monopolul transportului de gaze din România. Este controlat de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, și listat la Bursa de Valori București.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1081 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.