Preferatul lui Băsescu pentru Cotroceni: Teodor Baconski

În ultima apariţie TV, Traian Băsescu a sugerat cine ar putea să-i fie urmaş la Cotroceni. Nici analiştii se pare că n-au reuşit să ghicească cine se ascunde în spatele personajului descris de Traian Băsescu. Pe surse, am aflat că adevăratul nume al preferatului este Teodor Baconski, care, chiar în acea seară, împlinea 50 de ani!

La câteva minute după interviul de la B1, Bogdan Chirieac a anunţat pe agenţia sa, DC News, că Traian Băsescu s-ar fi gândit la finul său Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care ar fi putut fi candidatul PDL la alegerile prezidenţiale din 2014. O opţiune care nu are justificare, ştiindu-se că Falcă încă nu şi-a rezolvat dosarul aflat pe rolul justiţiei.

Cei mai mulţi analişti s-au grăbit să-l anunţe pe Emil Boc drept candidat prezidenţial al PDl, după ce, la Cluj, Traian Băsescu a spus că, dintre Vasile Blaga şi Elena Udrea, îl preferă pe Emil Boc! Ore întregi, pe toate posturile, Emil Boc era prezentat ca fiind candidatul preferat de Băsescu. Până seara, când, în interviul citat, Traian Băsescu a dezminţit totul, afirmând că nici Boc nu vrea să părăsească Primăria Cluj.

Alţi analişti, auzind că, în viziunea lui Băsescu, candidatul PDL la prezidenţiale ar avea vreo 40 de ani, au aruncat pe tarabă numele lui Mihai Răzvan Ungureanu, ştiindu-se că acesta a fost impus şi ca succesor al lui Boc ca prim-ministru.

Se pare însă că, destul de subtil, Traian Băsescu se gândea la altcineva, adică la Teodor Baconski, cel căruia îi datorează cel de-al doilea mandat, din vremea când acesta era ambasador la Paris şi care chiar atunci îşi serba ziua de naştere! Prin acest cadou de ziua lui Baconski, Traian Băsescu lansa un semnal destul de clar către PDL, pe care nici măcar liderii acestui partid nu l-au perceput.

Se ştie că Baconski şi-a declarat public iubirea faţă de Elena Udrea, preferata lui Băsescu la conducerea PDL. Teodor Baconski face parte, în acelaşi timp, din tabăra „intelectualilor” PDL, fiind înregimentat de presă chiar ca făcând parte din categoria „intelectualilor lui Băsescu”, alături de Liiceanu, Pleşu, Patapievici sau Tismăneanu.

Acelaşi Baconschi este un apropiat al europarlamentarilor Monica Macovei şi Cristian Preda, pe care Traian Băsescu a mai încercat să-i promoveze în fruntea partidului, fiind înlăturaţi la Sinaia de celebra tripletă Blaga, Videanu, Berceanu! Cum nici Macovei, nici Preda n-au reuşit să se impună în faţa propriilor membri, lui Băsescu nu-i rămâne decât această variantă ocolitoare: Elena Udrea, cu sprijinul său, să devină preşedinte PDL, iar apoi, după ce-şi întăreşte echipa de conducere în partid cu Monica Macovei, Cristian Preda şi ceilalţi susţinători, să-l impună pe Baconschi drept candidat prezidenţial!

În acest fel, în opinia lui Traian Băsescu, schimbările reformiste din PDL ar da o altă anvergură partidului, ar crea o nouă punte cu „elita lui Băsescu”, la care a mai făcut apel şi la ultima suspendare, şi i-ar netezi Elenei Băsescu drumul rămânerii în politică!

Din păcate pentru Teodor Baconski, episodul „jacuzzi”, după sex-scandalul cu Manuela Vulpe, ambasadoarea României în Australia, care avea şi izul unui trafic de influenţă, îi va sta la gât ca o piatră de moară! Şi poate că şi versurile leniniste ale tatălui său, la pachet cu rolul avut de acesta în pedepsirea lui Lucian Blaga de către comunişti.

Lovitura de teatru în aceste scenarii ar putea veni de unde nimeni nu se aşteaptă. Dacă, de pildă, aripa Blaga din PDL, care nu este nici mică numeric şi are în componenţă majoritatea liderilor locali, văzând că Băsescu, practic, le dizolvă vechiul partid, iniţiază procedura de suspendare pe motiv că se amestecă în viaţa internă a unei formaţiuni politice?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.