Polonia: Speranța noastră se duce…sângerăm oameni

Peste 70% din cele 2 milioane de polonezi emigranţi au mai puţin de 39 de ani, scrie Rzeczpospolita citând datele publicate recent de Biroul Central de Statistică. Din cele 2 milioane de polonezi care au ales să plece din țară, peste 1,4 milioane au sub 39 de ani. Copiii sub 15 ani sunt 226.000. Este pentru prima dată când Biroul Central de Statistică oferă date despre vârsta emigranților, iar aceste sunt înspăimântătoare, scrie cotidianul polonez.

“Aceste cifre sunt consternante. Sângerăm oameni”, se plânge Krystyna Iglicka, profesor de demografie şi director al Universităţii Lazarski, notând că acest lucru constituie “un exod fără precedent” al tinerilor polonezi în momentul în care cifrele naşterilor sunt periculos de scăzute. În 2012, în Polonia ua fost 385.000 de nașteri și 384.000 de decese. Sporul natural este foarte mic, plasând țara pe locul 212 din 224 de țări ale lumii.

Datele mai arată că cel mai mare grup de emigranți este cel al tinerilor între 25 și 34 de ani. Sunt 726.000. S-au născut în perioada 1977-1986, când au venit pe lume peste 6,5 milioane de copiii în Polonia. Aceasta înseamnă ca peste 10% dintre ei au plecat, iar sociologii se sperie de aceste cifre. Specialişti subliniază că lipsa oamenilor tineri şi creativi care “nu au cunoscut socialismul şi urmau să fie speranţa noastră” înseamnă “o creştere economică scăzută, mai puţin consum, un potenţial de dezvoltare redus şi chletuieli sociale ridicate”. Acești oameni sunt o mare pierdere pentru regiunile din care au plecat, pentru că ei ar fi fost vectorii schimbării acolo, mai susțin specialiștii citați de Rzeczpospolita.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.