Premieră în spațiu! „S-au dezvoltat în mod normal”

Embrioni de şoarece au fost obţinuţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi s-au dezvoltat normal, indicând astfel că ar putea fi posibil ca oamenii să se reproducă în spaţiu, au declarat cercetători din Japonia, conform AFP.

Cercetătorii japonezi, printre care s-au aflat Teruhiko Wakayama, profesor la Centrul de biotehnologie avansată din cadrul Universităţii Yamanashi, precum şi o echipă de la agenţia spaţială japoneză (JAXA), au trimis embrioni de şoarece congelaţi la bordul unei rachete ce a fost lansată spre ISS în august 2021.

Astronauţii de pe ISS au decongelat embrionii aflaţi într-un stadiu precoce de dezvoltare cu ajutorul unui aparat special conceput în acest scop şi i-au crescut apoi la bordul staţiei timp de patru zile.

„Embrionii crescuţi în condiţii de microgravitaţie s-au dezvoltat în mod normal în blastocişti”, au precizat cercetătorii niponi. Blastociştii sunt celule care se dezvoltă în fetus şi placentă.

Experimentul „a demonstrat în mod clar că gravitaţia nu are un efect semnificativ”, au precizat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat online sâmbătă în revista iScience.

Ei au dezvăluit totodată că nu au existat schimbări semnificative în starea ADN-ului şi a genelor, după ce au analizat blastociştii care au fost trimişi în laboratoare de pe Terra.

Acesta este „primul studiu din lume care arată că mamiferele ar putea fi capabile să prospere în spaţiu”, au declarat reprezentanţii Universităţii Yamanashi şi cei de la Institutul Naţional de Cercetare Riken într-un comunicat comun publicat sâmbătă.

A fost, de asemenea, „primul experiment din lume privind cultura unor embrioni de mamifere într-un stadiu precoce în microgravitaţie totală pe ISS”.

„Pe viitor, va fi nevoie să transplantăm blastocişti cultivaţi în microgravitaţie pe ISS în şoareci vii pentru a vedea dacă aceştia pot da naştere unor pui”, cu scopul de a confirma că blastociştii sunt normali, a adăugat acelaşi comunicat.

Aceste cercetări s-ar putea dovedi cruciale pentru viitoarele misiuni de explorare şi colonizare a spaţiului.

În cadrul programului său Artemis, NASA prevede trimiterea unor oameni pe Lună pentru a învăţa să trăiască acolo pe termen lung şi să pregătească o călătorie spre planeta Marte spre sfârşitul anilor 2030.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Gravitatia este expresia unui univers electric, principala forta care anima toate lucrurile mici si mari. Teoria bang bing aka 0+0=1 a fost infirmata cu intuitie in trecutul apropiat, de mai multi (ochii la Hannes Alfvén) iar acum telescopul James Webb darama cu viteza tot gospelul mistic amintit. au descoperit galaxii mai vechi ca universul, va dati seama? Alea ramasesera bonus de la precedentul univers.. amu, i-au dat actualului univers proportii finite ca sa fac o criza din asta haha

    • Faptul ca James Webb infirma anumite teorii, e dovada ca stiinta e dispusa sa progreseze si sa accepte noi teorii. Nu inteleg care e problema.

  2. Nu mai Ioane, nu e o dovada ca stiinta e ,,dispusa”, pentru ca stiinta n-a recunoscut ca delireaza gospeluri mistice. Asa cum n-a recunoscut in privinta unei alte fraude, cea a vaccinarii. Ai auzit vreun tribun al vaccinarii sa-si ceara iertare pentru a participat direct la milioane de crime si daune colaterale? nope. nada, nimeni. niciodata. E o dovada ca tehnologia poate sa surprinda o dogma mistica si falsificata cu chilotii in vine.

    • L am mai intrebat pe unu care abera despre stiinta asta rea care nu stie ce face cum a postat pe forum, prin porumbel sau posta romana? Dar nu am primit raspuns. Ce are James Webb cu vaccinul nu stiu, dar fiecare cu ale lui.

  3. Multumesc frumos pentru oferta, dar pentru bunga-bunga prefer tot garsoniera mea din Pantelimon ! Plus ca, daca vreau s-o fac in spatiu (si deci sa pierd si imaginea magnifica a blocului de vizavi vazut pe geam), ma mai pune si Elon Musk sa platesc cel putin un milion de dolari !

  4. O fi, nu zic nu. Da’ cu simțul echilibrului cum stau? Că mai acu’ o săptămână se plângea un astronaut uitat în spațiu că i-a fost cam greu să se readapteze la viața terestră.

  5. numai ca mai sunt cateva diferente, soriceii sunt prolifici si gestatia scurta, iar daca omul si soriceii sunt mamifere, totusi se deosebesc prin ceva…au suflet=scanteie divina sau doar ceva care ii face sa rationeze sa fie in general oameni…deci poate se vor putea inmulti in spatiu si nu vor avea tare, daca vor ”primi” suflet”, daca nu vor fi doar niste avortoni. De aceea doi gemeni monovitelini desi sunt la fel se deosebesc pt ca fiecare a primit un suflet care are caracteristici proprii, adica sunt construiti din acelasi caramizi, dar difera zidarul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.