Predoiu: În sistemul judiciar s-a instalat o panică

Ministrul Cătălin Predoiu a acuzat, miercuri, lideri din sistemul justiţiei că au creat panică prin colportarea de zvonuri în legătură modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor, dând asigurări că viitorul proiect al Ministerului Muncii, care nu a fost încă elaborat, va respecta statutul de independenţă al magistraţilor.

Predoiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Muncii va pune în dezbatere publică, în mod transparent şi fără a lua prin suprindere oamenii din sistemul justiţiei, un proiect de lege privind pensionarea magistraţilor, însă acest proiect nu este încă elaborat şi va respecta statutul de independenţă al procurorilor şi judecătorilor.

„Orice reglementare viitoare în domeniul pensiilor va respecta statutul de independenţă al magistraţilor sub toate aspectele. Instrumentul va fi publicat în dezbatere publică, transmis CSM spre avizare şi discutat cu toţi partenerii sociali, fără a exista niciun fel de luare prin surprindere a sistemului judiciar cu privire la aceste noi viitoare reglementări. Să aşteptăm ce va pune în dezbatere publică Ministerul Muncii. Eu aştept cu încredere că aceste lucruri vor fi respectate”, a explicat el.

Ministrul Justiţiei recunoaşte că în sistemul Justiţiei s-a instalat panica, însă spune că acest lucru nu s-a datorat Guvernului.

„Din păcate, în sistemul judiciar s-a instalat o panică. Sper că lucrurile s-au mai potolit. Dar nu a fost o panică datorată sau cauzată de către Executiv şi nici motivată de vreo mişcare instituţională a Executivului. Guvernul a fost foarte clar, atât prin vocea ministrului Muncii, cât şi prin vocea premierului şi prin vocea mea: nu va fi un instrument legislativ promovat peste noapte, nu va lua prin surprindere sistemul, nu se va încălca statutul magistraţilor de independenţă şi dânşii ştiu foarte bine ce înseamnă asta, pentru că sunt jurişti de meserie şi ştiu foarte bine ce elemente conturează statutul de independenţă a magistratului. A fost foarte clar din prima clipă Executivul în această privinţă, de când a apărut primul zvon, acum cred că aproape o lună de zile, cu privire la un aşa-zis instrument legislativ, o aşa-zisă ordonanţă care urma să fie promovată. A doua zi, am avut întâlniri în cadrul Consiliului de Management Strategic şi, împreună cu liderii sistemului judiciar, am clarificat aceste lucruri. (…) Au fost nenumărate întâlniri cu liderii sistemului judiciar, cărora li s-a explicat acest lucru. Ministrul Muncii, la rândul său, a făcut declaraţii publice. Nu există niciun fel de conduită a Executivului care să fi justificat o astfel de panică”, a susţinut Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, această panică privind modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor a fost declanşată prin zvonuri de unii lideri din sistemul justiţiei.

„Îmi pare rău să o spun, panica a fost declanşată şi instalată de unii lideri din sistem, care au indus această temere, prin zvonurile pe care le-au colportat, prin măsurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoană. Au făcut public acest lucru, au răspândit această neîncredere. Nu Ministerul Muncii, nu Ministerul Justiţiei, nu alt minister a indus această neîncredere. Ambele ministere şi Guvernul s-au comportat cu onestitate în această chestiune şi nu au luat cu nimic prin surprindere sistemul. De aceea, mesajul meu în continuare către magistraţi este să aştepte punerea în dezbatere a proiectului de lege pe care îl va elabora Ministerul Muncii şi se vor lămuri atunci şi vor trage concluziile. Deocamdată, acest proiect nu există”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Întrebat cine sunt liderii care au indus această panică, Predoiu a amintit de judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş, membri ai CSM, care s-au pensionat recent.

„Sunt doi lideri din CSM care s-au pensionat pe loc. Doamna Chiş şi doamna Baltag. Exemplul unor lideri a fost urmat imediat şi acesta este un fapt. Este vorba şi despre aceşti lideri, dar şi alţii. Sunt oameni care au discutat în sistem că vor fi reglementări adoptate peste noapte. Nu aşa se comportă un lider. Un lider îşi asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze faţă de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De aia este lider, de aia este în CSM, să se lămurească înainte de a lua o decizie. Este foarte simplu să te pui la adăpost şi, după aceea, să te dai de ceasul morţii. Nu voi mai comenta despre acest lucru, decât atât: statutul magistratului este respectat”, a transmis ministrul Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

24 de Comentarii

  1. Perspectiva iesirii la pensie cu o pensie ca a oricarui palmas ii baga in toti sperietii.
    Ptr aceste plosnite ale Epocii de Aur capitaliste post 1989 ar fi o catastrofa sa nu mai primeasca pensiile nesimtite pe care le-au primit pana acum, desi ar trebui sa ne intrebam cu toti de ce un magistrat trebuie sa primeasca 17000-25000 pensie, iar un om obisnuit cu 40 de ani vechime in munci grele, trebuie sa primeasca doar 1500-3000 Lei?
    Nu le-au ajuns spagile primite ca sa ,,judece” procesele cum mi l-au judecat pe al meu de granituire?……[Rumburak]

  2. Pai au vazut ce-ati facut in 2019 cu cresterea punctului de pensie. Declaratii peste declaratii ca veti respecta legea, si s-a vazut cata ticalosie era in declaratiile voastre.

  3. & Nu era bă așa justiție în alte vremuri, era cu Sfatul Bătrânilor, Adunarea Obștii, Stabor, Curte Domnească, etc., ? Ăia erau d’ăia care aveau și își permiteau să judece și să dea sfaturi, nu să ceară pensii și salarii de la acuzați și să judece d’ăia care nu le dau bani de pensii și salarii ;i de armate, ?

  4. & „Dacă n-are’n buzunare
    S-a ales să se dea mare
    Și să-i dea bani de salare
    Clasa muncitoare , !”, ?

  5. Ce isi apara porcimea din Justitie pensiile nesimtite,cu ghiarele si cu dintii;intr-o tara corupta ca Romania numai Banca Mondiala poate face dreptatea social,pensiile strict pe contributivitate

  6. Ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica, a convins politicul să acorde pensie magistraţilor dupa modelul militarilor.
    Acelaşi lucru să-l facă şi actualul ministru, Predoiu, să preia modelul pensiilor militare din L.223 modificată de Ordonanţe:

    – 65% din Baza de calcul;
    – Media salariilor pe 12 luni din ultimii 5 ani de activitate;
    – Pensia Netă să nu depăşească Salariul Net;
    – Indexare, nu Actualizare.

  7. & Ăștia vor și ei sclavi care să muncească să le plătească boieria, că așa e programul electoral de la apuseni, ?

  8. ce mai pune la cale mos Tagirta asta? Cite piei de pe romani ne mai iau astia ?

  9. care sistem de justitie? care Stat? care Constitutie? TRADATORII SI CRIMINALII ALESI DE SECURITATEA VANDUTA AU DESFIINAT ROMANIA! nici o fapta nu ramane fara rasplata aici…ar trebui sa stiti ca satana isi devoreaza in primul rand copiii.

  10. ALOOOO PAFARISTULE În societatea romaneasca exista panica in legatura cu sistemul judiciar TICALOSIT………….

  11. @ wrtwtfwrf1 22:15
    ORICE ROMÂN, indiferent ca a fost militar, judecător sau vidanjor, să primească pensie după cât A COTIZAT la fondul de pensii.
    ORICE ALTĂ METODĂ DE CALCULAREA PENSIEI E UN FURT !
    Așa zisa importanță a unei munci e răsplătită prin SALARIU și gata.
    Crezi ca ai o muncă grea sau riscantă ? Cere salariu mai mare sau caută-ți altceva, nu te obligă nimeni sa FII EROUL DE LA NASSIRYAH și sa-ti dai DOCTORATUL, ca măCiucă & Co !?
    https://10tv.ro/2022/11/05/biografia-rusinoasa-a-generalului-nicolae-ciuca-erou-la-apelul-bocancilor/

  12. @ Bă, o variantă e și să nu mai fie reținute contribuții și consituirea unui fond din care fiecăre pensionar să primească ,,coșul zilnic” actualizat, că oricum bugetul de pensii la care contibuțiile nu acoperă cheltuielile este finanțat de la bugetul de stat din împrumuturi, iar cei vor venituri suplimentare după pensie au la dispoziție fondurile private de pensii din salariul pentru munca răsplătită, ?

  13. @ Deci, statul să plăteasc doar ,,coșul zilnic” pentru un nivel de trai decent cum stabilește Constituția, din sursele statului, fără a se mai reține contribuții, cei care vor venituri suplimentare după pensionare au ca posibilități asigurările la fondurile private de pensii și activite după pensionare, contribuțiile depuse la fondul public de pensii putând fi virate către fondurile private de pensii la cererea contribuabililor, ?

  14. & Constituțional, statul are obligația să vă asigure un nivel de trai decent, nu surse de îmbogățire, ?

  15. & Deci, se dau banii în mână, fiecare face ce vrea cu banii, după pensionare statul mai asigură doar ,,coșul zilnic actualizat” pentru un trai decent , ?

  16. numai secaturi=niste gunoaie=niste hoti=niste derbedei=niste nimicuri

  17. 19 lideri in CSM (cizmaria cu Dreptu la activ)
    pac,pac,poc,
    ce am rezolvat?

  18. Ce ti-e si cu panica asta . Sa ai salariu sau pensie de peste 20.000.ron plus alte avantaje care sunt pastrate la secret pentru marea gloata muta, si sa nu mai poti trai in aceasta tara!. Au si ei dreptate : sunt si ei oameni. Nu trebuie sa ne batem joc de ei!. Dupa ce Olgutza le-a marit salariile – inclusiv pensiile – in 2018 cu 4.000 ron ( cf grilei acest lucru trebuia sa se intample in 2022)- dar deh, trebuia salvat lider maximo Dragnea, anul acesta domn Predoiu le-a aplicat din nou grila Olgutzei care prevedea cresterea de 4.000 ron pt acest an ( altfel se supara onor magistratura si da statul in judecata!). Deci respectarea legii in Romania este obligatorie, dar numai pt magistrati. In rest, prevederile legale -aprobate de acelasi parlament cameleonic- pentru alte categorii sociale – in domeniul salarizarii sau al pensiilor – sunt pur facultative!. Halal tara de borfasi si hoti. Si te mai mira faptul ca te fura strainii!. Pai aia de ce sa aiba mila de prostovani, cand proprii lideri te jefuiesc la drumul mare!.

  19. prostul are capacitatea de a-si da seama ca e prost? daca traieste in acea stare constat lui i se pare normalitate.

  20. Esentiala este schimbarea regulei de calcul al pensiei,adica in baza de calcul a pensiei sa se elimine diferite sporuri,premii, concedii de odihna si alte bonificatii si sa ramana 80% din salariul de baza !

  21. ALOO …………verisoru ELENEI(udreeeeeeeeeeeeeea) din PLESCOI cand te uiti in oglinda nu-ti vine sa te scuipi ……..??? ATUNCI TE SCUIPAM NOI , DE ANI MULTI dar tu nu ai nici minte sa pricepi CEVA DESPRE VIATAAAAAA………….. NORMALA ………………………

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.