Platformă pentru cumpărarea în comun de gaze non-rusești

Uniunea Europeană a lansat o platformă care permite ca țările să cumpere în comun gaze și gaze naturale lichefiate, în încercarea de a reduce dependența de combustibilii rusești și de a se proteja împotriva șocurilor de aprovizionare, anunță Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a împins prețurile deja ridicate ale energiei la niveluri record și a pus UE în misiunea de a reduce dependența de combustibilii fosili ruși prin creșterea importurilor din alte țări și prin extinderea energiei regenerabile.

Liderii țărilor UE au aprobat, în cadrul unui summit desfășurat luna trecută, achiziția comună de gaze, lucru pe care membri printre care Spania și Grecia îl solicitaseră, pentru a oferi un tampon împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Platforma nou-formată de reprezentanți ai Comisiei și ai țărilor UE s-a reunit joi și va pune în comun cererile țărilor și va coordona negocieerile cu principalii furnizori de gaze și GNL.

Sistemul este voluntar, iar țările nu sunt obligate să participe la el. Obiectivul este de a utiliza influența UE de cel mai mare cumpărător de gaze din lume pentru a atrage aprovizionarea „la prețuri stabile care să reflecte previzibilitatea și dimensiunea pieței comune a UE”, a declarat Comisia Europeană.

Prețurile europene la gaz au crescut la niveluri record după ce Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, iar analiștii au avertizat că dacă Europa se grăbește să cumpere volume mari de GNL din alte țări decât Rusia, țările mai sărace s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și permite aprovizionarea de care au nevoie.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii din Rusia până în 2027 și va dezvălui în luna mai un plan detaliat în acest sens.

În prezent, depozitele de gaz ale UE sunt pline în proporție de 26%. Țările negociază o lege care să le impună să umple depozitele la cel puțin 90% din capacitate până la 1 noiembrie în fiecare an, începând din 2023, și la 80% în acest an, unele state fiind preocupate de modul în care vor împărți costurile aferente.

Comisia a declarat că platforma va sprijini, de asemenea, cumpărarea de hidrogen, în condițiile în care UE încearcă să treacă în viitor de la gazele fosile la gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a-și îndeplini obiectivele privind schimbările climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. „Dați 1 LEU pentru Gazu’ Meu !”
    Javră ordinară, instigatoare la război! …îți vom scoate noi pe nas toți morții din Ukraina, spurcato!
    …și toți CoVizii lu’ amantu’ Bourla!
    Nemernico….[Rumburak-fan putinist din născare]

  2. Sa intelem ca noi bineinteles ,o sa cumparam gazul nostru de pe aceasta platforma. Ursula o sa negocieze contractele de gaz si repartizarea lor ,cum a facut cu vaccinurilet.Totul o sa fie secretizat,preturi,cantitati, mare afacere,mare jaf la scara europeana. Daca nu o sa fie suficient gaz si nu o sa fie,o sa ne bage pe gat,gaz lichefiat[contractat tot de ea din SUA] si hidrogen care bubuie.Adica ea vrea sa fie sa fie un fel de clota peste oua, Sa le stranga pe toate sub ea.Inseamna ca noi nu mai cumparam de la OMV,de la Engie,o sa cumparam de la ea ,care la randul ei cumpara de la OMV ,ENGIE.Da parca prea repede s-au gandit si au hotarat peste noapte cu platforma,sau era facuta mai demult.

  3. ….,,sa umple depozitele cu 80-90% „?! Prin adoptarea unor legi, in opinia politrucilor de la Bruxelle, se rezolva criza combustibililor si cea energetica ! Ca sa umpli depozitele trebuie sa ai gaz, iar daca reusesti sa gasesti din alte surse, sa vedem la ce pret ! SUA, in pragmatismul lor diabolic, va obtine profituri maxime. UE devine pe zi ce trece un fiasco. Se vede acum in momente de criza majora.

  4. Păi ți-a zis americanu că nu poate acoperi necesarul nici la o treime din cât ar trebui..Iar terminale nu ai suficiente. Iar patru nave poluează cât toate mașinile de pe glob. Adică ce ai făcut bobiță ?? Ne ortăvești pe toți pentru un ambâț prostesc ?? De ce e lăsată in funcție o astfel de mizerie umană făcută preș..

  5. Înțelegeți de ce e esențială legea off-shore? N-are platforma gaze. Doar prostii cred că acele gaze din Marea Neagră sunt ale noastre. Sau că vom avea preț mai mic la gaze. 80% din necesarul de gaze este din rezerva României. Prețul este aliniat la „hub”.

  6. Cumpararea in comun …acum daca a mers schema la vccin o sa mearga si la gaz ❓? Noroc ca noua nu prea ne trebuie, ungurii s-au rezolvat pe vreo 3 cicinale, sa vedem cine se mai inscrie pe lista comunist-comunitara u€ client la madame Bursula …

  7. Exact la fel ca si cu miliardele de vaccinuri cumparate netrasparatent, contracte secretizate pe 50 de ani. Mica rozatoare perversa a data ochii peste cap si s-a pus iar cu botul la bani, imens de multi. Bineinteles , Procureatura Euroepana n’aude n’avede , in frunte cu Chivuta din Medias, care de aia a fost pusa acolo pentru ca e tampa si harnica, si de anchetat koruptionene va ancheta strict prin Balkani.

    Care vasazica , scoposul in sine este sa niveleze pretul gazelor utilizate in UE, sa se piarda urma si originea lor , sa strecoare comisioanele prin buzunarele cui trebuie, sa acopere sub sigla UE banditii care tranzactioneaza de unde vor cu preturi pe care numai ei le stiu, avand grija totodata sa nu exista preturi mai bune in unele tari, precum Rumanistan,din care sa se obtina avantaje economice, dat de pretul mai bun cu energia. Gazele din Marea Neagra si de pe platforma continentala a RO sunt luate in vizor, desigur, desi sunt un % f. mic fata de consumul UE. Doar de ai dracului, Intaiul Meditator al Tarii si ceata lui de Slugoi se vom oferi voluntar sa puna gazul romanesc in oala comuna, aratand Occidentului cat suntem noi de solidari cu foamea si proostia contra Boborului Rumana de oi proaste !!!

  8. Trebuie urgent lege pentru interzicerea exporturilor de gaze! Dar cine s-o dea, vandutii care ne conduc?

  9. Pot înființa cate platforme vor, sursele de gaze sunt limitate si cam prost situate. De unde sa cumperi ?. Unii se tot baga in seama si zic ca vor fi folosite gazele din Marea Neagra. Pentru tărișoara Romania înseamnă ceva, dar pentru colosul UE, nici pe o măsea nu ajung, basca investițiile financiare, materiale si mai ales de timp necesare încurca rău de tot aceasta sursa. Se mai zice ca din orientul Apropiat, Quatar, de exemplu. Se poate, dar si aici logistica este inexistenta, trebuie sa crească enorma capacitatea de extracție, in timp foarte scurt, stații de lichefiere, tancuri specializate de transport, stații de gazeificare, care la fel necesita timp, bani, investiții in infrastructura, si colac peste pupăza, exista un punct foarte sensibil, trecerea prin Canalul Suez, care poate oricând sa fie blocat, atunci când te arde mai tare. Repetiția generala a fost făcută de curând, acum un an de nava Ever Given . De fapt sursa mult dorita de inițiatorii si susținătorii acestui conflict, cei de peste ocean, este la ei, au gaz peste poate rezultat prin fracturarea hidraulica, cu efecte dezastruoase pentru mediu, dar ce contează când interesele americii sunt in cauza, numai ca si aici tot logistica este cea care face aproape imposibila soluția, ca si pentru gazele din orient. Alte surse serioase nu exista. Si pentru toate soluțiile de mai sus se afirma cel mai important obstacol. Costul gazelor , care va fi de 2-3 si chiar 4 ori mai mare decât cel rusesc. Oare economia tarilor UE pot suporta așa ceva, in concurenta lor cu americanii sau chinezii?. Până la urma se va aplica zicala : frate, nefrate, brânza-i pe bani.

  10. Pamantul nu este nici mult „populat” cum este propaganda si nici lipsit de resurse. Problema este ca tarile conduse de tradatori au dat resursele pe mainile catorva p si h opa ti c ri m in ali. nu credeti ca este timpul sa le luam inapoi? nu credeti ca este timpul sa protejam POPORUL ROMAN SI ROMANIA?

  11. Rupti-n koor dar mandri! Astia suntem si asta e defectul numarul 1.E ca si cum iesi la restaurant cu unu care are milioane dar tu te imprumuti si-i platesti nota.

  12. Romania nici praful de pe tobe nu mai are. Totul este in proprietatea sau sub controlul politic al strainilor.
    Luati de aici:
    „România este obligată de Comisia Europeană să pună la dispoziția pieței internaționale o capacitate fermă de gaze naturale, sub semnul circulaţiei libere a gazelor naturale în cadrul Uniunii Europene.”
    https://www.capital.ro/romania-este-obligata-se-livreze-gaze-naturale-la-export-ce-se-va-intampla-cu-factura-la-gaze.html

    Vom da in occident gazul ieftin romanesc si vom cumpara la schimb gaz lichefiat scump din SUA sau Qatar. Soarat coloniilor, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.