Premierul Japoniei, anunț despre vizele românilor

Vizele de intrare în Japonia pentru cetăţenii români au fost ridicate, a anunţat premierul japonez Shinzo Abe după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Iohannis l-a primit marți după-amiază pe prim-ministrul Japoniei, care a venit însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze în țara noastră.

Shinzo Abe a declarat că România este un partener crucial pentru Japonia, afirmând că cele două state vor avea o strânsă cooperare, pentru a menține și consolida ordinea legii la nivel internațional.

„România ocupă o poziţie geografică strategică în Europa şi constituie un partener crucial pentru Japonia, ţările noastre având la bază valori şi principii comune, precum libertatea, democraţia, drepturile omului, statul de drept”, a afirmat Shinzo Abe, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu Iohannis.

Premierul Japoniei a arătat că discuţiile cu preşedintele Iohannis au vizat mai multe domenii, inclusiv domeniul securităţii.

„Este extrem de important faptul că domnul preşedinte şi cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreii de Nord şi considerăm că este necesar să se intensifice la maximum presiunea asupra acestei ţări. De asemenea, am putut confirma şi viziunea noastră comună în ceea ce priveşte importanţa rezolvării imediate a problemei răpirilor de cetăţeni. În condiţiile în care în societatea internaţională se instalează instabilitatea, este necesară o cooperare încă şi mai puternică ca până acum între Japonia şi Europa, în numele valorilor comune pe care le avem la bază. Din acest punct de vedere, Japonia sprijină Europa în unitatea şi coeziunea ei”, a spus Shinzo Abe.

El a precizat că discuţiile au vizat şi domeniul economic, subliniind că s-a ridicat obligativitatea vizelor pentru români.

În această vizită în România sunt însoțit de liderii celor mai importante companii și întreprinderi japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între Bucureşti şi Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ prin construirea magistralei 6 (n.r. – de metrou). Pentru a încuraja schimburile şi cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia„, a mai spus Shinzo Abe.

Shinzo Abe a precizat că este prima sa vizită în România în calitate de premier al Japoniei, amintind că în urmă cu 35 de ani a venit în ţara noastră într-o vizită privată.

„Mă bucur că vizitez România în acest an al Centenarului Marii Uniri. (…) Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din Bucureşti şi mulţumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această ţară, în România. Am putut, de asemenea, să cunosc cultura română şi acest lucru este extrem de important pentru mine”, a adăugat premierul Japoniei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a decis împreună cu premierul Japoniei să facă demersurile necesare pentru a ridica relația dintre România și Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”.

”Astăzi, am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum și interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul Prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relația dintre România și Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în declarația comună pe care a susținuț-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Iohannis a afirmat că a discutat cu premierul Japoniei și despre dimensiunea economică a parteneriatului dintre cele două state, despre care a spus că are ”perspective foarte bune”.

”Am încurajat realizarea mai multor investiții japoneze în România și creșterea schimburilor comerciale și, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoțit de o delegație consistentă de oameni de afaceri”, a spus președintele.

Președintele a mai afirmat că vizita premierul Japoniei este ”un moment istoric”.

”Este un moment istoric: este prima vizită oficială pe care o întreprinde un Prim-ministru al Japoniei în istoria relațiilor româno-nipone și prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, atât de important pentru noi – Anul Centenar al României Moderne”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în declarația comună susținută, la Palatul Cotroceni, alături de premierul Japoniei Shinzo Abe.

De asemenea,  Iohannis a  mai declarat că România a condamnat ferm acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord, afirmând că speră ca eforturile comunității internaționale să conducă la soluționarea durabilă a acestui dosar complex.

”După cum este bine cunoscut, România a condamnat ferm, de fiecare dată, acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord și susține implementarea riguroasă a sancțiunilor internaționale impuse prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și prin deciziile la nivelul Uniunii Europene. România a făcut în mod repetat apel la abținerea de la noi provocări din partea Coreii de Nord”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în declarația comună pe care a susținut-o, la Palatul Cotroceni, alături premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Klaus Iohannis a afirmat că spera ca eforturile concertate ale comunității internaționale vor duce la soluționarea durabilă a acestui dosar complex.

”Sperăm că eforturile concertate ale comunității internaționale, ale tuturor actorilor implicați, vor duce la angajarea într-un dialog credibil, care să conducă la soluționarea durabilă a acestui dosar complex”, a spus Iohannis.

 

 

Prim-ministrul Japoniei nu a mai mers la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon. La guvern, o delegaţie economică japoneză a fost primită de vicepremierul Paul Stănescu.

Turneul diplomatic al premierului Shinzo Abe în Europa Centrală şi de Est mai cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și Serbia. Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.

Shinzo Abe are al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007, potrivit zf.ro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Primul ministru japonez este foarte neinsemnat pe linga sa zicem Dragnea si „colegii” sai. De fapt Japonia este mai innapoiata ca Romania si nu trebuie bagata in seama asa mult. Vorba lui Strumfi Americanul. Pacat de paminturile astea. Locuitorii lasa de dorit.

  2. Daca nici ce a facut acum bolsevicul Dragnea pilotat de la Kremlin , nu e tradare si sabotare a economiei nationale ….. ! Adica debarcarea lui Tudose de ce a trebuit facuta luni in ajunul sosirii prim ministrului japonez ? Ce era asa de urgent ? Nu putea sa astepte inca 2-3 zile , Romania sa fi aparut ca o tara reletiv normala , cu guvern si prim ministru functionali ? Nu , bolsevicul Dragnea a tinut ca Romania sa apara ca o tara in haos !

  3. Bre oameni buni,de cate ori mi se pare mie c-o ia pe miriste nu scap ocazia sa-l bestelesc pe dl.Prezident.Acum insa nu pot sa nu-l felicit pt modul elegant in care a rezolvat situatia neplacuta in care ne-am aflat cu totii cand premierul Japoniei a venit in vizita,invitat, si nu l-a gasit acasa pe omologul sau roman!Felicitari d-le Prezident!Propunerea unui parteneriat strategic cu Japonia sterge ff diplomatic absenta lui Stufose ,un smecheras de Brailita nimerit din intamplre in fruntea guvernului.Vezi bre ca poti sa faci si lucruri bine cand vrei?

  4. N-ar strica sa colonizam Romania cu japonezi. Ar fi in beneficiul atat al colonistilor cat si al Romaniei.Sau sa ne unim cu japonia, sa fim si noi imparatie, una unde soarele nu apune niciodata. Singurul obstacol ar fi alfabetul.

  5. Adevarul ?, ne-am facut de tot rasul, „primul ministru al celei de-a treia puteri economice mondialoe sa vbina in Romania in vizita oficiala dar sa constate ca, in Romania exista un partid „neo-cominist” care dupa 2 suspendari a proprilui guvern, tocvmai se afla „fara prim ministru,”c adivca, primul ministru japonez … nu are „omolog” cu care sa discute pentruca, tocmai cu o zo inainte de vizita, omologul lui roman a fost „debarcat !!!”. O mai mare rusine sa vine un prim ministru de la „polul opus al Pamantului” si sa constate ca „nu are cu cine discuta in Romania …, te lasa fara cuvite. Asta inseamna unul din dezastrele la care supune PSD – ALDE, Romania si pe romani. Asta inseamna „guvernarea Romaniei de ” asociatia penala TELEORMAN”.

    • Nici acum nu am vazut ca feceoru de meletzian di Tiliorman este „ghidonat” de la Kremlin si daca nu-i pus cat de urgent intr-o colivie cu zabrele si gardieni, neispravitul ne v-a scoate din NATO si UE si ne va transforma intr-o gubernie a lu’davai ceas!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.