Poliție-imigranți-funcționari germani, o relație kafkiană

Covorul roșu pe care guvernul federal al Angelei Merkel l-a întins în calea refugiaților este atât de gros încât aceștia se afundă în el și abia mai pot scoate capul din hârtii, formulare, cozi și cuvinte imposibil de pronunțat dar necesare pentru a-și face un rost în Germania.

Birocrația este uriașă în cea mai deschisă țară europeană pentru imigranți atunci când vine vorba de acordarea dreptului de azil. Fenomenul este numit Bureaucrazy și de aici și numele unei echipe de programatori care dorește să-i ajute pe imigranți, scrie Thelocal.de. Haosul și nesiguranța pun stăpânire pe viața aplicantului în momentul în care acesta își caută o locuință, asigurări de sănătate, un cont la bancă și un loc de muncă.

Culmea acestei imagini demne de romanele lui Kafka a fost atinsă de polițiștii germani în urmă cu o lună. Polițiștii au fost chemați de un turist chinez căruia i se furase portmoneul într-o gară din Baden-Wurttemberg. Numai că în locul unui formular pentru furt, chinezului în vârstă de 31 de ani i s-a pus în fata, fara nicio intrebare, un formular de azil. Pe care l-a completat conștiincios, după dictare, fără a avea habar despre ce e vorba. Apoi i s-a luat pașaportul și a fost dus la 300 de km, la Dusseldorf, într-un centru pentru imigranți. Chinezul a acceptat cuminte să fie amprentat, să facă vizita medicală și a acceptat și banii de buzunar dați de conducerea lagărului. Abia după o săptămână unul dintre angajați a observat că tanarul chinez nu are profilul unui imigrant, însă nu a reușit să se înțeleagă cu el. A făcut-o prin intermediul unei aplicații de pe un telefon mobil împrumutat de la patronul unui restaurant chinezesc. Și abia apoi chinezul a reușit să-și continue călătoria prin Europa.

Acum, imigranții încearcă să se folosească tot de aplicații pe smartphone pentru a scăpa de erorile și întârzierile datorate birocraților germani care par să funcționeze pe pilot automat. O echipa de programatori de la un ONG din Berlin încearcă să-i pregătească pe refugiați în acest scop.

”Am fost șocat de listele uriașe de așteptare și când am venit am așteptat două săptămâni pentru ”Kostenübernahme”, permisiunea pentru a sta într-un apartament sau un hotel”, spune unul dintre imigranții care a facut cusrurile ONG-ului, Omar Alshafai. ”Când am semnat hârtia – era în germană – nu am înțeles nimic”, spune el.

Imigranții programatori încearcă să rezolve doua mari probleme – limba și birocrația. Dacă și germanii mai cer ajutor pentru a se descurca cu jargonul birocraților, nu e de mirare că atunci cand imigranții au de înțeles sau de pronunțat „Mietschuldenfreiheitsbescheinigung” (dovada că nu datorezi bani pentru un contract de închiriere precedent) se simt pierduți. Omar Alshafai spune că încearcă să dezvolte aplicații pe telefonul mobil care să ghideze pașii imigranților prin acest hățiș, mai cu seamă că aceștia sunt extrem de familiarizati cu telefoanele, principalul lor ”aliat” pe durata călătoriei spre Europa.

Pe lângă mâna de ajutor, crearea aplicațiilor s-a dovedit o afacere buna care aduce și imagine buna celor care au lansat-o. Omar Alshafai, inginer electrician, a fost deja angajat de Mercedes-Benz, iar Porsche este în căutarea unor imigranți pricepuți pe care să-i invete meserie și astfel să mai puncteze și la capitolul imaginii corporației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.