Politicienii români se arată viteji după războiul împotriva unei propuneri-şoc a UE

Comisia pentru probleme europene a Camerei Deputaţilor a Parlamentului României a respins propunerea Comisiei Europene de amendă pentru statele membre ale UE în valoare de 250.000 pentru fiecare imigrant neacceptat/respins.

Preşedinta comisiei, Ana Birchal, a spus că structura pe care o conduce a remarcat că acest mecanism care are ca scop să garanteze gestionarea efectivă a crizei migraţiei în UE este inadecvat, „încalcă principiul proporţionalităţii, nu rezolvă problema de fond şi riscă să afunde UE într-o criză adâncă… Nu este clar de unde vine cifra de 250.000 euro, întrucât pentru primirea unui migrant se primeşte (de la UE) mai puţin de 10.000 de euro” a spus Birchal.

Sistemul de penalităţi al Comisiei Europene a fost anunţat, sub forma unei propuneri, pe data de 4 mai. Marea Britanie se afla în plină campanie pentru referendumul ieşirii din UE, iar unii analişti au apreciat că aceasta propunere de penalizare cu un sfert de milion de euro pentru fiecare imigrant neacceptat ar fi fost o tactică de a mai reface, printre altele, din încrederea în UE în cazul britanicilor nehotărâţi. Acest sistem coercitiv era propus la jumătate de an după impunerea sistemului cotelor de imigranţi, care a dovedit că nu funcţioneaza. Asta l-a facut pe un diplomat european sa spună: “Einstein a definit nebunia ca fiind repetarea aceleiaşi acţiuni din nou şi din nou, crezând că vei obţine rezultate diferite”.

Parlametul României a realizat lucrul acesta când a venit vremea procedurii legislative. Politicienii români au tăcut peste patru luni şi o vacanţă în faţa unei aberaţii criticate şi de vocile eurofile din spaţiul public al UE. Şi asta în cazul în care România, Polonia, Slovacia şi Ungaria, a respins sistemul cotelor obligatorii, dar au fost “bătute” la votul în Consiliul UE.

Spre deosebire de politicienii de la Bucureşti, cărora le-a luat o vară întreagă să ajungă la concluzia că sistemul penalităţilor este aberant, politicienii cehi, polonezi şi unguri au recţionat în luna mai, imediat după lansarea propunerii.

Ministrul de Externe al Ungariei: ”Este șantaj, este inacceptabil și este o propunere non-europeana din partea Comisiei. Conceptul cotelor obligatorii este o fundătură și mă întreb dacă este o propunere serioasă, pentru că pare o idee anunțată pe 1 aprilie”.

Şeful de cabinet al premierului Ungariei: ”De la Bruxelles vin idei din ce în ce mai nebunești. Se pare că nu au renunțat la planul redistribuirii obligatorii”.

Ministrul de Externe al Poloniei: ”Este un sistem prost. Nu are sens, violează drepturile statelor UE. Ma întreb dacă este o propunere serioasă”.

Ministrul de Externe al Cehiei: “Este o surpriză neplăcută”.

Dar poate că există o explicaţie obiectivă a întârzierii cu care România a reacţionat. În discursul despre Starea Uniunii ţinut în urma cu aproape zece zile, preşedintele Comisiei Europene nu a amintit despre acest sistem de penalităţi, iar pe 18 septembrie, purtătoarea sa de cuvânt a refuzat să spună dacă CE îşi menţine această poziţie. Ea a spus că propunerea este “supusă procesului de codecizie”. Asta înseamnă că poate trece mai mult de un an până la adoptare, deci proiectul este îngropat.

Grupul de la Visegrad a dorit ca “politica migraţiei să se bazeze pe principiul solidarităţii flexibile”, iar cele patru state au reuşit să influențeze declaraţia Summitului UE de la Bratislava, de pe 18 septembrie, care stabileşte: “Să extindem consensul UE în privința politicii pe termen lung privind migrația și să aplicăm principiile responsabilității și solidarității”.

Cu alte cuvinte, Comisia a renunţat la proiectul amenzii de 250.000 de euro, Consiliul European a început să vorbească din nou despre consens, “războiul” legat de sistemul de penalizare s-a încheiat, iar politicienii români pot să se arate şi ei viteji, sub acoperirea unei proceduri legislative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.