Eticheta bate interesul național

Politică pe caiet, sedii de milioane

Pentru sediul din Băneasa, PSD plăteşte lunar o chirie de aproape 1.500 de euro

Marile partide politice sunt înglodate în datorii, iar sumele datorate creditorilor cresc pe zi ce trece. În ciuda numeroaselor creanțe pe care le au la stat, formațiunile parlamentare se întrec să-și cumpere sedii în centrul Bucureștiului, acolo unde prețul pe metrul pătrat construit îl concurează pe cel din Paris. Și pentru că obrazul subțire cu mare cheltuială se ține, partidele au atât de multă grijă de imaginea lor în fața românilor, încât nu se mai uită la bani când vine vorba de incintele în care își desfășoară activitatea.

Cei de la PSD s-au pus pe achiziționat sedii atât în Capitală, cât și în orașele mari și medii din toate județele. Nu i-au mai interesat prețurile pentru că faima partidului lor e mai importantă. La fel au refuzat să-și întoarcă privirile și către fabuloasele datorii în valoare de 33.903.461 lei sau 7,4 milioane de euro! În schimb, restanțele financiare devenite istorice le-au băgat mințile în cap liberalilor. Din cauza celor 25.499.982 de lei datorați, cei de la PNL au renunțat la un sediu de pe Șoseaua Kiseleff și s-au înghesuit în fostul centru al PDL din Modrogan, în două clădiri impunătoare. Dacă celor de la PNL nu le prea priește opoziția, nu același lucru se poate afirma despre USR. Partidul „corporatiștilor“ plătește 4.000 de euro chirie pentru sediul său, în care a investit alți 20.000 de euro.

Chirie modică pentru PSD

Pentru sediul din Băneasa, cei de la PSD plătesc, în fiecare lună, o chirie modică de aproape 1.500 de euro. Imobilul pe care îl ocupă socialiștii are trei etaje şi o suprafaţă de aproape 1.500 de metri pătraţi. Social-democrații au închiriat de aproape 15 ani respectiva locație de la Romaero Băneasa. Compania de stat a început deja evaluarea construcției din strada Ion Ionescu de la Brad, ca să o poată pune în vânzare. Pesediștii au făcut acolo și investiții pe măsură, transformând radical fostul bloc de nefamiliști în centru de campanie, cu birouri și câteva săli de ședințe. Deşi are datorii de aproape 34 de milioane de lei, PSD vrea să cumpere şi această locație. Recent, conducerea PSD a reușit să achite integral, la începutul anului, sediul central din Bulevardul Kiseleff, numărul 10, care a costat aproape un million de euro. Social-democraţii au cumpărat clădirea grație unei legi din 2013, care le-a permis partidelor politice să le achiziționeze în rate, direct de la stat. La finele acelui an, PSD a semnat cu RA-APPS un contract de cumpărare a imobilului pentru suma de 973.000 de euro. Avansul a fost de 10%, iar restul sumei a fost achitat integral în rate eşalonate pe o perioadă de trei ani. Ultimii bani, inclusiv restanţele şi penalităţile, s-au plătit în ianuarie anul acesta, astfel că sediul din Kiseleff, un simbol al socialiştilor, a devenit proprietatea PSD.

Liberalii au datorii uriaşe de aproape 6 milioane de euro

PNL strânge cureaua, USR se lăfăie

Liberalii au şi ei datorii uriaşe de aproape 6 milioane de euro, de pe urma campaniilor electorale, iar contul central al partidului are, în prezent, două executări silite. Presați de creanțe, în urmă cu doi ani, PNL a renunţat la sediul din Kiseleff, de lângă Arcul de Triumf. Imediat după ce liberalii au plecat de acolo, clădirea a fost închiriată de ALDE. Tot din cauza acelorași probleme, liberalii au cedat sediul din Aviatorilor, revendicat de foştii proprietari. Și ceilalți membri ai opoziției, respectiv USR, fost USB, și PMP au bani de restituit. USR are de plătit 847.967 de lei, de pe vremea când salva doar Bucureștiul (USB). În ciuda acestui inconvenient deloc de neglijat, cei de la USR au bani de cheltuieli imobiliare. Conducerea partidului corporatiștilor a renunțat la sediul-apartament și a trecut la o vilă din centrul Capitalei. Aceștia dau 4.000 de euro lunar pentru cei aproximativ 300 de metri pătrați ai noului sediu.

Noroc chior pentru PMP

Înfiinţat în 2014, partidul lui Traian Băsescu are restanţe către creditori în valoare de aproape 4 milioane de lei. Din acest motiv, PMP a avut conturile blocate în ultimii doi ani. După ce i s-a deblocat contul principal, PMP a primit o altă veste bună de la Guvern. După doi ani de solicitări, li s-a acceptat prelungirea contractului de închiriere. De aceeași baftă se poate vorbi și în cazul partidului condus de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a fixat sediul central al formațiunii politice chiar în clădirea pe care au ocupat-o zeci de ani cei de la PNL. Peste 2,3 milioane de lei are de plătit și partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu drept creanțe. În total, partidele parlamentare au de returnat creditorilor peste 15 milioane de euro. Potrivit legii, restanţele partidelor ar trebui plătite într-o perioadă de până la un an.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.