Ponta, despre acuzaţiile ANI: NU sunt de acord cu execuţii sumare în prima zi de campanie

În preajma uneia dintre cele mai mari bătălii politice, premierul Victor Ponta a vorbit la  REALITATEA TV despre planul de campanie a formaţiunii pe care o reprezintă şi conduce.

Principalele declaraţii ale premierului Ponta:

Despre cei trei miniştri declaraţi incompatibili de ANI: E prima zi de campanie electorală, s-a deschis ziua cu aceste constatări ale ANI, eu n-am formal niciun motiv să spun că e un atac politic însă, sincer, cred că tocmai pentru ideea de neimplicare politică, ar fi fost ideal ca anunţul să fie făcut ori înainte de campanie, ori după. ANI nu are niciun fel de subordonare sau alt tip de relaţie cu Guvernul.

– În primul rând, avem o legislaţie în acest domeniu care e atât de neclară încât, dacă cineva vrea neapărat, îi găseşte oricărui funcţionar, politician, ceva de reproşat. După campanie, sunt convins că ANI, cu girul CE si nişte jurişti foarte buni ar trebui să spună foarte clar ce ai voie să faci, ce nu ai voie să faci – un caz era că timp de 28 de zile ai fost şi administrator la firma şi ministru, dar legea spune că în 30 zile trebuie să faci alegerea. A doua problemă: ar trebui să facem un sistem prin care un judecător să se pronunţe mult mai repede. Uitaţi-vă la câte acuzaţii de la ANI au fost în urmă cu 4,3 2 ani, nu mai ştim nimic dacă oamenii respectivi sunt vinovaţi sau nu.

-Din calitatea de premier, sunt foarte reţinut în a face opinii personale despre cum funcţionează ANI. Eu am vorbit de probleme de sistem: o lege mai clară şi o procedură mai rapidă. Domnul Silaghi, dl Hellvig si Pop sunt membri ai Guvernului şi vor mai fi încă o lună, sunt candidaţi in campanie. Să iau o decizie dură, să le zic demisionaţi pe baza unor acuzaţii care ridică multe semne de intrebare… ? Eu le-am cerut să-şi precizeze pozitia publică, să pună la dispoziţie toate documentele şi dacă se va dovedi că vreunul a fost incompatibil, în mod sigur nu va mai ocupa o funcţie publică, dar nu sunt de acord cu execuţii sumare în prima zi de campanie electorală (…) Îi dau afară pe toţi 3 ca să ce? Ca să dea bine la raportul pe justiţie din decembrie şi, dacă se dovedeşte că aveau dreptate ce fac, îi pun la loc?

– Banii care se pierd de la programul operational POSDRU pot fi folosiţi la alte programe.

Când se va da drumul la noi linii de finanţare? După săptămâna de după raport, vom avea decizia oficială a Comisiei Europene, din decembrie.

– Dacă vorbim de situaţii pe care Guvernul le-a constatat şi sesizat către DNA – Poşta Româmă, Hidroelectrica, Oltchim, CNAS – vă rog să-l intrebaţi pe domnul Morar ce face cu ele. Dacă vorbim de programele operaţionale sectoriale presuspendate din suspiciuni de fraudă, programul operaţional regional îl deblocăm în acest an. Programul pe Transporturi, mai degrabă în ianuarie – februarie îl vom debloca, cu corecţii financiare. Acolo s-a sesizat un contract- faimosul Arad-Nădlac – în care procedura a fost întocmită necorespunzător. Dacă DNA mai anchetează pana pe 9 decembrie voturile de la referendum, după, poate se ocupă şi de Oltchim.

– Sunt un premier de doar 6 luni dar care, conform sondajelor, am de continuat actul de guvernare. Nu sunt în situaţia de a promite orice pentru că ar veni altcineva la guvernare din 9 decembrie. Lucrurile arată în felul următor în 2013-2016: varful de sarcină al returnării datoriei către FMI revine BNR şi nu Guvernului, noi tocmai am plătit două rate. În acest moment, în vistieria Ministerului de Finanţe sunt 6,3 miliarde euro împrumutaţi cu cea mai mică dobândă obţinută vreodată de stat. Anul viitor nu arată grozav, depinde raportat la ce, Comisia Europeană a spus ca România va avea o creştere de 2,2%, nu e mult, dar restul Europei va avea creştere zero. Sperăm să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul ăsta: seceta care a redus creşterea economică şi a influenţat inflaţia. Ceea ce am promis şi enunţat ca obiective, sunt lucruri destul de prudente, şi m-am ferit să spun „de la 1 ianuarie, sau de mâine” – pentru că ştiu cu ce ne vom confrunta anul viitor şi în anii care urmează.

Despre suspendarea preşedintelui dacă nu va nominaliza premier de la USL? Nu va fi cazul (de suspendare,, n.r.) sunt cu totul de acord cu Crin Antonescu. Am avut ocazia să vorbim şi azi foarte mult de această posibilă situaţie. E foarte clar, din punctul meu de vedere, din ce am discutat cu partenerii externi, inclusiv din întâlnirea cu preşedintele Băsescu, că nimeni nu îşi poate permite pe 10 decembrie – nici noi, nici preşedintele – o nouă criză constituţională. România va avea nevoie cât mai rapid de un guvern cu majoritate stabilă, avem de făcut bugetul pe 2013. Nimeni din afară nu va mai sprijini o asemenea soluţie. Decizia va fi luată pe 9 decembrie de români la vot, dacă USL va obţine majoritatea, în mod sigur USL va forma noul guvern şi, conform deciziei USL, voi fi premier în continuare.

Despre programul de guvernare: La ceea ce numeam infrastructura socială, prioritatea absolută sunt educaţia şi sănătatea. Cred că românii au incă neîncredere în a vedea partide promiţând în campanie, de la faimoşii 800 km autostradă şi 1000 euro pensia dlui Videanu-  mai bine spunem concret ce spitale putem redeschide. La bugetul sănătăţii pe 2013 lucrează omul în care românii au cea mai mare încredere, Raed Arafat. Prefer să promit mai puţin şi să pot spune „iată ce am făcut”. Nu promit ceva fără să pot să fac, prefer să fiu prudent.

– Guvernul trebuie să menţină ideea de investiţie a oricărui surplus bugetar în agricultură şi să folosească cea mai importantă reformă structurală reuşită în acest an – cea din domeniul energiei, avem lege, exemplu de curaj politic, precum la Hidroelectrica, şi avem anul viitor un singur proiect, Exxon- OMV care înseamnă 1 miliard de dolari investiţii. Dacă guvernul are o obligaţie primordială, e de a asigura liniştea socială, sănătate, educaţie, pensii dar nu poate face asta decât dacă se reporneşte motorul economic, lucrurile trebuie să meargă împreună pentru că altfel nu poţi face nimic în nicio ţară.

– Din faptul că am oprit o mare parte din contractele princare se irosea banul public, am reuşit să plătim pensiile (…)

– Cred că Daniel Constantin va continua (n.r- ca ministru al Agriculturii, în viitorul guvern). Voi incerca să-l conving pe Raed Arafat să rămână ministru al Sănătăţii. Nu va intra în PSD ca membru, aş fi onorat, dar nu s-a pus niciodată problema. Dacă aş putea, l-aş convinge pe Florin Georgescu să rămână ministru al Finanţelor, dar nu va rămâne, a venit pentru mine şase luni. În viitorul guvern în mod sigur vor fi şi miniştri din actualul cabinet, dar nu are nimeni locul asigurat decât în baza performanţelor sale.

Confruntarea cu Dan Diaconescu: Candidatura personajului Diaconescu e interesantă pentru presa din Bucureşti, în Gorj oamenii se simt jigniţi. Eu, pentru că sunt şi premier, am putut să fac pentru colegiul meu tot ce am promis în 2008 şi voi incerca să fac şi în 2012-2016. Ar trebui să avem alt mod de alegere a parlamentarilor, pentru că acum parlamentarii sunt obligaţi să promită în campanie lucruri care nu ţin de parlament: apă, străzi etc. În acest sistem, cu excepţia mea sau a miniştrilor, îi punem pe candidaţi să promită lucruri pe care foarte greu trebuie să le facă. Trebuie să departajăm modul de alegere a parlamentarilor de modul de alegere a primarilor. Eu mi-am ţinut toate promisiunile faţă de Tg Jiu nu în ultimii 3 ani, ci acum, de 7 luni de când sunt premier. E o problemă de structură şi de sistem pe care trebuie s-o indreptăm la anul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.