Precizări de la minister: Voucherele de vacanţă, și pentru angajații din privat

Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară, potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului menţionează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Guvernul României a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Potrivit unui comunicat al MAT, acceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. bune bucate , prost aranjate

    Echitate sociala Made in Romania europeana :

    STATUL romanesc plateste 13 800 LEI / salariat in fiecare an celor din Sistemul Public .
    – acelasi STAT romanesc plateste 0 LEI / salariat pentru fiecare salariat din Sistemul Privat . Cine vrea in excursie cere bani de la patron ( !! )

  2. Tu nu stii sa citesti? PRIVATUL POATE ACORDA PANA LA 13.800 lei voucherele de vacanta, iar BUGETARI doar 1450 lei adica O MIE PATRU SUTE CINCIZECI DE LEI si aceia impozitati, deci 1450-145=1305 lei daca nu mai sunt retineri pt CASS si CAS, asa ca taci, sa nu te roada invidia si sa ramai gol.

  3. Sincer so obiectiv, nu pot sa inteleg de ce statul se baga in afacerile private in afara de legislatia stiatului care trebuie respectata cat timp exista in interiorul tarii! Privatii obligatoriu, trebuie sa respecte legea tarii dar isi organizeaza pe privat totul! De ce nu le asigura privatii totul angajatilor si lasa patrunderea statului in organizarea lor? Pentru ca contribuie in perioada alegerilor, pentru ca sponsorizeaza politicienii, pentru ca se spala bani negrii, pentru ca …pentru ca?! Statul sa aiba grija de cetatenii angajati la stat si nu la privat, privatul sa se ocupe de treaba lor!

  4. Sunt in Sistem Privat din 1991 si pot sa va asigur ca niciodata , dar absolut niciodata , Statul romanesc nu mi-a dat nici macar 1 LEU .
    Doar cei din Sistemul Public primesc bani si favoruri .

    in Romania nu este democratie .

  5. Inca o masura ,,buna,,care inseamna fix bagarea in faliment a unor societati cu capital romanesc.Pas cu Pas.Rumunu prost si fudul jubileaza ca ,,le da,,voucherele de vacanta ,dar la creierasu lui nu gandeste ca poate din cauza asta patronu nu mai poate sustine afacerea si isi poate pierde locu de munca.Ghinion.In felu asta de gandire si gospodarire Romania o sa ajunga o tara numai de bugetari si multinationale.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  6. limiteaza suma la 13.800 pt a evita evaziunea fiscala, multi platesc salariul minim pe economie pt nu a plati CASS si CAS, etc. din text este suma pt care un privat este scutit 2,25%, deci 310,5 lei pt un astfel de bonus, prima, vouchere la o multinationala 1000-10000 de salariati are un beneficiu substantial si isi fidelizeaza si angajatii platiti modest…

  7. Te faci ca nu intelegi.
    Privatul asigura vaucere la milionul de muncitori si TOT PRIVATUL asigura vaucere la cele doua milioane de bugetari!
    Poate se supara cei care cotizeaza la buget si pun de o greva. Sa va mai vad atunci, pe voi specialii…

  8. Voi sunteti nebuni?…vreau să-l văd patronul ala care a vaucere în valoare de 13500 de lei /salariat!!..păi dacă are 500 de angajați ce plua mea le da la toți?..Nu produc atâta într-un an ca sa le dea moca vaucere!!..
    Si unde mai pui ca tot patronul asta mai dă prin impozitele date statului vaucere plosnițelor bugetare!!..
    Acum din ianuarie nu se va mai face școală !..dar la dăm salarii mari și vaucere curvelor din învățământ!!..

  9. Din comentariile aferente acestei știri poți să-ți dai seama, în cazul multor „postaci”, de precaritatea interpretării informațiilor economice. Știrea spune că angajatorul poate să acorde vouchere în valoare de 13800 lei/angajat/an. În acest caz, suma este deductibilă fiscal, adică se scade din profitul contabil, adică se impozitează o sumă mai mică, adică firma plătește mai puțin către stat. Mai mult, se acordă o scutire la contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Plecând de aici, firmele își pot face calculele dacă e rentabil să acorde vouchere sau nu.
    Polarizările gratuite de genul „privatul duce în cârcă bugetarul” țin de primitivism, de invaliditate intelectuală. Bugetarul nu prestează o muncă? Ar trebui să nu fie remunerată? Bugetarul nu plătește cas, cass, impozit pe venit? Bugetarul nu introduce sume monetare în circuitul economic? Doar privații fac achiziții? Cei care au firme vând doar privaților? Ideea esențială e ca salariile să crească atât pentru privați, cât și pentru bugetari.

    • @ nene subiectiv

      Ai capul plin de formule și conturi însă lipsa de experiența și penuria de educație te compromit .
      Te arunci ca schiopul in cârje și jignești fără a avea habar cine sunt colegii forumiști .
      In România europeană , îndeosebi după atâtea Crize Sistemul Privat este la pămînt .
      30 % au suspendat activitatea , 35 % sunt in prag de insolvilabilitate , inca 20% dintre societățile cu capital românesc se zbat sa facă ceva profit .
      Mai nene , de unde sa mai scoți bani și pentru o astfel de himera ?
      Voi bugetarii trăiți pe alta lume , imaginara și irațională …..

  10. Chiar asa e de greu sa ciesti un text in intregime? Te ajut:citez:”„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat,” deci DACA VREA, dar NU MAI MULT, pt ca ar folosi ca scuza pt a reduce indatoririle fiscale.
    Domnul Subiectiv iti explica foarte bine. In alta ordine daca sunteti asa de nemultumiti eu zic sa nu mai fie invatamant de stat, asistenta medicala de stat, politie, pompieri, armata, etc. Totul sa fie privat, inainte de 1947 se plateau taxe scolare, atunci nu vei mai avea motiv sa te plangi ca primeste un voucher de 1450 de lei impozabil, deci aprox. 100 de lei /luna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.