Predictibilitate, contributivitate, condiţionalitate şi potenţial criminogen

Vorbim, mult e dulce şi frumoasă limba română, fiecare cum putem. Dincolo de ce am auzit acasă, am învăţat la şcoală, am utilizat la locul de muncă, am auzit pe stradă/stadion, la vreo bodegă sau la televizor. Mai ales la televizor, de când există televiziune în România. Nu are rost să începem lungi litanii despre degradarea limbii vorbite şi sărăcirea limbii române scrise. Nu are nici o noimă să ne văicărim că tineretul vorbeşte prea colorat, tehnocraţii, prea uscat, şi bătrânetul, aiurea şi prea mult. Nu are rost să amintim mereu de frăgezimile unei limbi pe care o ignorăm cu totul în favoarea circulaţiei mărfurilor. Sau a banilor. Banii, banii, banii, să trăim bine, ni s-a tot repetat – nu trăim nici măcar bine, dar e sigur că trăim urât.

Unul dintre motivele vieţii noastre urâţite – sărăcită şi sub acest aspect, dincolo de cel strict material – este şi utilizarea unei limbi române pe zi ce trece mai sărace. Tot ce ţinea de farmecul limbii s-a degradat până la anihilare. Tot ce aducea dulceaţa unui text de Hogaş, Ion Ghica, Creangă, Sadoveanu sau Alexandru Paleologu, Neagu Djuvara şi Andrei Pleşu, ca să ne apropiem de ziua de azi, se duce pe apa sâmbetei. Poate nu definitiv, poate doar parţial. Limba română pe care ne-o induc zi de zi televiziunile şi ne tot intoxică oră de oră şi zi de zi radioul, televiziunile şi fel de fel de personalităţi întrece orice măsură. Şi e greu de crezut că acest proces de degradare a limbii se poate termina. O fi limba un organism viu, dar nici aşa. Măsurile restrictive propuse de simpatic-entuziastul George Pruteanu nu au adus decât zâmbete îngăduitoare şi mustrări şchioape. Să nu lungim pelteaua ideii. Am auzit chiar zilele trecute, în gura unui mahăr politic român actual, expresia „Potenţial criminogen”. Legat de Portul Constanţa şi de ce se întâmplă prin vămile din România. Dl Daniel Morar vorbea foarte serios. (Domnia Sa vorbeşte numai serios şi de altfel nici faciesul său nu induce decât seriozitate.) Dl Mircea Geoană ne-a livrat – deja sunt vreo doi ani – termenul de „predictibilitate”. Sună ca dracu’, vorba unui alt mare lingvist precum dl Petre Roman. Dl Mircea Geoană a tot utilizat predictibiliate – ţi se strepezesc dinţii sau îţi cade proteza din gură la folosirea lui – şi l-a tot repetat până la saţietate, încât îl utilizează şi alţi papagali din zona politicului. Nu la dl Emil Boc ne-am gândit. Dl Emil Boc a impus cuvântul, de asemenea de mare gingăşie eufonică, „contributivitate”. Inch Allah, Aferim, ce frumos sună. Să ne trăiască. Dar pensiile tot ciopârţile rămân şi bombăneala mulţimilor de pensionari, la fel de ridicată.

Ultimul termen pe care l-am reţinut este de dată recentă şi aparţine şefului statului. „Condiţionalitate”. Legat de condiţiile impuse de liderii Uniunii Europene, pe care, desigur, România, ca stat suveran şi independent, nu le va accepta. Nu va accepta nici un fel condiţionalităţi suplimentare, se răţoia dl Traian Băsescu către un adversar absent în faţa ziariştilor/ziaristelor prezente la o conferinţa de presă. Chichirez- gâlceavă, oare cu ce a greşit jurnalista Corina Drăgotescu de a fost taxată dur şi fără explicaţii, tot nu am priceput. Vulgarităţi de neadmis, era iritat dl Băsescu. Nu am înţeles, dar nici nu am zapat – alt cuvânt duios – pe alt canal să ascultăm Mozart sau Direcţia 5. Dar nu are importanţă ce pricepem noi din limba română. Este important ce ni se transmite. Şi fără comentarii eventual. Nici unul dintre cuvintele postate mai la deal nu face parte din fondul de aur al limbii române. Dacă întru şi lăturiş erau frumoase pretexte pentru marele gânditor şi mânuitor de limbă română Constantin Noica de a face consideraţii dintre cele mai elegante şi cu miez, predictibilitate, contributivitate şi condiţionalitate nu aduc decât un aer potenţial criminogen. DNA ar trebui să fie trimisă, cu mascaţi cu tot, să controleze şi limba română! Dacă greşim cumva, ne cerem iertare. Eventual se poate da vina pe minorităţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.